-

Kratki rezovi (avgust 2014)

Kratki RezoviNe znam je li ovo ljeto moglo biti još kraće, kišovitije i tmurnije. Nekima je prijalo, nekima nije. Kako god bilo, i u singlovima koji su objavljeni u avgustu osjeća se ta sumornost i potištenost pa se ne može, kao u junu i julu, reći da su pred nama ljetni hitovi. A što su to pripremili Anita Iličić, Goribor, iZLET, Mr. Rabbit, Syleth i Teshki Zulum, pročitajte i poslušajte u nastavku.

Anita Iličić – Slobodno zaboravi

Mlada kantautorica Anita Iličić predstavila nam se još prošle godine zahvaljujući kompilaciji „Bistro na rubu šume“, a od tada polako ali sigurno korača prema svom prvom izdanju. Kao jedan od najavnih singlova debi albuma predstavila je i „Slobodno zaboravi“, pjesmu u kojoj je pokazala svoj zadivljujući i snažan glas koji je lagano zaogrnuo zvuk gitare. Nježno i šarmantno, kao što se očekuje i od novog albuma.

Goribor – Dugo nisam bio tu

Pjevaju iz Goribora „dugo nisam bio tu“. Za obožavatelje možda i predugo jer se na novi singl čekalo skoro godinu dana. Bend je i dalje vjeran sam sebi, nema tu nekih odstupanja od onoga što su do sada radili, a opet su gotovo uvijek svježi i zavodljivi. Stojkovićevi stihovi možda neće izazvati masu da zatraži da ih se stavi u čitanke, ali neka (regionalna) postmodernistička antologija svakako bi bila dobar izbor, tamo negdje odmah uz stihove Čegeca i Rešickog.

iZLET – Maša

„Hej, Mašo-u-o-o, štetočino, nikad te nisa-a-am prebolio…“ Ako vam ti stihovi ne uđu u uho i ne budete čitav dan pjevali o Maši, onda vam valjda niti jedna Maša još nije slomila srce. Zvukom u sjećanje prizivaju sedamdesete i osamdesete, a i sami iZLETovci kažu da zvuče vintage, s prljavom produkcijom.

Mr. Rabbit feat. J (Mašta bašta) & Uroš Nedeljković – Sima

Zanimljiva suradnja Mr. Rabbita s pjevačem Jovanom iz benda Mašta Bašta i saksofonistom Urošem. Tekst u kojemu bi se mnogi mogli pronaći jer „svi smo mi po malo Sime na papiru“ upotpunjen je funky ritmom i melankoličnim zvukom saksofona. Uz pjesmu se preporučuje lagano ispijanje alkohola, i to prema receptu koji je popularizirao John Lee Hooker – „one bourbon, one scotch, one beer“.

Syleth – The User

Ova moćna akustična pjesma predstavlja nam riječki Syleth, bend koji postoji već nekoliko godina, ali tek sada priprema materijal za prvi album. U „The User“ sve je taman: hrapav vokal, tekst, lagana akustična pratnja i kao šlag na tortu – violina. Sve je taman da vam zagolica maštu.

Teshki Zulum – Bekstvo

Ako ste izdržali do kraja, vrijeme je za priznanje: ipak je na popisu i jedna ljetnja pjesma! Toplo more, modri talasi, vjetrić, šetnja po palubi… eh, samo san. Koketiranje s latino zvukom svakako će svakim novim slušanjem u sjećanje prizvati upravo ljeto.

Dajte im priliku i poslušajte:

Samo za obožavatelje: