-

NaslovnaMagazinIstorija duge kose u heavy metalu

Istorija duge kose u heavy metalu

Iron Maiden Arena Zagreb

Duga kosa kod muškaraca uvek je nailazila na suprotna mišljenja. Neki su je osporavali, dok su drugi smatrali da je to sasvim u redu, i da muškarci mogu da puštaju dugu kosu, i da imaju lepu i zdravu kosu. Mnogi će reći kako muškarci bolje neguju kosu nego žene, ali dobro.

Da li je pomodarstvo, moda, da li su to samo obožavaci heavy metal muzike ili je u pitanju samo lična stvar muškarca koji bira dugu kosu, mnogo je pitanja. Čini se da po gradu u poslednje vreme možete videti sve više muškaraca koji nose svoje duge kose vezane u konjski rep, i koje im dobro stoje, morate priznati.

Ali, ajde da vidimo zašto je duga kosa simbol heavy metal muzike, i kako izgleda put duge kose kroz istoriju u muzici uopšte.

Heavy metal muzika se javlja početkom 60 ih godina, dok svoj vrhunac dostiže 80 ih godina, kada je harala tzv. “velika četvorka treša”. U ovu četvorku spadali su Anthrax, Metallica, Slayer i Megadeth. Osnovno obeležje heavy metal muzike su veoma izražen ritam i dominacija gitara. Ali, u svakom od podžanrova metala uvek izostaje jedna ili više navedenih karakteristika, pa se ti podžanrovi u nekoj meri razlikuju od originalnog heavy metala. Stil muzičara heavy metal bendova je takođe karakterističan. Oblačenje je nekonvencionalno, nose se čizme i muzičari imaju duge kose.

A zašto je duga kosa simbol ove muzike?

Jednostavan odgovor bi mogao da bude da je duga kosa vidljiva kao znak siromaštva, da je to deo mode ili da je u pitanju kultura. U godinama heavy metala, bilo je neusklađenosti, i to u periodu 60ih, 70ih i 80 ih godina. Tradicija se nastavila i danas, iako je duga kosa danas manje tabu tema.

Dužina kose kod muškaraca je generacijska i ciklična. U 40-im i 50-im godinama u Americi, kratka kosa je bila moderna. Dužina kose se povećala s godinama, i svoj vrhunac je dostigla 70-ih godina, a zatim je opet dužina kose kod muzičara smanjena u 80-im, 90-im i 2000-im godinama.

Muzičari imaju tendenciju da idu ispred vremena i da kulturu oblikuju po svom, kao što je upravo bilo u 60-im godinama, kada rock muzika postaje snažno povezana sa dugom kosom. Čak i noviji rock muzičari u starijim podžanrovima (classic rock, heavy metal) imaju tendenciju da zadrže ovu modu. Nasuprot tome, punk rokeri imaju tendenciju da nose kratke frizure.

Ako posmatramo poznate kompozitore klasične muzike, možemo da kažemo i da su u tom periodu kompozitori imali dugu kosu. Sigurno da je veza između muzike i duge kose jaka, i sa razlogom.

Do sedamdesetih godina većina bendova nosila je dugu kosu, npr. Led Zeppelin, The Rolling Stones, The Eagles, pa čak i The Beatlesi. Svi oni imali su vrlo prepoznatljiv stil, a upravo je to bila duga kosa. Zapravo popularan žanr muzike sredinom 70-ih godina se baš zbog duge kose i zvao Hair Metal. Do kasnih 70-ih punk je došao i bio je reakcija na ono što je bilo pre. Punk je bio jednostavan i iskren, a rock je postao bombastičan – Genesis Phil Collins.

U periodu od 10 godina većina muzičara nosila je kratku kosu. Tada su sredinom i u kasnim 80-im godinama bendovi ponovo počeli da puštaju kosu. Henry Rollins pevao je sa dugom kosom koja je prekrila njegovo celo lice u popularnom šou programu tih godina. Ubrzo nakon toga i grupa Seattlea, u kojoj su svi nosili dugu kosu Kada govorimo kakvo je vreme sada, i kakav stil prati muzičare, mogli bi da kažemo da je dosta pomešano. Pogledajte bendove kao što su Coldplay i Maroon 5. Šta biste rekli za njih?

Heavy metal

Duga kosa je uvek prepoznatljiv stil heavy metal muzike od samog početka. Čak i u periodu 50 ih godina, i glumci su imali dugu kosu. Ali do 50-ih godina nije bilo toliko popularna duga kosa. Dobar primer su muzičari Johnny Cash i kralj rokenrola Elvis Presley, koji nisu imali dugu kosu. Imali su pompadour frizuru, koja je bila vrlo popularna u 50-im godinama. Početkom šezdesetih godina, nastupio je period duge kose, ali ne od početka, već kasnih šezdesetih godina. U tom trenutku više ili manje, ali svaki bend je imao dugu kosu. Pogledajte samo kako je najpoznatija grupa tog vremena Beatles menjala svoj stil, gotovo kroz sve godine svoje karijere.

Dakle, inspirisani 60-im godinama, umetnici 70-ih godina počeli su da puštaju kosu, koja se proširila i na period tokom svih godina 70-ih. Kada su nastupile 80 e godine, procvat heavy metal muzike, period se nastavio i članovi heavy metal bendova su nosili duge kose. Međutim, dolazi do male promene 90-ih godina, kada su muzičari prestali da puštaju kosu, čak i oni koji su imali dugu kosu počeli su da seku kosu, kao što su Ian Gillan, Eddie Van Halen i James Hetfield.

Kako god bilo, kada spomenete heavy metal, bez obzira o kojim godinama govorite, ispred sebe imate jasnu sliku muzičara sa dugom kosom. To je upravo ono što ih čini prepoznatljivim i prva asocijacija kada se spomene ovaj žanr muzike.

A da vidimo kakva je veza heavy metala i duge kose.

Postoji nekoliko razloga za to:

  • Kulturni identitet. Savremeni trend dugih kosa kod muškaraca verovatno se može pratiti još od šezdesetih godina. Hippy tipovi koji žele da odustanu od modernog društva puštaju kosu kao jedan od načina da se prepoznaju kao autentični i različiti, kao i da izazovu i vređaju.
  • Kulture. Kao što Tom McGarry ističe – punk pokret odbacio je mnogo onoga što je za mainstream ‘rock ’70 -ih bilo neumesno prema njihovom svetu, uključujući i dugu kosu.
  • Moda. Kada su rokeri u modi, tako je i duga kosa u modi. Bendovi odražavaju publiku, a publika odražava “svoje” bendove. Pop pevači, koji su uopšteno više svesni slike od umetnika usmerenih na komercijalu, redovno će menjati svoj izgled.
  • Siromaštvo. Biti muzičar nije unosan posao, osim za najuspešnije. Ako živite neku vrstu slobodnog, siromašnog, nomadskog života, onda frizure verovatno nisu prioritet.

Ako želite kosu kao muzičari heavy metal bendova

Složili smo se u uvodu da se za muškarce kaže da svoju kosu lepše neguju nego žene. Kako god bilo, vaša kosa mora da bude tretirana na adekvatan način i da joj pružite neophodnu i svakodnevnu negu.

Minut za mene sajt sa savetima o kosi sigurno će biti od koristi i pomoći da svojim izgledom parirate nekom od pevača heavy metal bendova. Ali, ono što je osnovno, prvo treba da budete sigurni da je to nešto što zaista želite da uradite. Dakle, nemojte puštati kosu ukoliko vi to stvarno ne želite. Većina muškaraca koja pušta dugu kosu počinje od relativno kratke frizure, što je dobro, jer možete videti kako vam kosa raste i da se odlučite da li je to zaista za vas. Možda želite da izgledate kao James Hetfield nekada, ali taj stil ne može svako da iznese. Kosa raste otprilike jedan do maksimalnih jedan i po centimetar mesečno, dakle računajte na oko 15 centimetara godišnje, tj. morate biti strpljivi.

Nemojte da šišate kosu, jer mnogi ljudi misle da skraćivanje kose i ubrzava njen rast. Održavajte dobru higijenu kose i neka vaša kosa uvek bude čista. Kada vam kosa bude dovoljno porasla, tada ćete moći i da pravite razne frizure, baš kao što nose vaši omiljeni muzičari heavy metal bendova.

I na kraju budite veoma strpljivi, jer kosi treba dosta vremena da poraste. Očekujte u prvih nekoliko meseci do godinu i po dana da če vaš izgled biti pomalo čudan ili smešan dok kosa ne poraste do definisane dužine. Kada dođete do dužine o kojoj ste razmišljali, možda postanete i član neke od heavy metal bendova i smimite veliki broj albuma.

Heavy metal muzika

Heavy metal jeste žanr rok muzike. Ono što je specifično za ovaj žanr jeste agresivan i žestok ritam, sa veoma pojačanim i distorziranim zvukom gitara. Metal je nastao pod uticajem hard rocka, ali je dosta manje komercijalan, kao što smo rekli agresivan i sa bržim ritmovima. U heavy metalu se mogu osetiti mnogi drugi stilovi, kao što je bluz ili progresivni rok. Svi heavy metal bendovi su sastavljene isključivo od gitarista, basista i bubnjara. Vrhunac popularnosti ove vrtse muzike je u periodu 80-ih godina prošlog veka.

Ne zna se tačno kada se prvi put pojavljuje termin heavy metal, ali se prvo pojavljivanje vezuje za dva romana s početka 70ih godina, ali malo je verovatno da je termin „heavy metal“ bio u vezi sa rok muzikom. S druge strane, moguće je da su romani uticali na dalju upotrebu ovog termina. Prvu pojavu termina „heavy metal“ u nekoj pesmi bila je 1968. godine u stihu američke rok grupe Steppenwolf “heavy metal thunder” (teškometalna grmljavina) kompozicije „Born to be Wild“. Ova vrsta muzike obrađuje mnogo „teže“ teme nego pop muzika pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina sa naglaskom na temama, kao što su nuklerana uništenja, rat, zagađenje životne sredine, kao i pitanjima političke propagande i verske propagande.

Navešćemo samo neke pesme koje su ozbiljni primeri doprinosa heavy metala o stanju stvari. Pesme kao što su „War Pigs“ grupe Black Sabbath, „Two Minutes to Midnight“ sastava Iron Maiden, „.And Justice for All“ (kao i pesma „Disposable Heroes“) grupe Metallica, „Killer of Giants“ Ozzy Osbourne, i mnoge pesme grupe System of a Down su samo neke od brojnih. Ovi doprinosi ponekad su isuviše pojednostavljeni zbog same činjenice da je rečnik heavy metala obično sveden na dihotomije, kao što su nada-beznađe, svetlo-tama, dobro-zlo, što ne ostavlja baš previše prostora za mnogo reči i za nijanse. Grupe iz podžanra power metala (kao npr. Manowar) ne uklapaju se u taj mračni stereotip pošto su njihovi tekstovi i muzika prilično optimistični. Poklonici power metala (kao i same grupe ovog podžanra) smatraju da bi heavy metal muzika trebalo da bude inspirativna i da podiže celokupnu muziku na viši nivo.