-

Kratki rezovi (februar 2014)

kratki rezoviProšlo je godinu dana od ideje kolege Doriana da svaki mjesec napravimo kratki pregled regionalnih singlova, pohvalimo i pokudimo na duhovit i maštovit način te tako ujedno damo i preporuke onima kojima je ponestalo ideja što slušati. Jesu li realizacije te ideje bile uspješne ili ne, mogli ste provjeravati svakoga mjeseca, a ‘kruna’ toga rada, nakon više od sto preslušanih singlova, svakako je bio izbor 10 najboljih pjesama za 2013. godinu. Punom parom nastavlja se i u 2014. godini. U rođendanskim Kratkim rezovima ispod oštrice su se našli 11, Artan Lili, Irena Blagojević, Letu štuke, Mizar, M.O.R.T., Nina Romić i Vatra.

11 – Mantra

Želite naučiti mantrati, a ne znate kako se to radi? Nisu vam potrebni nikakvi duhovni učitelji ni jogiji, dovoljan je šabački bend 11 da pomogne u izvođenju rituala. Sjedite, opustite se, dopustite gitarskim vibracijama da vam uđu pod kožu i ponavljajte čarobne riječi pjesme „Mantra“. Nakon četiri minute osjećat ćete se bolje, počet ćete mantrati svaki dan, a preporučit ćete to i svojim prijateljima. Inače, ovi alternativni rockeri najavljuju EP izdanje pa će sigurno biti još stihova prigodnih za mantranje.

Artan Lili – Najbolje što znam

Vjerojatno ne postoji netko tko se još nije probudio iz zimskog sna kad prave zime ionako nije ni bilo ove godine, ali ako se neki mjedvjed još nije izvukao iz pećine, pokrenut će ga ova vesela proljetna pjesmica koju izvodi beogradski noise-pop bend Artan Lili. Prema „Najbolje što znam“ teško je ostati ravnodušan jer već prvim sekundama pjesma budi radoznalost. Osim što melodija ostaje u uhu da se pjevuši čitav dan, tu su i stihovi kojima iz benda priznaju da rade najbolje što znaju. Samo neka tako i nastave!

Irena Blagojević – Memories Of You

Zvuk „Memories of You“ može se opisati kao mješavina jazza i funka. Takva mješavina pridonosi buđenju erotičnosti jer potiče na izvijanje tijela u ritmu. Pohvalu zaslužuje i bajkoviti lutkarski spot u kojemu na trenutke također do izražaja dolazi upravo erotičnost.

Letu štuke – Padaj

Mnogi su izvođači uglazbili pjesme književnika Duška Trifunovića, a tom su se popisu pridružili i sarajevski rockeri Letu štuke. Samo što su oni u „Padaj“ uz Trifunovićeve stihove, koje su iskoristili za refren, dodali i svoje stihove te tako progovorili o nekim aktualnim temama (krediti, dugovi, rastrošnost). Zanimljivo je da im u izvedbi pomažu djeca iz projekta Muzička soba Doma Bjelave što dodatno naglašava probleme o kojima pjesma govori.

Mizar – Nebo

Kulti bend iz Skoplja i dalje su dežurni mračnjaci koji su ostali vjerni darkvaweu i gothic rocku. Takav zvuk uz zavodljivi ženski vokal u potpunosti se uklapa u zimsku atmosferu, a na vama je da provjerite hoće li vas pjesma baciti u depresiju ili će vas natjerati na razmišljanje.

M.O.R.T. – Tango

Ako vas ova pjesma ne nagovori da naučite plesati tango, onda ništa neće! M.O.R.T. otkriva ponovno moderan način zavođenja – plesom. Jedan pripijeni ‘hoću-neću’ ples, uz isto takve ‘hoću-neću’ aluzije u tekstu koji izgovara promukli glas pa se možda i ostvari stih: „hvatam te po sobi“.

Nina Romić – Savršeno običan dan

Nina svaki put iznova osvaja i uveseljava svojim akustičnim folk izvedbama. „Savršeno običan dan“ Nina je omotala svojim šarmom, nenametljivo se uvukao i zvuk harmonike, a sve je rezultiralo razigranom, jednostavnom i „savršeno običnom“ pjesmom koja je tu da vas prati i za vrijeme običnih i neobičnih dana.

Vatra – Tango

I još jedan tango za kraj. (U slučaju da mi netko nije povjerovao kako je ples kao način zavođenja opet u modi, sada ste se sigurno malo zamislili.) Ovdje, doduše, ne morate učiti plesati tango, dovoljno će biti da uz klavir u pozadini izgovorite: „Samo mi stani na prste/Odgrizi mi usne/gorko-slatko/kao tango“ pa tko padne… Što se Vatre tiče, nakon 15 godina rada, kao najava sedmog studijskog albuma „Tango“ je osvježenje, a odlikuje ga jednostavnost i melodioznost.

Dajte im priliku i poslušajte:

 

Samo za obožavatelje: