-

Kratki rezovi (februar 2013)

kratki rezoviMjesec ljubavi očito je bio plodonosan za neke bendove koji su baš u februaru objavili svoje singlove. Donosimo kratki pregled singlova iz regije, a među izvođačima su se našli demo bendovi Himera i Jam Ritual, gitarist Mladen Pecović, ali i već dobro poznati sastavi Art Diler, LUR i Markiz. Scarlet Dust je negdje između, jer postoji još od 1995. godine, ali su u međuvremenu mijenjali nazive benda kao i postavu.

Art Diler – Želim da se smeješ

Art Diler se još prije četiri godine svojim albumom „Miris jeseni“ izdvojio iz mase svojim melodičnim hard rockom i tekstovima na srpskom jeziku (što je u zadnje vrijeme postalo dosta rijetko). Sada nastavljaju u istom smjeru. „Želim da se smeješ“ je laganica s naznakama žestokog zvuka, a tekst je standardno ljubavne tematike s lako pamtljivim refrenom. Bilo bi efektnije da su dugo očekivani drugi studijski album najavili nekom žešćom i bržom pjesmom, ali za obožavatelje će i ovo biti dovoljno dok čekaju ostatak paketa.

Himera – Daj

Zahvaljujući projektu ZReanimacija, Himera je snimila tri pjesme – „Korak napred menja sve“, „Perun“ i „Daj“. Do sada su tekstove radili na engleskom jeziku pa je dobro što su se upustili u nešto novo. Glazba pjesme „Daj“ zvuči kao da ste ju već negdje čuli, valjda zato i brzo ulazi u uho. Ženski vokal daje mekoću surovom zvuku, no na kraju pjesma ipak ostavlja dojam kao da to nije to, kao da treba još dosta rada i truda kako bi bend opravdao svoj naziv. Naime, himera je prema grčkoj mitologiji pustinjska neman pa bi u skladu s tim bend trebao zvučati puno više hard & heavy nego što sada zvuče.

Jam Ritual – Salvation

Početak pjesme zvukom (možda sasvim slučajno) podsjeća na nešto laganiju verziju „Bohemian Like You“ The Dandy Warholsa, ali zatim pjesma još više usporava. Izvlači ju specifičan muški vokal te zanimljiviji brži refren. Iako bluzeri, ova pjesma izvlači iz članova onu njihovu rokerskiju stranu. Pjesma zvuči vrlo svježe, a tome možda doprinosi i to što je Toni (gitara, vokal) također i ulični svirač.

Ludak u razvoju feat. Vuja KBO! – Umirem da znam

U moru punk-rocka evo još jedne pjesme i još jednog benda koji pokušava dokazati da punk nije mrtav. Problem je u tome što svi ti bendovi i sve te pjesme manje-više zvuče isto. Ova pjesma razlikuje se utoliko što je LUR u pomoć pozvao Vuju iz kultnog kragujevačkog benda KBO!, ali on ih samo vokalno na trenutak spašava. No u moru laganih balada, ova je pjesma ipak osvježenje i obožavateljima će se sigurno svidjeti i brzi ritam i tekst pjesme.

Markiz – Ne budi se

Markiz svakim novim singlom sve više budi osjećaj nestrpljivosti kod svojih obožavatelja koji iščekuju novi album. Nježni ženski vokal lijepo je uklopljen u markizovski rock, tematika je opet ljubavna, no nedostaje one žestine i živosti hitova s prvom albuma „Savršeni svijet“ u kojima je pjevačica bolje mogla izraziti svoje glasovne mogućnosti.

Mladen Pecović – Out of Sight, Out of Heart

Instrumentali kod publike ne prolaze baš najbolje, no Pecović je napravio vrlo osjećajnu baladu koja poziva na sentiš. Ne čuje se utjecaj etno glazbe kao na njegovom prvom singlu „Gora“, što je plus jer je zvuk električne gitare čistiji i pjesma zvuči ozbiljnije. Sam autor o ovoj pjesmi kaže: „‘Out of Sight’ je jedna balada ispričana stratocasterom, kablom i pojačalom, svirana prstima i trzalicom sa dinamikom koja diše, i prilično je slobodne forme, baš kao kratka priča.“

Scarlet Dust – Persecutor

Pjesma ovih Nišlija bit će objavljena u na njihovom predstojećem, povratničkom albumu. Radi se o pomalo dosadnjikavoj grunge pjesmici u kojoj se vokal na momente gubi iza glasne gitare. No na kraju je sve ipak dosta dobro zapakirano u pet i pol minuta i pjesma ostavlja dojam da je rađena u neka prošla vremena…