-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (april) - Provincija se budi

Kratki rezovi (april) – Provincija se budi

Kratki rezovi april

Ovog meseca smo imali jednu od najdužih listi predloga za rubriku „Kratki rezovi“, ali je ipak na kraju sve spalo na pet bendova. Sasvim slučajno, pogodilo se da nijedan od njih ne dolazi iz balkanskih prestonica. Na listi su se našli industrial veteran iz Novog Sada, kragujevački „ministar“, praistorijska životinja iz Rijeke i dva predstavnika nove niške alternativne scene.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 7. maja u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

CD Ministar – Velika stvar

Popečitelj iz Kragujevca Saša Furunović predstavio je novu pesmu svog solo projekta CD Ministar kao prvu epizodu serije „Povratni napon„, odnosno novog albuma u najavi. Iako pod ovim pseudonimom nastupa dugi niz godina, Furunović tek povremeno iznenadi nekom novom pesmom ili albumom, a „Velika stvar“ je najnovija. Iako novi singl donekle donosi autentični zvuk koji ga prati kroz celu karijeru, daleko od toga da se CD Ministar može uporediti sa Popečiteljima ili Fitnesom. Za početak, sve instrumente je svirao upravo Furunović, a „vožnjicu“ od svirke prati i veoma upečatljiv zvuk vintage klavijatura, kao i nedostatak prepoznatljivog slap basa njegovog brata Gorana, pa je svakako pravo osveženje čuti nešto drugačiju svirku. A pošto je u pitanju ipak Ministarstvo za CD-ove, nema bindžovanja, pa ćemo morati da se malo strpimo dok se gospodin ministar ne smiluje i izbaci nam drugu epizodu serije.

Mamut – Nihilist

S riječkim bendom Mamut smo vas već upoznali putem rubrike Kratki rezovi, ali nova stvar „Nihilist„, koja najavljuje istoimeni debi album, pokazuje ovaj bend u još besnijem, masnijem i beskompromisnijem izdanju stvorenom mešanjem grandža (pretežno uticaj Nirvane) i gruv metala. Dok su se raniji tekstovi većinski bavili ličnim trvenjima i preispitivanjima lirskog subjekta, sada se fokus prebacuje na toksično stanje u društvu, prikazano i kroz vekove i u ovom trenutku, kao i nepovoljne posledice koje ono izaziva kod pojedinca. Svo svoje nezadovoljstvo i inat članovi benda Mamut odlučili su da kanališu u muziku i time probaju da izleče sebe i svoje potencijalne slušaoce od osećaja ništavnosti. Na veoma jednostavan način, izvrtanjem mesta svetog i profanog, tekstopisac objašnjava da su pravi sveci zapravo naučnici i revolucionari, oni koje su društvo i crkva osudili na smrt zarad očuvanja „javnog morala“. Ipak, ključ teksta leži u delu gde se ta slika prebacuje na sadašnjost i uz samo par reči objašnjava problematika mržnje na Balkanu koja leži u nepriznavanju sopstvenih zločina i traženja krivca iza komšijske žive ograde. Mamut je masovniji nego ikada i više nije skriven unutar članova benda („Mamut u meni“), istrčao je napolje, gazi sve pred sobom i upire kljovama u sve što mu smeta.

dreDDup – The Rolling Sotones

O da, industrial scena postoji u Srbiji, i poslednjih 25 godina na svojim plećima je nosi upravo novosadski dreDDup. Bend koji je obišao sve moguće granice ovog žanra uzduž i popreko, zaustavio se po deseti put i napravio presek sa novim albumom „Romance of Romans„, na kome se našla i pesma „The Rolling Sotones„. Slušajući ove provokativne zvuke elektronike praćene režućim rifom, osetićete kako se mrak sliva niz zidove, a sam tekst će ostaviti neku dozu gorčine uz poruku da se prodajete pogrešnim „lošim momcima“. Ukoliko baš ne možete da razumete svaku reč teksta, možete ga naći u opisu verzije ove pesme bez spota. Uskoro ćete na našem sajtu imati prilike da pročitate intervju sa frontmenom dreDDup-a Mihajlom Obrenovim u kome ćete saznati kako industrial preživljava sve ove godine kod nas i kroz šta je sve bend prošao tokom 25 godina karijere.

P.S. Ubeđeni smo da ste pogrešno pročitali ime pesme.

Monah – Iza Ogledala

Retko se može čuti da bend već s prvim singlom, pokaže da ima svoj stil ili da bar na keca ne može reći na koga „smrde“. Niški bend „Monah“ je svojim prvim video singlom „Iza Ogledala“ pokazao da je to itekako moguće. Najveći kvalitet ove numere, pored njene originalnosti, je interesantno rešena vokalna dinamika u kojoj falset zauzima dominanto mesto u refrenskom dvoglasu, dok su strofe otpevane punim glasom u dubokom registru. Tekst pesme je napisan tako da vas zaintrigira, postavi pitanja, ali nikako ne skreće u banalnosti, već vas sjajnom deskripcijom uvodi u Monahov svet. Takođe, solo u pesmi je sjajan primer dobrog aranžiranja kompozicije i kvalitetnog i emotivnog sviranja, čiji cilj nije da zaseni slušaoca svojom tehnikalnošću, već da za kratko izvrne pesmu, prebaci vas u nepoznati prostor, a zatim otvori novi prolaz koji će vas vratiti na poznat teren, ponovo u refren, ali tako moćno kao da ste ga prvi put čuli. Lepo je čuti da u Nišu postoji ovako mlad sastav, koji će možda pokrenuti, nažalost, već nekoliko godina zamrlu alternativnu scenu (čast izuzecima) ovog grada. Nestrpljivo čekamo još pesama i album.

Samalas – Babad Lombok

Evo još jednog niškog dragulja! „Babad Lombok“ je najnovije čedo iz kuće interesantnog eksperimentalnog dua Samalas, potpomognuto Ivanom Simićem na saksofonu i gitarom Uroša Milkića, u čijem Down There studiju je i snimljena ova osmominutna odiseja, a sve pod etiketom Pop depresije. Ovu kompletno instrumentalnu kompoziciju krasi jedan „vožnja“ rif u stoner maniru i desert ambijentu sa beskonačnim varijacijama na sintisajzeru i saksofonu koje unose i psihodeličnu uznemirenost u numere. Tema više nego kompletna i ponegde predugačka i previše puta ponovljena, ali ako ekipa smatra da toliki format ispunjava sve njihove želje, neka bude tako. Na kraju krajeva, taj linearni momenat koji se pretvara u beskonačnost daje pesmi kakvu-takvu nepredvidljivost, kojoj dodatno doprinosi ritmička vožnja neukalupljena u kojekakav standardni format, već više puta prežvakan i olindran. Ukratko rečeno, nešto zaista sveže i bez vidljivih gubljenja u realizaciji, a opet dovoljno slušljivo da se, iako traje k’o gladna godina, pusti čak i na repeat, barem dok se kilometrima vozi na autoputu između pšeničnog polja i reda kukuruza.

Autori: Uroš Matović, Mladen Milošević, Đorđe Reljić

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 8 months).

Ko je Vaš favorit?

Monah - Iza Ogledala
48.30%
Mamut - Nihilist
22.45%
CD Ministar - Velika stvar //Povratni napon, epizoda 1
17.69%
Samalas - Babad Lombok
6.12%
Dreddup - The Rolling Sotones
5.44%