-

Kratki rezovi (avgust 2013)

kratki rezoviMožda nas u avgustu nisu zapljusnuli novim pjesmama, ali čini se da su se izvođači itekako potrudili da baš sada objave pjesme koje će slušateljima lako ući u uho i koje će pjevušiti bar do kraja ljeta. Tu su i žestoke pjesme, i laganice, i pjesmice s duhovitim tekstovima. Poslušajte što su nam to pripremili Prinčevi Patroni, Sink, Consecration, Seljačka buna, Fraktura mozga i Druga epizoda.

Prinčevi Patroni – Ona ne zna šta hoće

Rezovi započinju zezatorima iz Niša koji u svom kraljevstvu sviraju funky rock, a nakon preslušavanja ostavljaju smiješak na licu. Naravno, za to je zaslužan tekst. Možda će se neka ženica naći uvrijeđenom, ali na kraju će sigurno i sama shvatiti kako „ne zna šta hoće“. Sada bi možda trebalo napisati – šalu na stranu – ali u pjesmi u kojoj se spominju Moćni rendžeri, mandarine i bolovi… uha, šala nikako ne može ostati na strani.

Sink – Tišina i ćutanje

Sink nakon prošlomjesečne pjesme „Trn“ donosi još bolju „Tišina i ćutanje“. I dalje odlična mješavina trash metala i hard rocka, i dalje snažan tekst na srpskom jeziku, polako, ali sigurno uzdižu ove Beograđane na zasluženo mjesto. Naslov će vam zamazati oči… Svi koji su željni žestoke gitare i bubnjeva i vrlo pjevljivog refrena, naći će utjehu za svoje uši u ovoj pjesmi, a nikako u tišini i ćutanju.

Consecration – Vertikala

Pjesmom „Vertikala“ Beograđani pod imenom Consecration najavljuju novi album koji izlazi u septembru. U skoro devet minuta ove pjesme svi članovi benda pokazat će svoju virtuoznost na instrumentima, jedino ćemo ostati zakinuti za tekst. Naime, moguće da će malo nepažljivijem slušatelju promaći stihovi koji se javljaju vrlo kratko i to samo na početku pjesme. No tekst zapravo i nije potreban jer će vas Consecration svojom glazbom odvesti u neki drugi svijet u kojemu se nećete moći otrgnuti dojmu da ste hipnotizirani.

Seljačka buna – Boemska raspadija

Svi koji su i malo upoznati s radom Seljačke bune znaju što mogu očekivati od nove pjesme – zezanje, sprdanje, narodski heavy metal… One druge vjerojatno će naziv pjesme odvesti u krivom, ovoga puta queenovskom smjeru. Nema se tu što previše mudrovati, ovo je standardna pjesma „pobunjenih“ s tekstom koji zalazi u satiru. Poruga izvire iz svakog stiha koji upućuje na pojedine „pjesme iz naroda“.

FrAkTuRa MoZgA – Ljeto je…

Kakvo je to ljeto bez ljetnog hita? Ali ako očekujete himnu moru, plaži, suncu i provodu, nećete to dobiti. Dečki iz Frakture mozga u brzoj punk pjesmi pjevaju o frustraciji onih koji su ostali preko ljeta okruženi gradskim asfaltom i zaglavili u depresiji. No nema sumnje da će pjesma postati himna baš onima koji ljeto provode „na skajpu“ i zavide prijateljima koji su tamo „dole“.

Druga epizoda – Strah

Bend iz Kruševca koketira s bluesom i rockom, a ovom prilikom pjevaju o strahu. Za prvi singl nimalo loše. Odličan ritam i riff koji se provlači kroz čitavu pjesmu zasigurno će dugo ostati u uhu slušatelja. Jedina zamjerka ide dvijema solažama koje su tipične predstavnice klasičnih blues solaža.