-

NaslovnaMesečna izdanjaUmesto hvalospevaUmesto hvalospeva (novembar) - Prepek na prepek

Umesto hvalospeva (novembar) – Prepek na prepek

Umesto hvalospeva

U ime dana koji su iza nas, ali onih kojih slede, odlučili smo da vas počastimo jednim brojem rubrike „Umesto hvalospeva“ koja je u znaku praznika i slava. Stoga naše današnje izdanje nosi naziv „Prepek na prepek„, mada bi vam to, da je zaista rakija u pitanju, mnogo lakše palo. Ovde je, pak, reč o već milion puna odsviranim fazonima i izanđalim rifovima i tekstovima. Ove pesme i loša rakija imaju jednu važnu sličnosti, od obe dobijate struganje u stomaku, samo je pitanje na koju stranu će se ta mučnina opredmetiti. Molimo vas da ove „hitove“ pažljivo konzumirate, nikako na eks.

Sitzpinker – Metanoja

Fascinantno je kako mladi bendovi kod nas umeju da budu neinventivni. Za sve one koji su propustili beogradski talas poluopskurnih bendova sa ženskim vokalom početkom veka, Sitzpinker je tu. U okvriu Hali Gali kompilacije, ovaj mladi hip beogradski trio tu je da vam otkrije neverovatnu kombinaciju bubnja, basa i ženskoga glasa. Nikada do sad niste to čuli, zar ne? Šta? Ipak jeste? Aha… Kriminalno isklišeizirana numera “Metanoja” sastoji se od ruku na srce solidnog rokanja i prenemaganja koje ispušta nekakav tekst koji ima smisla samo osobi koja ga peva. Instrumentalni deo ove pesme nije preterano loš, ali kao da je urađen po nekakvom softverskom “wizardu” za pravljenje bučnog alternativnog panka iz BIGZ-a. U namerno krindž spotu Sitzpinkeri kažu da je među uticajima i bend A Place To Bury Strangers. Kako ste onda, za ime sveta, ovako ravni? Malo više fokusa na pesmoskladenije i tekstosmislenije i pregovaraćemo o transferu u “Kratke rezove”, dotle, dobrodošli u “Hvalospeve”.

Lagana Sreda – To je ljubav

Pobednici ovogodišnjeg Bunt rok festivala su za jesenje, depresivne dane spremili jedanu lajt pesmu da razbije depru i otera sve oblake. Međutim, jesu li uspeli? Baš lagano, bez muke, preterano uložene kreativnosti i truda nemoguće je resterati sivilo. Iako ljubavne pesmice „po pravilu“ bivaju laganije i mirnije, Sreda je zaboravila da love hurts, te nekoliko mirno promešanih akroda uz jednu frazicu samo upotpunjuju ovu sivu ustajalost. Kaže jedan stariji srpski pesnik „rime su ti nulo, uno bambino“, te ću to ostaviti ovde ne bi li se Lagana Sreda trgla i počela malo više truda ulagati u svoje tekstove kako im stariji pesnik ne bi lupio etiketu. Ako je ljubav prljav veš, što se, bože kako li su se samo setili, rimuje sa leš i sudopera puna suđa, a sve to popravlja zapečen krompir iz rerne onda biram neljubav. Oho, vidite, Oliver je u spotu.

Zemlja gruva! – KRUGOVI

Gde je, i šta radi, Zemlja gruva? Ako ste se ikada zapitali ovo mi imamo odgovor. Pravi neke nebitne pesme, nažalost! Desetak godina nakon svojih velikih hitova i interesantne pojave na muzičkoj sceni ovaj bend, uprkos tome što uvek okuplja odlične muzičare, štancuje prosečne numere za radio. Ne postoji nista u ovoj pesmi što se može izdvojiti kao loše ili dobro. Jednostavno je okej. Što bi rekao Dyatlov u, već sada kultnoj, seriji Černobilj “Not great, not terrible”. Verovatno i sami članovi benda moraju da preslušaju snimljenu pesmu da se podsete kako ide, s obzirom da ne postoji ništa upečatljivo u vezi nje. Ovo deluje kao jedna od onih stvari koje jednostavno nisu morale da se dese. Stvarno bi bilo lepo da ova ekipa ponovo napravi nešto što će ući svima u uši i ostati tu neko vreme, jer nam baš fali tog “zdravog” pop zvuka.

Iskaz – Vreme pokaže

Zašto je ova pesma uopšte potpisana kao Iskaz, kad u njoj udela jedino ima njen frontmen Zoran Stefanov. Muzika: Zoran Stefanov Tekst: Zoran Stefanov Aranžman: Zoran Stefanov Kiza, kog i ko nije znao sada zna iz emisije Bunt, odlučio je da prati trend i stoga snimi jednu „trap“ stvar (mada ovo ne liči iskreno ni na to) koja se vrti oko već milion puta izlizane teme kako će vreme sve pokazati i otkriti stvari vredne pažnje. Onda dolazimo do još jednog jednog pitanja. Ako vreme sve pokaže ko je dobar i kvalitetan, kako Iskaz za sve ove godine nikako ne ispliva s nekim hitom? Tome su bili najbliži kad im je Coyote gostovao za „Warfare“ i uspeh te numere se lagano može pripisati njemu.
I kako kažu stihovi nove pesme: „Neki govore nam da smo jebeni bolidi,
Neki gledaju ko faraone na toj piramidi“, iskreno, posle ovoga teško da će biti puno ovih iz druge kategorije (mada ne znamo ni gde su bili ranije). Kad smo mislili da ne možete da imate više opštih mesta, vi ste uzeli lopatu i sami krenuli da kopate još dublje.

Tonny Montano – 30 godina 

Jestel’ čuli deco, verujte bez šale, Toni Montano ima novu Alis, brale! “30 godina” je, nećete nikada pogoditi, prepev pesme grupe Smokie i možete je lako pronaći ako sortirate plejlistu opusa Toni Montana po alfabetnom redu tik ispod pesama “10 godina” i “20 godina”. No, opet bez bilo kakvih laži ili prevara jasno stoji u zagradi “odsvirano na probi najbolje” – sve iskreno i neskriveno. Ne mož’ bolje, brale. Toliko je dobro da te od samog početka pesme hitro uvode u atmosferu i priču pesme, te kroz prozorče od toaleta gledaš probu Tonija Montana u studiju gde on, izolovan od ostatka benda, sedi na barskoj stolici sa cigarom u ruci i kao da peva karaoke svojih „sopstvenih“ pesama od pre, koliko, dvadeset godina? Ruku na srce muzika dosta i zvuči kao midi sempler namešten da nadomesti odsutnost živoga čoveka na instrumentu i ko zna zašto je to dobro. Pa da, zapravo da dočara tu divnu deja vu atmosferu i osećaj nostalgije koji osetiš i kada ti na kumovoj veridbi u čašu (ne čašicu) uvale duplo prepečenu šljivu (prepek na prepek) a njegov komša na sintisajzeru sa ženom pevaljkom po dirkama zabavlja goste. Možda ćete, a možda i ne morati da čekate čak 2029. godinu na neki novi hit Tonija Montana. Oni kojima se ne dopada istinski ne razumeju savršenstvo jednostavnosti ovog umetnika i možda baš zato ne moraju da ga vole. Mogu samo da ga mrze. A ja sam video budućnost i znam šta me čeka.

BONUS jedno Balkan rokanje (VIDEO) (EXPLICIT CONTENT)

Autori: Đorđe Reljić, Mladen Milošević, Damjan Jovanović, Miloš Cvetković, Branislav Cvetković