-

NaslovnaMagazinMuzika i pivo: kako melodija vaše omiljene pesme utiče na ukus piva

Muzika i pivo: kako melodija vaše omiljene pesme utiče na ukus piva

pivo muzika

Dobro ohlađeno pivo i pažljivo odabrana play lista, uvek su išli ‘ruku pod ruku’ kao najbolja kombinacija za opuštanje sa prijateljima. Koliko puta vam se desilo da zapamtite savršen gutljaj piva, koji je pratila vaša omiljena pesma? Da, mnogo puta – u pravu ste! Takvi trenuci se ne zaboravljaju lako i obavezno se što češće ponavljaju.

Povezanost ukusa piva i melodije različitih muzičkih žanrova, predmet su interesovanja velikog broja neuronaučnika, poslovnih ljudi i umetnika, koji učestvuju u brojnim istraživanjima na ovu temu. Oni su došli do otkrića da su naša čula međusobno povezana na veoma specifičan način koji nam može dati odgovor na pitanje – kako zvuči naše omiljeno pivo?

Viši tononi – ukusnije pivo

Istraživanje sprovedeno 2016. godine u Briselu pokazalo je, da ljubitelji ovog pića povezuju visoke tonove sa slađim ukusom piva, dok ono dobija gorčiji ukus ako slušamo niže tonove i prodornije basove. Zanimljivo je da eksperimentali džez i disonantni tonovi, recimo izazivaju senzaciju kiselosti pri konzumaciji piva.

Prevedeno na muzičke žanrove, to bi značilo da uz The Beatlese bolje idu svetlija piva dok uz hevi metal ili Leonarda Koena nam više idu tamnija piva. Izbor je ipak na vama i svakako, ukoliko ste ljubitelj tamnog piva to ne znači da ne možete slušati pop muziku, samo će vam ukus tog piva biti nekako slađi i pitkiji.

Kako su istraživači došli do ovih zaključaka? Belgijski psiholog dr Carvalho, sproveo je studiju u saradnji sa poznatim engleskim bendom ‘The Editors’ i ‘Brussel Beer Project’. Oni su kreirali crno pivo inspirisano indie rock muzikom, koje su dali prijavljenim učesnicima istraživanja da probaju i uživaju u njemu. Jedna grupa je to činila uz zvuke muzike a druga u potpunoj tišini.

Grupa koja je pila pivo u opuštenoj atmosferi i sa kompilacijom pesama ‘The Editorsa’ u pozadini, više je uživala u ukusu i aromi, nego druga grupa koja je pivo probala u potpunoj tišini. Na osnovu ovog eksperimenta, naučnici su došli do zaključka da se tamna piva odlično uklapaju uz rock muziku.

Ipak, imajte na umu da je sve to samo individualno iskustvo svakog od nas. Ukoliko uspemo da uparimo omiljenu play listu i pivo koje najviše volimo – onda užitak svakako neće izostati, bez obzira na to koje pivo kombinujemo sa kojim zvukom. Celokupni doživaljaj može biti samo još bolji a pivo će imati ukus najlepšeg pića koje ste pili u životu, dok ćete pesmu pevušiti još mnogo godina.

Još 3 načina kako muzika utiče na naše ponašanje

Muzika, piće i hrana su oduvek bili povezani ali tek nedavno su naučnici odlučili da podrobnije ispitaju povezanost naših čula i našu podsvest, s’ jedne strane i uticaj muzike i hrane na njih, s’ druge.

  1. Niži tonovi nas podstiču da se zdravo hranimo – kada odlučimo da večeramo u omiljenom restoranu, često ne obraćamo pažnju na muziku koja se čuje u pozadini. Što je muzika tiša, sve ispod 55 decibela, to je i naša koncentracija na izbor zdravog i hranljivog obroka veća. Tiša muzika, smirena atmosfera podstiču nas da se fokusiramo na sebe i uživamo u našoj večeri. Uz zdravu večeru, možemo naručiti i organsko pivo od kinoe, čime ćemo upotpuniti hranljivi obrok i uživati u svetlom nefiltriranom pivu vrhunskog kvaliteta.
  2. Muzika nas podstiče da trošimo više kalorija – naučno je dokazano da energična muzika podstiče na kretanje i ples. Upravo zato uvek pravimo baš takve play liste kada hodamo, trčimo ili smo na treningu. Nema šanse da vas muzika ne pokrene kada čujete recimo latino ritmove.
  3. Harmonični tonovi za bolji apetit – ako imate problem sa apetitom ili nikada nemate dovoljno vremena da jedete na miru, muzika vam može pomoći da rešite i ovaj problem. Pripremite zdravu večeru, punu vitamina iz organskog povrća i pustite neko delo sa klasičnog repertoara. Potrudite se da tonovi budu harmonični, smirujući i uživajte.

Kako da kombinujte omiljene ritmove i pivo

Pročitali ste šta kažu naučnici, naučili kako muzika može pozitivno da utiče na naš organizam a na kraju želimo da sa vama podelimo najbolje kombinacije vrsta piva i žanrova muzike, koji će vas – nadamo se podstaći da pravite nove muzičke i pivske miksove.

  • Slatka/sladna piva – pilsneri, amber ili crvena piva, blond ili ona sa voćnom aromom odlično se slažu uz čiste i jasne tonove. Ako želimo da kombinujemo klasične instrumente uz svetla piva, onda biramo zvuke klasičnog klavira i milozvučne flaute. Kao što smo već pomenuli na početku teksta, muzika visokih tonova ide uz svetla piva. Bitlsi recimo.
  • Piva sa hmeljom – organsko pivo od kinoe, koje smo vam preporučili, spada u ovu kategoriju a njegova karakteristika je dominantan gorčiji ukus. Egzotična, tropska muzika će ga odlično upotpuniti i istaći sve njegove specifičnosti. Istraživanje je za ovu vrstu pivu predložilo zvuke trube i trombona, pa bi bilo šta od Boba Marleya bio sjajan izbor.
  • Kisela piva – belgijsko pivo (lambic) ili nemačko (gose) kao glavnu karakteristiku imaju kiselkastu notu ukusa. Gore u tekstu smo pominjali eksperimentalni džez ali pored toga snažan ritam može doneti i neprevaziđena Nirvana.
  • Jaka piva – više procenata alkohola donose pivu jačinu a neki bi rekli i težinu. Uz ovakva piva ide i nešto eksperimentalnija muzika, mističnijeg zvuka i tendencije da nas podstiče na razmišljanje. Nećete pogrešiti ako izaberete elektronsku muziku ili jednostavno pustite jedan od starijih albuma poznatog benda Depeche Mode.

Muzika i pivo podstiču na druženje

Sada kada znate kako kombinovati vrste piva i muzičke žanrove, potrudite se da organizujete druženje za vašu pivsku ekipu uz omiljene hitove iz različitih dekada. Sigurni smo da devojke neće odoleti hitovima Abbe uz neko svetlo pivo a za mušku ekipu pripremite veče rock klasika uz recimo Rolling Stones i dobro ohlađeno tamno pivo.