-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (decembar 2015/januar 2016)

Kratki rezovi (decembar 2015/januar 2016)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

Kratki rezovi 01Prethodnih nekoliko uvodnika je lamentiralo nad katastrofalnom godinom sa željom da ova bude bolja. Već sada se vidi da od tih nadanja nema ništa.

Kosmos se toliko potrudio da nam to pokaže da ću i preskočiti nabrajanje preminulih kako ovaj post ne bih pretvorio u čitulje iz novina i prekrstio se u Žalosna Sova (mlađi naraštaji će verovatno morati da izguglaju ovo). Utehu je naš narod potražio logično u sportu. I to se, sva sreća, ispostavilo kao pametno izmeštanje pažnje. Prvo u vaterpolu (dobro komšije iz Hrvatske će se malo mrštiti na ovo), a potom i u najnovijem srpskom otkrovenju – futsalu. Em nas je Portugalac Rikardinjo na trenutak sve pretvorio u Nebojšu Glogovca iz Munja, em smo videli da imamo neke momke koji loptom barataju hiljadu puta bolje od onih cepanki sa velikog terena koji nam godinama kidaju živce. Tu je naravno i muzika, u nju se uvek možemo uzdati.

Pošto su se u prethodnom novogodišnjem broju našli i neki singlovi iz decembra rešili smo da se ne ponavljamo te smo ih ovog puta preskočili. Međutim, kako je u pitanju bio vrlo interesantan mesec, alternativa nam nije falilo.

Sharks, Snakes & Planes – Sound of Sirens

Ako pogledamo “Crni gnoj”, “Nebesku mehaniku” i “Mi plovimo jugom”, jasno je da SSP pažljivo i pametno biraju singlove. Novi singl je vidno drugačiji jer se bend ovog puta odlučio za pesmu na engleskom, ali rezultat je ništa manje dobar. Ako ništa drugo, bilo je lakše snimiti ovakav spot sa ljudima iz celog sveta koji nisu morali da nabadaju srpski. Bend je već izgradio stil tako da na keca možete da ih prepoznate u refrenu bez da vidite o kome se radi. A da vam poruka ne bi promakla imate je odmah jasno istaknutu u prvom kadru.

Edo Maajka – No Pasaran

Tematika prethodne pesme nas automatski nadovezuje na novi Edin singl. Iako se “glavonja” malo povukao iz medija, poprilično je koncertno aktivan po regionu. Nakon 3 godine od “Štrajka mozga” najavljuje novi album pesmom inspirisanom napadima u Parizu i celom tom frkom oko ISILA (ili koja god skraćenica vam je draga) mada mu ne manjka referenci ni u regionu. Imamo i mi  situacije sa izbeglicama, rehabilitacijama i sumnjivo spremnim ministrima kulture.

Besne Gliste – Pobednik

Ovaj angažovani blok zaokružujemo ličnim otkrićem meseca. Beogradski crossover bend udiše novu energiju sceni u kojoj je apsolutno vladao Eyesburn. Mada, ako bi trebali vući paralele, Besne Gliste pre dođu srpski St!llnes zbog pevanja na maternjem. Odlična stvar.

Repetitor – Beskraj

And now for something completely different… Besna beogradska trojka oduševljava širom sveta svojim lajv nastupima, ali su ipak našli vremena da objave i novi singl koji je od ranije poznat policiji sa koncerata. Haotičan i psihodeličan spot kompletira sliku samo tako.

Billy Andol – Moramo

Sarajlije su nam objasnile da njihova pesma “Balkon” koja se našla na godišnjem pregledu nije o politici iako zaista tako deluje. Sa novom pesmom “Moramo” greške nema (bar mislim) da je u pitanju odlična ljubavna stvar sa prijatnim gruvom i zaraznim melodijama. Uživancija…

Tibia – Future Left Forsaken

Još od “One In Every Second” iz 2001. Tibia zauzima posebno mesto na srpskoj metal sceni. Iako su suštinski bili aktivni sve vreme, čini se da je na pragu ozbiljniji studijski povratak sa pauze koja je usledila nakon “Collision Within” 2010. godine. Jesu tu bili neki singlovi u međuvremenu, ali što bi reko Patak Dača “hoću krupan plan”.

Dajte im priliku i poslušajte:

Bernays Propaganda – Laži me, laži me (alternative rock, Skoplje)
Paydo Komma – Nevera (trip-hop, Niš)
Hladno Pivo – Lijepa reč ( da li treba opis?!)
USA to Japan – Sinister Smile (alternative rock, Kula)
Elvis Jackson – Take Your Time (ska/punk/metal, Ajdovščina/Nova Gorica/Maribor)

Za obožavatelje žanra:

Mud Factory – Where They Sleep (metal, Vranje)
Nikki Louder – Para Cargo (noise-rock, Velenje)
Superhammer – Nameless (metal, Inđija)
There. – Sonder (post-rock, Niš)
BDfuse – Ghetto Land (metalcore/rapcore, Žabalj)