-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (avgust, septembar, oktobar 2017)

Kratki rezovi (avgust, septembar, oktobar 2017)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

rezovi

Trobroj? Really? Čoveče, da pišem za neku platu sam sebi bih odbio trećinu od iste.

Drugari, s obzirom na okolnosti koje su počele da ometaju redovni izlazak ove rubrike rešio sam da predam štafetu „rezova“ u druge ruke. Iako sam prvobitno mislio da ćete se usrećiti sa nekom od naših divnih dama ili makar nekim zajebanijim likom iz redakcije ispostavilo se da ćete ipak ubosti još veći jackpot. Naime od sledeće godine kroz aktuelne regionalne singlove vodiće vas naši Optimus Primeovi i Megatroni, naši Splinteri i Charles Xavieri a.k.a. The Uredništvo. I lično se jako radujem što ću imati prilike da ih čitam na delu. A do tada da vidimo dokle smo stigli sa ovim našim druženjem.

Prethodna tri meseca bila su dinamična, nakupilo se dosta toga i nije bilo teško sklopiti predloge. Mada bi čovek mislio da će, imajući u vidu toliki period, biti teško izdvojiti adute i da će deo dobrih pesama otpasti. Na moju sreću, nije bilo baš tako. Srećni dobitnici ovog (čini mi se jedinog do sada) trobroja su sledeći (mlada Suzana Mančić prilazi bubnju sa kuglicama):

Paydo Komma feat. H.P. Orli – Nad sobom

Niški trip-hop duo konačno se vraća iz hibernacije. „Nad sobom“ najavljuje njihov drugi album pod nazivom „Narkonamija“ (nekako logično zar ne), koji neće imati ni malo lak zadatak da poklopi fenomenalni debi „Strano“ iz 2014. Mi u Nišu vrlo dobro znamo ko stoji iza imena Hans Piti Orli a za vas ostale evo jednog hinta (ukoliko niste prepoznali te bluzaste gitarske linije): industrijski grad na istoku Srbije u plamenu: _ _ _ _ _ _ _. Ženski vokal je, doduše, totalna misterija i nama zadrtim fanovima benda.

Mravi – Sreća celog sveta

Mravi ponovo mile Beogradom. Previše vremena je prošlo od kultnog „Na travi“ i spremni smo i željni njihovog povratka, pogotovo jer su nas Darkwoodi nedavno napustili i neko mora da popuni tu rupu. Korak po korak, singl po singl i desiće se novi album valjda. Sudeći po ovoj i prethodnoj pesmi („Vremeplov“) i te kako imamo čemu da se radujemo. E sad, ne znam kakva je sudbina „Mladog čoveka“ kada je priprema albuma u pitanju. Jeste izašla poodavno ali je nešto najbolje snimljeno u zadnjih 10 godina komotno.

Vizija – Krik

Vizija je alternativni rok bend iz Skoplja osnovan 2011. ali su tek prošle godine objavili svoj debi album „Glasno!“. „Krik“ je drugi singl sa tog izdanja i odiše nekom pozitivnom mladalačkom gitarskom energijom a la Repetitor. Nastupali su dosta po Srbiji, naročito po festivalima tipa Gitarijada i Exit ali nažalost do sada mi nisu bili uleteli u vizir što se da promeniti za ubuduće jer deluju jako zabavno za gledati uživo.

The Stone – Teatar apsurda

Jedan od naših najpopularnijih bendova u inostranstvu sprema se da objavi svoj osmi album „Teatar apsurda“ sa koga su prvo predstavili naslovnu numeru. Voleli ili nevoleli ovaj žanr morate priznati da The Stone zvuče uvek nekako jebeno ozbiljno uprkos corps paintu i celoj toj blekerskoj ikonografiji. A tekstovi? Tekstovi sa dozom arhaizma i uzvišenosti mogu u čitanke!

Damir Avdić – Nuspojave

Bosanski psiho na svom sedmom izdanju nastavlja totalno u svom maniru zbog čega ga i volimo. Spot je iz jednog kadra a pesma (standardno) iz jedne gitare u koju sam se iskreno zaljubio, naročito u onaj refrenski deo (ako se tako može nazvati). Damir je oduvek znao da zaintrigira i uvuče slušaoce tekstovima u samu pesmu. I kao da bi još neki dodatni instrument samo odvukao pažnju sa njegove razumljive slam poezije.

Babaduh – Apatija

Mladi svrljiški dvojac već se provukao kod nas u rubrici „Umesto hvalospeva“ gde nije baš sjajno prošao kod kolege Krstića (što opet nije preterano iznenađenje). Ipak moram da naglasim da se u ovom slučaju apsolutno ne slažem sa kolegom i da je meni pesma dojajna. Ok, Babaduh ne donose ništa muzički novo (ko pa uspeva tako nešto) ali mi je produkcija na odličnom nivou, vokali vrlo interesantni a sama pesma lepo miriše na njumetalštinu na koju sam i dan-danas slab. Naročito refren koji s vremena na vreme i dalje zapevuših nekad naprasno u toku dana.

Pips, Chips & Videoclips – K1 (live)

Pipsi su ovu pesmu objavili još aprila za svoj 25. rođendan. Nakon toga izašao je i spot. Ali ova lajv verzija je ispala bolja od prethodno navedenog. Ripperova frontmenost (?) je kao dobro vino s godinama. Sad još samo da sačekamo album…

 

Svakako treba poslušati i:

Shoplifters-Instant forgiver (punk-rock/alternative, Novi Sad)
Kanda, Kodža i Nebojša-Jamajka (alternative rock, Beograd)
Stuttgart Online-Ljudi od reči (alternative, Beograd)
Pogonbgd-Sjeban (punk/rock’n’roll, Beograd)
Sputnik-A door that must not be opened (indie pop/electro/alternative, Novi Sad)

 

Za obožavatelje žanra:

Laibach-Vor sonnen-aufgang (live) (?/?/?, Pjongjang)
Hornsman Coyote-Bells of hate (reggae, Beograd)
Nikola Nešković-Enzimi (acoustic/americana/folk, Novi Sad)
Diamusk feat Shaman A & Highway Man-Link in the chain of evil (electro/dub/hip hop,Bosna/Bergen)