-

Kratki rezovi (februar) – 7 hitova na 7 načina

Kratki rezovi februar

Ovog meseca imamo veoma šarenu, ali i izrazito hitičnu listu, sa koje će vam se svaka pesma zalepiti za uši. Numere jesu žanrovski na potpuno različitim stranama, ali svaka od njih može biti prijemčiva za osobe svih muzičkih preferencija. Zaista lepo iznenađenje, već u drugom mesecu tekuće godine.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 7. marta u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Crvi – Sladoled

Sladoled“ zimi? Može, još ako ga Crvi serviraju, onda može dve kugle, ma šta dve, daj tri. Hvala! Iako nesvojstveno za ovu letnju poslasticu, „Sladoled“ je mio i topao. Greje. Valjda bi zimski sladoledi takvi i trebalo da budu. Tu se krije i činjenica da je smesu za ovaj sladoled beogradski trio dobro pripremio još prošlog leta. U osnovi smese je akustična gitara koja, sa melanholičnim vokalom Damjana Babića, brzo nagoveštava ostale ukuse. Akustičnu bazu preseca jako fino dozirana, citrusna nota električnih tonova, koji u sredini kugle imaju priču za sebe. Taj okus je posebno lep, tropski i ostaje zapamćen u čulima. Taman kada pomislite da ova kugla teško može biti ukusnija, vokal vas uvuče dalje i dobijate ukus razdraganih letnjih dirki, koje otopljavaju kuglu do njenog finala. Upravo taj nagli kraj će vas naterati da u uzmete tri, a ne jednu kuglu. Verujte na reč.

B-MATER – Loše društvo

Juice goes punk? Može! Veoma je interesantno bilo ispratiti šta su o ovoj pesmi imali da kažu razni tabloidi i ostali klikbejteri, a najupečatljivije je ostalo ono Juice snimio pesmu u pank fazonu. Naravno da nisu napravili samo pesmu u pank fazonu, napravili su pank pesmetinu. Napravili su pesmu koja B-Mater. Hehe, kapirate? Kako sam kaže, Juice je od malih nogu želeo da ima bend, što mu je konačno pošlo za rukom, a B-Mater uz njega čine i članovi već par godina neaktivnog benda Degeneza. Neispunjena očekivanja, loše društvo, borba protiv nepravde i naravno vinjak, spakovani u devedeset sekundi predstavljaju srž kako ove pesme, tako i kompletnog pank pravca. Ako je suditi po ovoj pesmi, čini se da jedan reper uspeva da vrati nadu žanru koji na ovim prostorima već dugo čeka bolje dane.

Yaya i Izgubljeni vikend – Treba nam dosade

Kada se u istom studiju nađe nekoliko iskusnih muzičara kao što su Jadranka Ivaniš Yaya (Jinx) i Josip Radić (Kensington Lima, Valentino Bošković), prosto je nemoguće da odatle ne ispadne jedan ovakav hit kao što je „Treba nam dosade„. Umoran od svakodnevnice, mora informacija i notifikacija, Radić je napisao tekst i muziku za ovu pesmu, a za Yayu kaže da je jedina koja je mogla i smela da je otpeva. Takođe, spot odlično prati samu pesmu, gde taksi koji Yaya vozi, na neki način, metaforički predstavlja društvene mreže. Ovde se nalazi sve od sujevernih čudaka, preko fotki iz provoda, rodbine i poznanika iz škole koje izbegavamo u širokom luku, pa sve do teorija zavere. Sve je tu. Treba nam dosade, ozbiljno.

Stain – Spiral

Stain, beogradska grandž/metal ekipa, predstavila je svoj prvi zvanični singl „Spiral“ u kom se jasno vidi da ova ekipa zna šta radi i kuda ide. Pesma očigledno ne odaje sve karte benda, a najverovatnije nije ni najhitičnija s obzirom da ne poseduje jasan refren. Ipak, to ne umanjuje njenu pamtljivost, jer je vokal u strofama rešen na izrazito dinamičan, melodičan i moćan način. Treba pohvaliti i način na koji su u instrumentalnom delu uklopljeni bass i gitara. Dok je gitara tu da nam donese britke tonove i uvrnute disharmonije, bass intenzivnim sviranjem popunjava svaku rupu i dodaje pesmi napetost. Stain je bend na koji ljubitelji svih mračnijih žanrova definitivno treba da obrate pažnju. Ukoliko volite muziku od koje vas blago podilazi jeza, dok u isto vreme osećate kako vam krv od uzbuđenja ubrzano struji žilama, ovo je prava muzika za vas. Činjenica je da kod nas grandž nikada nije zaživeo kako treba, a ovi momci ulivaju nadu da to ne mora tako i ostati. Izuzetno zreo i moćan prvi singl, posle kog vam je žao što odmah ne možete da čujete još pesama ovog sastava.

Jonathan – Falling

Svakom novom pesmom i svakim novim albumom Jonathan pokazuje da je daleko ispred bendova koji stvaraju na ovim prostorima i da im je mesto na velikim festivalima i pod krilom svetski poznatog izdavača. Sa singlom „Falling“ su ovakve stavove svojih fanova još snažnije zacementirali, ošamarivši ih još jednom hitčinom. Jonathan se nije mnogo udaljio od onoga na šta smo od njih navikli, ali je svoju „igru“ digao na još viši nivo. „Falling“ od početka do samog kraja drži pažnju slušaoca izrazito zaraznim ritmom, kombinacijom odsečnih i atmosferičnih gitara, Bandurinim harizmatičnim vokalom, sjajno odrađenom produkcijom i gradacijskim aranžmanom koji dovodi do toga da svaki naredni refren u pesmi biva sve snažniji i emotivniji. Pored svega što su uložili u pesmu, ovi momci nimalo nisu posustali ni na vizuelnom planu, te smo dobili i sjajan spot koji muzici daje jednu dodatnu, gotovo orvelovsku dimenziju. Jonathan je još jednom pokazao da je jedan od najsjajnijih dragulja našeg regiona. Treba iskoristiti svaku priliku za podršku ovoj ekipi, jer će nam ona svojim iskrenim pesmama uvek vratiti desetostruko više i pružiti utočište od surovog sveta kad je to najpotrebnije.

Brat – Otrov

Oštar i opor kao užički heroin, mastan kao komplet lepinja, intenzivan kao užičko kolo, užički hardkor osvaja Srbiju! Bend Brat objavio je prvi singl „Otrov“ sa nadolazećeg drugog albuma koji će se pojaviti do kraja fiskalne godine. Ova petorka zabija brutalno, prvo uvodnom nabijačom, da bi između segmenata bubanj presekao svojim doboš-rafalom posle kog sve kreće da se ruši. Brat ima sve što treba da ima jedan hardkor bend – agresivnost, boju i preciznu oštrinu. Kao kombinacija toga izlazi pesma nimalo lošija od većine takozvanih hitova sa domaće alternativne scene, ali zato nemerljivo žešća od njih. Tekst, uistinu, nije baš najjača tačka ove pesme, ali kada se to izuzme ostaje rokanje koje je izuzetno respektabilno i postavlja standarde kako za ostatak provincije, tako i centre moći i sve te njihove silne scene.

Ensh – Mladica

Milenko Vujošević tj. Ensh je nedavno objavio novi singl pod nazivom „Mladica“ koji je propraćen sasvim adekvatnim i simboličnim spotom. Malo je reći da postoji određena sinergija između raznih komponenti ovog muzičkog dela. Numera počinje kao laidback varijanta elektro/dream pop pesme sa sanjivim tonovima na klaviru i mekanim, ali dronovskim bas sintom, koji je prošaran treperskim hajhetom. Za ovu finu instrumentaciju možemo zahvaliti Milenkovoj standardnoj postavi prominentnih beogradskih muzičara koji su Mihajlo Đorović (Zicer), Srđan Popov (Sergio Lounge) i Kosta Jovanović (Young Husbands). Pesma „Mladica“ može biti sagledana kao ezoterična numera o preporodu i drugom detinjstvu, ali se tehnički može sagledati i kao Enšov prvi korak ka nekom jednostavnijem pop zvuku. Ono što se svakako može reći jeste da je prošlogodišnji lokdaun, pozitivno uticao na ovog autora, nateravši ga da misli u novim pravcima, kao i da implementira nove metode pisanja i snimanja pesama. Slušajte „Mladicu“, a probajte da se i sami malo podmladite.

Autori: Uroš Matović, Mladen Milošević, Luka Dubak, Branislav Cvetković, Đorđe Reljić

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 1 year).

Koji je Vaš favorit?

Stain - Spiral
39.92%
Ensh - Mladica
19.35%
B-MATER - Loše društvo
14.92%
Brat - Otrov
14.11%
Crvi - Sladoled
8.06%
Jonathan - Falling
2.02%
Yaya i Izgubljeni vikend - Treba nam dosade
1.61%