-

Kratki rezovi (april) – Zaplešimo širom otvorenih očiju

April je onaj poslednji stepenik koji treba da preskočimo da bismo ušli u leto, što se savršeno odrazilo i na ovomesečni izbor kratkih rezova. Sve pesme sa ove liste imaju nagoveštaj letnjih hitova koji će stići u narednim mesecima, ali i zaostalu dozu zimske hladnoće i depresije kojoj još uvek nije vreme da se u potpunosti skloni u stranu. Neke od pesama sa liste će vas naterati da zaigrate, a neke će vam poslati poruku da bi trebalo i vi da pošaljete poruku.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, nagradićemo banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 10. maja u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

KISITI – Eho 

Ako ste se možda zapitali šta se dogodilo sa makedonskim bendom KI, evo i odgovora – postali su KISITI i sredinom marta predstavili svoju prvu stvar „Eho“ . KISITI je uspeo da na samom početku odmah snažno udari i tako nam je podario nimalo laganu, dosta mračnu, ali opet hitičnu numeru savršenu za đuskanje u andergraund klubu. Estetika kojom se vode jeste ponikla iz 80-ih, ali je više naslonjena na gotiku i post-punk sa Mizarom kao predstavnicima, nego na svetlije synthwave elemente.

A opet na sve to gitara povremeno uleti s nekim funky motivima koji se poigraju sa ušima slušaoca. Najupečatljiviji deo je tema posle mirnog refrena koja donosi još jedan potpuno novi nivo mraka koji će vas naterati da gotovo zbunjeno zaigrate. Odličan početak i jedva čekamo novi materijal ovog sastava.

Veronauksi i Cane – Uspavanka bez krova

Nedavno praznovani pravoslavni Uskrs imao je svoj, što bi se reklo u crkvenim krugovima, saundtrek. Da, dobro ste pročitali. Pored onog „Hristos Vaskrse!“, mogli ste svoje ukućane, prijatelje, poznanike pozdraviti i pesmom „Uspavanka bez krova“ u izvođenju Veronauksa sa specijalnim gostom Zoranom Kostićem Canetom. Poruka je jasna – nahranite gladne i pomozite beskućnicima, jer dok mi bacamo hranu, prejedamo se i gušimo u istoj, nekom je želudac prazan, nekom su zvezde krov, nekom je park spavaća soba. Na putu ka vašim poslovima, izletima, destinacijama za odmor, nalaze se oni kojim ja pomoć potrebna.

To su ljudi koji su u poziciji koju nikome poželeli ne bi, a sami je nisu nit’ tražili, nit’ stvorili. Ispružena ruka pomoć čeka, ne okrećite glavu i ne stidite se tih ruku – pomozite, pružite svoju. Sigurni smo da će vas pesma i spot primorati da uzmete telefon u šake i pošaljete SMS na 2844, to će vas koštati svega pet sekundi i 100 dinara. I ne, nije Anton na gitari mada liči, na gitarama su Milica Đurić, Stevan Masnec i Dimitrije Dragojević; ostali Veronauksi u opisu linka ispod. Brzo, klik. Činite dobro i budite nam dobri. Ionako vam „sve kupljene stvari moljac kvari“.

Koikoi – Krinolina

Nakon što se prošlog leta bojažljivo pojavila u okviru albuma „Pozivi u stranu, negde pri kraju izdanja, „Krinolina“ se sada izdvojila kao upečatljiva, koncertno oprobana muzička atrakcija, te je, verovatno to prepoznavši, sastav Koikoi napravio prigodan spot za nju i pustio je u etar kao singl. I dok slušate na vašim slušalicama strimujući je sa muzičkih platformi ili ste se ogrebali za vinil, te je puštate na hifi sistemima, ona vas sve vreme podiže, tera na pokrete, a vi shvatate da zapremina vašeg tela nije dovoljna da vas zadrži u mestu.

S toga zatvarate oči i odlazite na atmosferični spejsi podijum za đuskanje. Tamo, uvijajući se poput zmije iz spota i topeći se u nadi da će neko vašu krinolinu skinuti ili da ćete je vi nekome skinuti uz Ja te snivam da te skidam, puštate bas liniji da iscrtava vaše pokrete, koji su smešteni između svakog preciznog, robotskog udarca ritam mašine. Šta čekate? Play, igraj, sviraj.

Velibor Nikolić – Gradske mašine

Pri prvim taktovima Gradskih mašina“ jedno postaje odmah jasno – Velibor Nikolić ne koristi svoja solo izdanja kako bi na njih smestio nešto što možda nije baš prošlo u njegovom matičnom bendu Brigandu, već da bi prikazao jednu svoju drugačiju, još eksperimentalniju i zaigraniju stranu. „Gradske mašine“ su oslonjene na industrial repetitivnost i catchy gruv bassa i bubnjeva i gitaru koja na sve to dodaje veliki deo haosa i buke napadajući iz pozadine, ali i preuzimajući glavnu ulogu u određenim instrumentalnim delovima.

Ono što predstavlja najveći novitet u Veliborom izrazu je neka vrsta pritajenog i jako inteligentnog sarkazma i humora (još prisutnijeg kasnije na albumu). Takođe, sjajno je kako na slikovit način koristi muziku, što se oseti na samom startu pesme gde bukvalno zvuk gitare asocira na zvuk izbijanja pare. Ostali instrumenti se kasnije sjajno nadovezuju i stvaraju utisak kod slušaoca da se nalazi u samom centru uzburkanog i bučnog industrijskog naselja. Na samom kraju kao da se čuje zvuk uzbune, ali za to gde ćemo pobeći od „opasnosti“ ipak morate saznati slušanjem ostatka albuma „Lo-fi ispovesti“ .

Anja Štark – Godina bez dodira

Ako do sada niste imali prilike da se upoznate sa radom Anje Štark (ne, nije u pitanju solo umetnica intrigantnog imena), dua iz Velikog Gradišta, krajnje je vreme da to uradite odmah. Ovaj dope pop duo, kako Milica i Aleksandra opisuju svoju muzičku smesu, podario nam je novi sing „Godina bez dodira“ . Iz samog naslova možemo da naslutimo omaž protekloj godini, kada smo bili najudaljeniji jedni od drugih.

Sing je sve samo ne obično nabacane reči i melodije koje opisuju karantin u kojem smo živeli poslednje dve godine. Nepretenciozne melodije i bitovi sa Miličinim i Aleksandrinim vokalima se skoro pa stapaju u jedan navodeći nas da pomislimo da je Anja ipak jedna osoba koja snima slojeve i slojeve svog glasa.

„Godina bez dodira“ je ispraćena i spotom koji je režirala i snimala Katarina Marković, a montažerska palica je pripala Đurđi Stanković. Duo Anja Štark vrlo pažljivo radi na izgranji svog vizuelnog i muzičkog identiteta kombinujući dark synth teme obogaćene svetlim i nežnim vokalima. Prava poslastica za svakog ljubitelja dobrog alternativnog popa. Zato, ne gubite vreme i brzo na kanal Anje Štark.

Autori: Andrea Ambruš, Branislav Cvetković, Mladen Milošević

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 8 months).

Ko je vaš favorit?

KISITI - Eho
55.09%
Anja Štark - Godina bez dodira
31.51%
Veronauksi i Cane - Uspavanka bez krova
7.69%
Velibor Nikolić - Gradske mašine
3.72%
Koikoi - Krinolina
1.99%