-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (april 2018.)

Kratki rezovi (april 2018.)


Praznikovali smo u aprilu, praznikovali smo početkom maja, a sad je vrijeme da se vratimo muzici. April je protekao nekako razigrano, što neće potvrditi baš svi singlovi koje vam ovoga puta predstavljamo, no trudili smo se da to opet bude raznoliko i, što bi se reklo, za svakoga po nešto.

Paper Animals – Guts and Bones

Beogradski indie bend Paper Animals objavio je svoj prvi spot za pesmu “Guts and Bones” u aprilu ove godine. Ovaj pravi prolećni singl karakteriše živahna melodija, pozitivan tekst, dobre vibracije i neodoljivo opuštajući glas Sofije Nedeljković. O pesmi i bendu nemamo ništa više reći, osim toga da se radujemo albumu koji će izaći ovog meseca.

Turisti – Digitalno doba

Nova beogradska grupa Turisti koju predvodi harizmatični Boško Mijušković je pravo osveženje na našoj sceni. Kratak i poentiran tekst pesme kako kažu pokupili su sa vrata WC-a bifea Ventil. Minimalističan ali i energičan zvuk jasno prati  i video koji nas pretvara u nule i jedinice. E da, da ne zaboravimo, za ovaj zanimljiv i neobičan video zaslužan je Dado Sopić (Nežni Dalibor, Ženekese, Moussaka)

Jinx – Ako si rođen u pogrešno vrijeme

Četvrti singl sa albuma “Pogrebi & Pomiriši” nastavlja niz sjajnih pesama koji sačinjavaju “Jesmo li dobro”, “Maradona”, “Easy”, i sada “Ako si rođen u pogrešno vrijeme”. Kako i naziv pesme sugeriše, u ovoj numeri akcenat je na nostalgiji koja se oseća kroz tekst, ali i kroz muziku i ritam. Ako ste ljubitelj pop zvuka osamdesetih, sigurno ćete uživati u ovoj pesmi koja će vas vratiti u to “pravo vreme”.

E-PLAY – Šamarčina

Prošlo je već petnaest godina od „Šamara“ Hladnog piva, pjesme koja je snimljena povodom jedne kampanje protiv nasilja nad ženama i koja me je u to doba posebno prodrmala i zainteresirala za tu tematiku u tekstovima pjesama. Sada, kada su nam i dalje samo usta puna kojekakvih floskula o toj temi, a u susjedstvu se ništa ne mijenja, stiže još žešći šamar – E-Playeva „Šamarčina“. Pjesmu prati i odličan spot u kojemu se pojavljuju članice benda Maja Cvetković i Kristina Jovanović, kako i priliči temi – s ožiljcima na licima, uz zabrinjavajuće novinske naslove. Ako je i ostatak albuma „Sloboda“ koji ovaj singl najavljuje u sličnom tonu (i zvukom i tekstom), onda se unaprijed radujemo preslušavanju.

Quasarborn – The Odyssey to Room 101

Upotrebićemo kliše: svetsko, a naše. Beogradski metal sastav Quasarborn objavio je treći singl koji najavljuje njihov album koji iskreno verno očekujemo. Kako iz benda kažu, tekst pesme je nastao pod direktnim uticajem Orvelovog romana ‘1984’, ali i Hakslijevog ‘Vrlog novog sveta. Toliko kompleksna metal numera sa upečatljivim video uratkom se jako dugo nije pojavila na našoj sceni. Mirna, melodična, besna, brza, bolesna… Treš metal zvuk sa svim njegovim savremenim finesama.

Sink feat. Angelina (Random) – Petar

„Petar“ možda nije pjesma za koju biste na prvu rekli da je Sinkova, no to zapravo nije ni važno jer ste u prilici svjedočiti novom iskustvu i moćnoj izvedbi. Momci su udružili snage s Angelinom Kačunković, pjevačicom benda Random, a zvuk se savršeno isprepleo s njezinim glasom. Mističnost teksta prati i spot u sličnom tonu.

Svakako treba poslušati i:

Siempre Peligroso – Apatija
Kojoti – Ljubavu kvaru
Harlekin – Tornik

Za obožavatelje žanra:

Brain Holidays – #proljeće
Mayales – Simbol za sunce feat. Valerija Nikolovska