-

Kratki rezovi (april 2014)

kratki rezoviOd punk rocka, preko swamp i blues rocka, sve do eklektičnog rocka – april je žanrovski raznovrstan kada su u pitanju novi singlovi. Od bendova koji su na sceni već više od trideset godina pa do onih tek rođenih koji opovrgavaju staru izreku da se prvi mačići u vodu bacaju. Od Beograda, preko Banjaluke i Stolca, do Zagreba. Poslušajte što su to pripremili Disciplin A Kitschme, Doghouse, Početni entuzijazam, Shanghai Street Fight, Side Effects i Zoster.

Disciplin A Kitschme – Ovisnik o moći

Da Koja u startu nije naglasio kako tekst ove pjesme ne treba povezati s političarima, vrlo je moguće da bi se pjesma shvatila upravo u tom kontekstu nedavnih izbora. Ipak, nitko ne garantira da ovo neće postati himna nekog skupa protiv ovisnika o moći. Usna harmonika, kao i u pjesmi “Samo disciplina”, odlično je uklopljena i, bez obzira na tekst, daje pjesmi dozu vedrine.

Doghouse – Breaking

Beogradski punk rock veterani svojim su vjernim obožavateljima podarili spot za “Breaking”, pjesmu u stilu svojih uzora: divlju, brzu, nabrijanu, posebno u drugoj polovici. Tekst je borben i iskren, s porukom: “My life is my own/You can’t have my life”.

Početni entuzijazam – Još malo

Ne zna se je li to početnička sreća Početnog entuzijazma, no ovaj singl je ugodno iznenadio koketirajući s ne tako čestim žanrom u domaćim glazbenim vodama – swamp rockom. “Još malo” zvuči svježe i obećavajuće pa valjda taj početnički zanos neće ostati samo na tome, nego će stolački bend i dalje izazivati oduševljenja.

Shanghai Street Fight – Sugar Daddy

Da ime ne zavara – nema ovo nikakve veze s Kinom i borilačkim sportovima, Shanghai Street Fight je banjalučki bend. Njihov garage blues rock zvuk upotpunjuje Vanda za mikrofonom, ali nimalo nije ‘ženskasto omekšala’ pjesmu, nego joj je upravo dala još veću snagu.

Side Effects – Diversion

Iza imena Side Effects kriju se tri momka koja sviraju eklektični rock. Možda je nezahvalno reći da ih predvodi Ivan Mihaljević, ali mladi gitarist, pjevač, tekstopisac i producent sigurno se može smatrati pokretačkom snagom jer iza sebe ima zavidno iskustvo. No ne treba zanemariti ni doprinos Marka na bas gitari i Alena na bubnjevima jer se odlično nadopunjavaju. “Diversion” je u isto vrijeme dovoljno žestoka i dovoljno blaga.

Zoster – Gavrilo

Malo kome je još stalo do lekcija iz povijesti, posebno ove bliže koja nas je najviše odredila, no kako se ove godine obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata, iz Zostera su tu obljetnicu odlučili obilježiti pjesmom o Gavrilu Principu. Bez previše pametovanja i mudrovanja, priča je jednostavno ispričana, zvukom bliska ranijim radovima Zostera. Tko zna kako bi izgledala naša povijest da nije bilo uzavrelog srca Gavrila Principa…

Dajte im priliku i poslušajte:

Samo za obožavatelje: