-

NaslovnaMesečna izdanjaUmesto hvalospevaUmesto hvalospeva (oktobar) - Ah, te patetične sudbine tekstopisaca

Umesto hvalospeva (oktobar) – Ah, te patetične sudbine tekstopisaca

Pre nego što nas osudite što je Tom Waits stavljen ispod jednog ovakvog naslova, moramo da napomenemo da ovo nije usmereno ka njemu, nego da se on istom frazom obraća odabranom društvu naše rubrike. Jedna pesma se izdvaja na ovoj listi i ne staje direktno pod naš naslovu, ali su zato njeni autori maestralno pokrali svakakve bisere pop muzike i od njih napravi “jedinstvenu” ogrlicu.

Dum Dum – Hoću da znam

Baš je dobro ovo digitalno doba, samo šetajući uz Fejsbukov zid možeš naleteti na sponzorisani link nekog benda na koji bi mogao obratiti pažnju. Putem istog sponzorisanog linka naletite i na grupu čije ime je isto kao naziv pesme Ekatarine Velike, a čija pesma se zove isto kao i pesma Partibrejkersa. Uzgred, zvuče kao Van Gogh pa bi, eventualno, takvom čorbom primamili tezga rok publiku. Sve dalje uz pesmu se pokušava uhvatiti bitan momenat, ali ne, od refrena kreće viši nivo u svakom smislu te reči. Grdno da grđe biti ne može, ali ne bismo mi svojim sugestijama (uzalud) pokušavali uticati na ukus publike, bez obzira na sve. Uostalom, poslušajte sami, možda nismo u pravu. Više ne znam ni sam…

Divlje Jagode feat Žanil Tataj – Žak – Sama si

Friški singl Divljih Jagoda će najveće fanove obradovati, a one znatiželjne će privući taman toliko da posle dvadeset pet sekundi mogu reći okej, ovo volim, na ovo sam navikao, daj da vidim kakav je solo ili ovo je bljak, gasi ovo bokte. U našoj redakciji je druga reakcija bila dominantna te se ovaj singl nametnuo za ovu mesečnu rubriku. Mirnih dvadeset pet sekundi neizvesnosti iseca prepucana metal estetika upakovana u (ne)običan spot. Ukoliko bi gitara bila odsvirana bez klasičnih metal frazica na ovu muziku bi komotno Svetlana Ražnatović mogla da otpeva napisani joj tekst i da ga svrsta na album “Poziv”. Umesto toga dobili smo narikanje nad patetičnom sudbinom tekstopisca koji je bedan dok je njen, a njeni su anđeli za to vreme lažni kao čemer. Zatim stižemo do refrena na koji možete otpevati refren druge pesme, gle čuda, isto Divljih Jagoda, „Kap po kap“, mada ima i u ovoj stvari kiše, makar u spotu, i tu završiti ovo slušanje jer koga briga za solo. 

d r a m – letnja (ja mogu sve) 

Kroz ovu rubriku su prošli mnogi bendovi kojima nije bilo pomoći, ali za d r a m se ipak čini da još uvek ima nade. Pesma pod nazivom “Letnja (Ja mogu sve)” bi se svakako bolje uklopila u naše izdanje od pre dva meseca, nazvano “Letnji (s)hitovi“, ali sama po sebi zaslužuje da je se dokačimo makar i u oktobru. Uvod u pesmu je pravi letnji i zvuči sasvim pristojno, nakon čega sledi Irie FM bridž, koji vodi u Coldplay refren. Setite se pesme “Adventure of a Lifetime” i zapevajte refren “Alive again” kada d r a m zapeva “Ja mogu sve”. Fazon čitave pesme vuče na fazon Coldplay-a i tu zapravo nema ničeg lošeg. Savet za ubuduće je da se više posvetite svom zvuku, a manje kopiranju idola (iako tu možda nije bilo namere, ipak je previše očigledno). Takođe, smanjite doživljaj, još uvek niste zvezde. Razumemo i potrebu za imidžom i sve to, ali polako. Još uvek je prerano za taj blago nadmen stav.

Ničim Izazvan – Hajde dođi da popraviš stvari

Nekadašnji nosioci titule “Rundek za siromašne”, samozvani alternativni “rokeri” Ničim Izazvan ovaj lep oktobar rešili su da “ukrase” svojom pesmom “Hajde dođi da popraviš stvari“. Ako ništa drugo, ova pesma više nema onih pretenzija da zvuče kao solo karijera bivšeg frontmena Haustora, sad su prešli malo bliže. Obukli su odelo najpoznatijeg Zemunca među rokerima, Momčila Bajagića Bajage. Odelo, naravno, ne čini čoveka, a blatantno kopiranje tuđeg stila ne podrazumeva kvalitet. Ovaj skok u stilu podrazumevaće i promenu ciljnje publike – miljenici šiparica slabih na patetiku sada će biti savršeni soundtrack na soc net profilima nešto starije ženske publike. Sve je tu – pop forma do te mere formulaična da može da se napiše na školskoj tabli, muzičke deonice koje se ne sviraju ni kada se instrument pri kupovini isprobava, tekst koji poziva na neko srećnije vreme, a opominje da vreme prolazi. Od wannabe Rundeka za devojčice do wannabe Bajage. Čak i Bakalov imitira Momčila u nekim momentima. Smehotresno.

Elektromattik – Sav tvoj mrak

Ok, malo bih voleo u strofama da budem Đule Van Gogh, čak ću blago da zakotrljam R iako nisam siguran da to zapravo radim. Fatalna žena koja ujeda za srce i svoje zlo hrani ljubavlju koju pije iz tebe hara pesmom “Sav tvoj mrak” i uništava život dotičnoj osobi koju naš lirski subjekt pokušava da probudi iz ružnog sna. Valjda će jednog dana ortaci dušebrižnici prestati da pišu ovakve pesme i da ih još pakuju u ova razvodnjena, potpuno nebitna, razlaganja, solaže i spotove snimljene u WC-u koji od efekata magle podseća na parno kupatilo. Ali dobro, gde ćeš biti ovako skenjan, ako ne u klonji.

Autori: Đorđe Reljić, Mladen Milošević, Uroš Matović, Branislav Cvetković, Miloš Cvetković