-

Kratki rezovi (april 2017)

kratki rezovi
Ukoliko niste videli, u četvrtak je na našem portalu počela nova rubrike kolege Krstića pod naslovom „Umesto hvalospeva“ koja se takođe bavi domaćom scenom. Za razliku od ovih rezova koji generalno funkcionišu po principu preporuka (i tek nekim sitnim rezom makazicama za papir), kolega Krstić ume, bogme, dobro da prikolje, što je svakako osveženje za čitati i širiti priču kada je domaća scena u pitanju. Tako da uživajte u duploj dozi čitanja o mesecu aprilu.

Moloa – Ponekad

Znajući Sergeja (gitara, vokal) i njegov muzički ukus, mislio sam da će bend o kome je pričao otići u neki jedva slušljivi noise sa primesama post-punka ili ranog post-hardcora. Međutim, sve nas je iznenadio ovim sjajnim alternativnim indie zvukom na tragu Jarbola i njima sličnim. Moloa je trenutno (s pravom) jedan od najishajpovanijih mladih bendova na sceni. Za kratko vreme postali su izrazito koncertno aktivni, neretko u paketu sa tmurnim Brigandom sa kojim dele i bubnjara. „Ponekad“ je prava pesma za noćnu vožnju gradom a najbolji deo su odlično uklopljena dva tona na gitari koja prate poslednji stih prve i druge strofe.

Helem Nejse – Bosnia

Helem Nejse su u Sarajevu najpoznatiji kao autori popularne radio emisije koja ugošćava muzičare iz regiona. Nedavno su objavili album prvenac „Go u gostima“ sa kojeg se izdvojio upravo drugi singl „Bosnia“. Prva singl „Nemam“ sa Edom Maajkom bio je ok, ali ovo je prava stvar. Ovde je humor po kome je dvojac poznat avanzovao u brutalnu satiru koja ne remeti ozbiljan ton pesme i spota.

Prljave Sestre – Niže od dna

April je bio jako zgodan mesec za političke singlove zbog izbora i cele naknadne halabuke oko rezultata. Drugi singl niških rokera jednostavnim i ubitačnim refrenom „Sloboda košta / Cena joj je visoka / Autocenzura boli / Manje nego istina“ direktno gađa deo problema. Sa druge strane, spot je dosta slabiji od prvog singla „Prljavi crv“. Dobar je efekat i sve, ali i dalje 4 i po minuta gledate njih kako sviraju.

Dok 7 – Dosta je

Isti grad i iste okolnosti kao za Sestre. Dok 7 izbacio je poletnu protestnu stvar sa paljevinskim spotom i najvećim brojem siledžijki na jednom mestu. Čak se i kolega Uroš Kostić nešto kao mršti i biva ozbiljan. Nažalost, to što nam je dosta ne znači da će se bilo šta u skorije vreme promeniti.

Mile Kekin – Reno 4

Nakon prvog solo izleta sa „Ja nisam vaš“ očekivalo se dosta od solo albuma frontmena čuvenog Hladnog Piva. Dobili smo nostalgičnu ljubavnu pesmicu sa kojom će se teško poistovetiti mlađi Miletovi fanovi koji moraju da googlaju kako izgleda Reno 4. Čak je i tekst na momente bezveze. Bledo je ovo, gazda Mile. Ali dobro, još uvek nismo čuli sve.

Svakako treba poslušati i:

Good Ol’ Bastards – Five quarters (stoner/blues/grunge, Knjaževac)
Nadimač – Jednom nogom u gradu (trash/crossover, Beograd)
Otrovna Kristina – Suša (rock/psychedelic, Zagreb)
Auf Wiedersehen – Novac (electro/rock, Beograd)

Za obožavatelje žanra:

Matija Dedić & Merima Ključo – Potraži me u predgrađu (piano/instrumental, Zagreb)
Nord feat. Eni Jurišić – Killing me, killing you (alternative rock, Rijeka)
Drvored – Zagreb (balkan/rock/ska, Zagreb)