-

Kratki rezovi (avgust) – Glasajte da osv(j)eži

Kratki rezovi avgust

Juče smo bili svedoci da se ipak neke stvari možda mogu promeniti. Posle 3 decenije, Milo Đukanović i DPS, po svemu sudeći, više neće vladati Crnom Gorom (u Srbiji promenu i dalje čekamo). Kako se stvari u regionalnoj politici konačno menjaju, tako se nadamo da će i u muzici doći do nekih promena i da više nećemo gledati ista imena na svim mogućim top listama i lajnapovima festivala. Stoga vam donosimo pesme sastava, za koje smatramo da mogu prodrmati muzički svet regiona i „smeniti“ glave koje već godinama gledamo. Glasajte za svog favorita da zajedno, bar malo, osv(j)ežimo muzičku scenu.

Pobednika ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana koji će videti preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 7. septembra, u ponoć, a pool za glasanje se nalazi na dnu teksta. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Proleter – Druga prilika

Posle jednog, hm, podužeg vremena, konačno jedna pesma pod žanrovskom kategorijom „punk“ (makar nosio i prefiks „pop“) vredna pomena. Zagrebački dečki pod imenom Proleter, tri urbana momka kao sveže ispala iz reklame za čips, već imaju jedan album iza sebe snimljen pre dve godine, a sada novim singlom i spotom za pesmu Druga prilika najavljuju novi ulazak u studio i pripremu za drugi album. Dečki su, barem sudeći po ovoj numeri, za razliku od mnogih drugih kolega potpuno skontali apsolutno sve elemente muzike koju stvaraju, ušli u srž kompozicije, iskazali izuzetan lirički izraz i više nego ukusno ga uklopili da dobiju jednu četvorominutnu (!) i dozlaboga keči numeru. Kroz komičnu simboliku tinejdž zombija u spotu nanovo proživljavamo bolne pedale iz mladih dana, neovisno od toga da li se ona zvala Ivana ili kakogod drugačije. Produkcija na jednom veoma zavidnom nivou i bez mnogo spornih rešenja; primetno je korišćenje filtera i autotjuna na vokalnim trakama, ali u okvirima ukusnog, čak manje primetno i veštije primenjeno nego, na primer, Pennywise, ako je takvo poređenje uopšte relevantno. Štaviše, Proleter navodi novog slušaoca da, dok taj famozni drugi album ne izađe, odmah pronađe i presluša prvenac „Život nije fer“ od početka do kraja, a zatim ponovo ispočetka.

Stuttgart Online – Dok hodamo bosi

Na svakih godinu dana ovaj etablirani underground trio izbaci po jedan singl i veoma nas obraduje. Bilo bi lepše da su malo aktivniji i da nas mogu malo češće obradovati, ali idejni tvorac i frontmen benda, Bojan Slačala očigledno je posvetio veliko parče svoje pažnje svom drugom bendu Artan Lili. Po prirodi stvari prvo što se dešava u glavi slušaoca jeste poređenje sa pomenutim bendom. Ono što je očigledno na prvu loptu jeste potpuni nedostatak „usiljene hitičnosti“ kojom Artan Lili u proteklih par godina odiše. Energija Štutgarta je uvek ležala na ritmu, utegnutosti i potpunoj nonšalantnosti. Svaka stvar ima neku sitnicu kojom će vas upecati i terati da slušate još. U ovom slučaju to je tuturututu tuturututu koje na tako blesav način uleće u vaše uši i pokreće tapkanje noge o pod. Ceo paket upotpunjuje i spot koji je u standardnom fazonu „budžet 0 – ideja 100“ što uvek prija videti u vremenu velikih produkcija i loših ideja. U pesmi iako se ništa ne dešava revolucionarno ili neočekivano ona prostim aranžmanom, zabavnim melodijama i snažnom energijom pretenduje da postane jedan od većih hitova beogradskog undergrounda.   

Plastic Sunday – Ne gledaj dole

Niška trojka Milan, Braca i Aleksandara, muzičkom svetu poznatija kao Plastic Sunday je posle dužeg vremena objavila video singl sa njihovog poslednjeg albuma nastalog pre skoro tri pune godine. Pesma nam je poznata od ranije, ali u ovom video formatu dobila je novu dimenziju. Ova stvar je u audio formatu delovala dobro, ali beskrajno dugo, ovim videom je dužina dobila na smislu. Jasan tekst u kombinaciji sa muzičkom avanturom, koju čvrsta bas linija sporovodi od početka do kraja, lepo komunicira sa slušaocima dajući im naizgled prost, ali jako bitan, nedovoljno ponavljan savet „Ne gledaj dole„. Avanturi lepotu daje osnovna gitarska tema isprepletana u nekoliko navrata bučnim gitarama, od kojih jednu svira Robert Telčer u čijem studiju je pesma zabeležena. Sigurni smo da ovakav video izražaj do sada niste videli. Objašnjavati ga bi verovatno obesmislilo spot, zato vam predlažemo sledeće. Klik na link, opcija full screen i šest nesvakidašnjih, digitalnih, šarenih minuta je pred vama.

Baobab – Ti me nećeš

Ti me nećeš je četvrti singl sa nedavno objavljenog EP-ja Sloboda neće sama doći ariljskog sastava Baobab. Iako kompletno izdanje ima moć da vas obuzme već prvim slušanjem, ovaj singl ipak zrači nekim drugačijim bojama. „Ti me nećeš“ nije jedina pesma na EP-ju u kojoj nije učestvovao ceo bend, a preplitanje melanholije i optimizma, u kombinaciji sa akustičnom gitarom, klavirom i dubokim, donekle grubim glasom Miša Petrovića daju ovoj pesmi posebnu težinu i značenje. Biće jako zanimljivo čuti je uživo, odnosno kako će ova pesma zvučati kada je bude izvodio ceo bend, ukoliko to uopšte bude slučaj, jer i ovako ogoljena poseduje jednu specifičnu snagu – snagu slobode i samoće istovremeno, snagu koju ćete prepoznati i osetiti kada se ovoj pesmi posvetite u potpunosti i pustite da vas preplavi talas najrazličitijih, a ujedno toliko uzajamnih emocija.

EYOT- Heartbeat

Konačno smo dobili priliku da provirimo u dugoočekivani album „557799“  niškog sastava EYOT. Kako je i najavljeno, singl „Heartbeat“ stigao nam je 19. avgust i otkrio dva smera u kom će se kretati materijal na izdanju koje nas očekuje 23. oktobra. Prvi deo numere je atmosferičan i meditativan. Nenameljiv, ali dovoljno melodičan, s neprekidnim rastom intenziteta i pojačavanja tenzije tako da vam ne dozvoli da nijednog trena odlutate od numere, dok u isto vreme uz nju odmarate mozak. Ovom osećaju dodatno doprinose i slike prirodne od kojih je sačinjen spot. Na početku 4. minuta pesme, kamera nas iznenada prebacuje u Niš, tempo pesme se menja, a muzika postaje napetija i razigranija, sjajno dočaravajući ubrzani život u gradu. Iz minuta u minut pesma raste, sve je više slojeva koji se prepliću, hipnotišućih klavijatura i gitara, snažnih bubnjarskih prelaza i neobuzdane buke. Sve je tako nemirno, ali skladno u isto vreme. Na samom kraju pesme, svi ovi slojevi i buka se stišavaju i ostaje samo jedan ton koji se besomučno ponavlja iritirajući uho slušaoca da bi se na kraju utopio u zvuku vodopada. Na kraju se ipak sve vraća korenima i srce kuca u ritmu prirode. Sve u svemu, „Heartbeat“ je sjajan putokaz ka onome što ćemo čuti na novom albumu – zvuk koji nas vraća prirodi, ali i onaj urbani kojim oslikava vreme i mesto u kom živimo.

Autori: Đorđe Reljić, Mladen Milošević, Branislav Cvetković, Damjan Jovanović, Uroš Matović

[yop_poll id=“14″]