-

Kratki rezovi (februar 2015)

rezoviFebruar je verovatno najomraženiji mesec među ženskim delom populacije. Em krenu Liga šampiona i ovo naše kljakavo prvenstvo, em se košarka igra na nekoliko nivoa u isto vreme.

Sve u svemu mužjaci više psuju tikete, više piju i više se viđaju sa društvom. Žene i muzika tu zasigurno trpe. Curama je šansa bila u Danu zaljubljenih ili, božemesakloni, projekciji „50 nijansi loše“. Ima i onih tipova koji više vole Svetog Trifuna od Valentina ali nekako se sve svede na kombinaciju oba. Jedan je napaljen, a drugi pijan, svi znamo kuda to vodi…

Što se muzike tiče, evo vam ovi „rezovi“ da vas povade da ostanete u toku. Nije dobro kao veče sa dragom/dragim, ali bar nije ni loše kao već pomenuti književno-filmski fenomen.

Mizar – Nok nad Jugoslavija

Makedonski velikani mračnjaštva iznenadili su nas obradom takođe kultnih Padot Na Vizantija. Ova pesma ima sve što očekujete od Mizara kojima uopšte nije strano čačkanje crkvenih i nacionalnih tema. Klasičnog spota nema, a možda je i bolje jer ove upečatljive slike sasvim jasno dočaravaju pesmu.

(machina) – Jevanđelje Svetog Omera

Mistični tuzlanski duo stacioniran u Lajpcigu nakon duže pauze ponovo je počeo da „pušta“ nove pesme na Jutub. Da se primetiti da su osetno duže od njihovih ranijih stvari (Sem „Epa o Marini“) i ostavljaju prostor za gitarske i elektronske psihodelije. Što se liričkog dela tiče, fenomenalan je kao i uvek. Njihovi tekstovi bi, da nije tu i tamo neke psovke, bez problema mogli sebi da prokrče put u srednjoškolske čitanke.

Stereo Banana – Don’t let me blow

Prava stvar da razbijemo ove depresije sa početka je novi singl niškog dua koji najavljuje naslednika albuma „Šijemo sambu“. Kombinacijom dubstepa, regea i hip hopa momci su napravili pravi hit za žurke sa opasnim spotom pride (kao i uvek). Srbija do Tokija, Durlan do Mekdonalds!

Billy Andol – Balkon

Iako ime ovog sarajevskog benda deluje kao da se radi o nekom zafrkancija bendu to ne bi moglo biti dalje od istine. Već duže vreme smatram da su Billyjevci jedan od najpotcenjenijih bendova na ovim prostorima. „Balkon“ se doduše zavrteo i na MTV-ju tako da se nadam da će se ta nepravda ispraviti. Ukoliko „Linije“ budu bar približne „Johnny albumu“ ili konceptualnom „Kako je Billy pokušao da preplovi svjetska mora i šta mu se desilo na tom putovanju“, sarajlije će upisati još jedan veliki plus u svom katalogu.

Maja Manojlović ft. Tanker & Neuro – Zovi me

Februar baš nešto voli obrade. Tako je banjalučka ekipa obradila hit svojih sugrađana iz Sopota dodajući originalu prvenstveno težinu, ali i ženski vokal. Jedan zaista lep gest i koncept koji bi mogli da probaju i bendovi iz ostalih gradova. Ako ništa drugo bar jača lokalnu scenu. Verujem da su i momci iz Sopota zadovoljni rezultatom.

Dža ili Bu – Baksuzan dan

Čini mi se čak osmi spot sa poslednjeg albuma „Kukovo leto“ legendarnih Dža ili Bu. Šta god da volite od muzike, koji god da ste horoskopski znak i iz bilo kog da ste grada, na ovu pesmu ćete svakako potvrdno klimati glavom.

Dajte im priliku i poslušajte:

Samo za obožavatelje: