-

Kratki rezovi (decembar 2013/januar 2014)

kratki rezoviMora se priznati, godina koja je iza nas ostavila nam je odlične singlove, a nekima od njih sigurno ćemo se vraćati. Krajem decembra u specijalnom izdanju Kratkih rezova odabrano je deset pjesama kojima biste se svakako trebali vratiti. Singlovi koji su objavljeni u decembru i tako možda zakinuti, bit će predstavljeni u ovom ‘dvobroju’ zajedno s januarskim singlovima. Nakon što smo donijeli novogodišnje odluke (kojih se vjerojatno nećemo pridržavati) i nakon što je napokon pao snijeg, možemo se ugodno ušuškati i posvetiti muzici. Opustite se uz bendove iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije: Danilov doživljaj Beča, Disciplin A Kitschme, Judette, Parketi, Werefox, Achromatic Attic, Autopark, No Horizon, Plavo te uz Velibora Nikolića u solo vodama. Naravno, tu su i preporuke za one kojima ovih deset pjesama neće biti dovoljno.

Decembar 2013.

 

Danilov doživljaj Beča feat. Dejan Ilijić – Pada mrak

U pjesmu „Pada mrak“ lagano nas uvode klavijature Dejana Ilijića, nadovezuje se truba i odmah se naslućuje mirnija stvar. Tekst nas vraća u vjetroviti novembar, a loše vrijeme budi i tužna sjećanja. I dok klavijature i dalje pričaju svoju priču, glas u pozadini ponavlja: „Slušaj kako tiho pada mrak“. Pjesma vas neće probuditi iz zimskog sna u koji ste možda utonuli, ali zvukovi bi vas mogli bar malo razdrmati.

Disciplin A Kitschme – Samo disciplina

Disciplin A Kitschme vas neće samo razbuditi, nego ćete odmah iskočiti iz toplog kreveta i početi mrdati dijelovima tijela za koje niste ni znali da se mogu pokrenuti kada su smrznuti. Tome će doprinijeti i novi instrument u redovima Discipline – usna harmonika. Refren može biti dvosmislen: disciplina ili Disciplina? Bez obzira na to kako ga shvatili, ne gine vam da ga danima pjevušite.

Judette – Voli me

Iz Zagreba nam stižu Judette zapakirani u alternativni pop rock. „Voli me“ sigurno ne bi zvučala tako prokleto iskreno i dirljivo da ju ne izvodi Lea Radolfi. Još ako se usput gleda spot, dojam je definitivno puno jači. Pa tko ju ne bi volio? Tu su naravno i snažne gitare i bubanj koji upotpunjavaju Lein vokal.

Parketi – Sebastijan

Malo punka, malo disco muzike, malo divljanja na gitari, sve dobro promiješate i dobijete muziku „Sebastijana“. Parketi su Makedonci koji ovom prilikom pjevaju na ‘jugoslavenskom’ jeziku kako bi nas što bolje upoznali s onim čiji identitet zapravo i nije poznat. Muškoj populaciji predlažem gledanje spota koji bi ih mogao kupiti prije nego što to uspije samoj pjesmi.

Werefox – The Redneck Genius Story

U zadnje vrijeme sve češće naletim na pjesme i/ili spotove inspirirane road trip stilom. Slovenskom bendu Werefox to zbilja i leži. Gitare u jednom trenutku zazvuče kao škripanje automobilskih guma, a onda nije teško zamisliti pjevačicu kako joj leprša kosa dok jurca u kabrioletu. Werefox polako, ali sigurno izrastaju u veliki bend.

Dajte im priliku i poslušajte:

Samo za obožavatelje (ili: slušajte na vlastitu odgovornost):

Januar 2014.

 

Achromatic Attic – Reconciliation

Za „Reconciliation“ koja traje manje od tri minute može se iskoristiti već poznato ‘kratko, ali slatko’ jer zbilja ostavlja takav dojam. Tek što je počela, tek što se naviknemo na vokal, tek što krene dobar alternativni rock – pjesma završi. Sigurno je riječ o mamcu jer nas iz Achromatic Attica žele malo po malo osvajati, a opet nam ne otkriti baš sve što će ponuditi na nadolazećem EP-ju.

Autopark – 13/13

Pjesmom „13/13“ Autopark najavljuje svoj album „La Reunion“. Na „13/13“ eksperimentiralo se sa zvukom i vrlo se lako može iskoristiti u nekom filmu jer odiše posebnom atmosferom koju zaokružuju ženski vokali. Zamišljam: Scarlett Johansson šeta ulicom, pita se „Gde si sada ti?“ i u tom trenutku događa se neka vudialenovska magija dok se u pozadini čuje gitara…

No Horizon – The Fall

Ako je već prvi singl ovog benda iz Pirota ovako zanimljiv, tko zna što nas još čeka. Riječ je o alternativnom muzičkom projektu, a mogu se čuti različiti muzički utjecaji (alternativni rock, post-punk) koji su dobro ukomponirani. Muzika je to kojoj možda i nije potreban vokal, ali ovakav kakav jest – snažan, grub i odlučan – dobro se uklapa.

Plavo – Nabiranje tkiva

Kada sam vidjela naziv „Nabiranje tkiva“, pomislila sam: o čemu je, dovraga, ta pjesma? I požurila ju poslušati. I tako, prođe pet i pol minuta instrumentala i na kraju zaključim da je na svakome od nas da damo značenje naslova. Neloš post rock za opuštanje, posebno ako ste prije toga razbijali glavu o ‘nabiranju tkiva’.

Velibor Nikolić – Raslojavanje

Ova Nikolićeva pjesma bila bi prava zimska da nije violončelistkinje Eli Krsteve koja dodaje zrake proljeća u „Raslojavanje“. Vokal, gitara, tekst, sve vas tjera da se zamotate u dekicu, sjednete pokraj peći u kojoj pucketaju drva i u ruke uzmete neku zbirku poezije. No onda vaše uho registrira violončelo koje nježno zagolica i nema više zime.

„Odjava…

Još si tu…“

Dajte im priliku i poslušajte:

Samo za obožavatelje (ili: slušajte na vlastitu odgovornost):