-

Kratki rezovi (april 2013)

Vrlo je očito da proljeće nije uspjelo probuditi neke bendove pa sam se našla pred zadatkom preslušavanja dosta sumornih i tmurnih pjesama. S pokojim izuzetkom, dakako.

Ovaj mjesec tu su sljedeći izvođači: Zvoncekova bilježnica, Honey Rider, Zabranjeno pušenje, Mladen Pecović, Jarboli, Despot, Elemental te Protektor.

Zvoncekova bilježnica – Samo pravo

Zvoncekova bilježnica najavljuje svoj novi album nakon 15 godina. Pjesma je možda baš zbog te činjenice vrlo zanimljivo osvježenje. Ipak, zanimljivije glazbeno nego glasovno, a opet sve dobro ukomponirano. U nadi da se neće čekati još 15 godina na neki sljedeći album…

[audio:Zvoncekova_Biljeznica_Samo_pravo.mp3]

Honey Rider – Hipnotisan

I ovaj stoner metal bend pjesmom najavljuje novi album, točnije EP „St. Me“. Bend džejmsbondovskog naziva odradio je solidan posao i ispoštovao žanr u kojemu se kreće. Tu je sporiji tempo, tu je melodični vokal, tu je naglašeniji heavy zvuk… Sve to uz odličan kritički tekst; posebno su upečatljivi stihovi: „svoju volju neću da dam/ja sam samo svoj“.

Zabranjeno pušenje – Boško i Admira

U rujnu izlazi deseti studijski album Zabranjenog pušenja, a najavljuje ga singl „Boško i Admira“. Slušajući priču pretočenu u stihove o istinitom događaju, sigurno će vam proći jeza. Naime, radi se o dvoje Sarajlija (Bošnjakinji i Srbinu) koji su ubijeni u ratu prije dvadeset godina. Samim time glazba dolazi u drugi plan, a Pušenje i dalje dokazuje kako je svaka njihova pjesma zapravo minijaturna priča. Još jedno njihovo snažno ostvarenje!

Mladen Pecović – Pssst!

Pecović svakom novom pjesmom dokazuje sintagmu koja mu je prilijepljena na ime: „virtuoz na gitari“. „Psssst!“ je umirujući instrumental, bez previše filozofiranja. Preslušavanje izaziva monotoniju pa uspavljuje, ali zadovoljit će one koji inače uživaju u blagom zvuku električne gitare.

Jarboli – Zabluda

Jarboli imaju ideju objavljivati singlove pa ih tek onda smjestiti na vinil. Tako se „Zabluda“ može shvatiti kao najava albuma za koji se ne zna kada će biti objavljen. Pjesma je kratka i jasna, bez ijedne suvišne note i bez ijedne suvišne riječi. Lagano, a opet nekako lepršavo.

Despot – Tamo (gde samuju vukovi)

Izraz „supergrupa“ ne povlači nužno za sobom i očekivanu superglazbu. U suradnji Ace Celtica i braće Branković iz Alogije pjesma „Tamo (gde samuju vukovi)“ previše vuče na ranije radove Alogije, možda najviše zbog specifičnih klavijatura. Tekstom je prizvana prirodna idila.

Elemental – Po mojoj mjeri

Pjesma završava stihom „Ovo nije svijet po mjeri žene“ što je ujedno i glavna ideja ovog omnibusa triju priča. Pjevačica Remi kaže kako je u ovoj pjesmi opisala „realnost, bez uljepšavanja“. Vrlo snažan tekst koji potiče na razmišljanje, a glazba standardno elementalska.

Protektori – Ekstremno

Još jedna supergrupa, punk rock orijentacije, s Raduletom iz Atheist Rapa i Kostom iz Novembra. Za razliku od benda Despot, ovdje se osjeti pomak od glazbe matičnih bendova. „Ekstremno“ je pjesma brzog ritma, vesela, s tekstom na granici banalnog. Sva sreća pa je uvod dugačak, tako da teksta ima malo.