-

Biranje gitare za rok bend


U muzici je sve vezano za strast i zabavu! Bez obzira na to da li radiš na svojoj solo karijeri ili maštaš o turnejama s bendom, moraš da se pomiriš da će veliki deo tvog uspeha zavisiti upravo od instrumenata, a naučiti da sviraš neki instrument je verovatno jedna od najkulerskijih stvari koje ćeš ikada uraditi. To posebno važi za pravu vladarku rok scene – gitaru!

Gitare su imale uticaja na pop kulturu kao nijedan drugi instrument i s punim pravom su jedan od najpopularnijih instrumenata u svim svetskim kulturama i različitim muzičkim pravcima. Ali ni u jednom kao u roku! Od klasičnog roka do ded metala, rok scenom doslovno vladaju gitare – električne i akustične! A jednom kada se savladaju osnove sviranja gitare bez problema ćeš zasvirati i ostale instrumente sa žicama od bas gitare, mandoline, bendža pa sve do harfe.

Biraj ih po obliku tela

Dva su glavna faktora kod izbora gitare – udobnost i zvuk. Kada pričamo o udobnosti mislimo na oblik tela gitare koji najbolje pristaje tvom telu i tvojim rukama. Ukratko, prepoznaćeš pravu kad je uzmeš u ruke. A izbor prema zvuku, usko povezanim s vrstom tela gitare, zavisiće od toga kakav zvuk najviše pristaje tvom stilu sviranja.

Početnici se uglavnom muče sa pitanjem da li treba da izaberu akustičnu ili električnu gitaru, a tu nedoumicu prati i popularan, i naravno neutemeljen mit po kojem treba izabrati upravo akustičnu gitaru jer je teža za učenje sviranja i zato će ruke i prsti brže očvrsnuti. Znati dobro svirati gitaru ne zavisi od snage već od kontrole, a najlakše je naučiti svirati onaj tip gitare koji te zaista interesuje.

Električna ili akustična pitanje je sad

Istina, električnu gitaru je fizički malo lakše svirati, pod uslovom da je dobro podešena, zbog toga što imaju manje telo, tanji vrat i mekše žice. Kod električnih gitara, pickup-ovi (magneti za gitaru) i pojačalo projektuju zvuk, pa je već laganiji dodir dovoljan za sviranje.

Akustične gitare imaju deblje žice koje zahtevaju malo čvršće prebiranje po žicama trzalicom ili prstima, svejedno. Drveno telo akustične gitare mora da vibrira kako bi se proizveo zvuk i zato su potrebne deblje žice od onih kod električne gitare. Telo akustične gitare je znatno veće i obično ima deblji vrat da bi mogla da izdrži pritisak jačih žica.

Kad imamo probu?

Sati i sati vežbanja uloženih u učenje sviranja gitare, pa onda barem još toliko vežbanja da se dobro nauči sviranje, uglavnom se završava idejom o osnivanju benda. A svaki pravi rok bend mora, osim dobrog gitariste, da ima i basistu, bubnjara i pevača. I to, minimum!

Sviranje u bendu može da bude neverovatno zabavno, ali nosi sa sobom i brojne odgovornosti. Naravno, članove benda možeš da potražiš i među svojim prijateljima, ali osnovni uslov bi trebalo da bude njihovo znanje sviranja instrumenta ili umeće pevanja.

Pošto svaki pravi rok bend mora da bude glasan, posebno uz bubnjeve i električnu gitaru, odaberite i dobro mesto na kojem ćete se okupljati na probama i vežbati bez da vas bilo ko ometa. I da, kada za to dođe vreme, pozovite i nas na koncert! :)