fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Umesto hvalospeva (maj 2018): Brže, jače, bolje

Umesto hvalospeva (maj 2018): Brže, jače, bolje

Dok se Srbija ponosno kupa u užeglom nacionalizmu, Crna Gora se mukotrpno pretvara u nešto što nije samo “letovalište namoru” i “obična srpska provincija”. I dok se Makedonija diplomatski jebava sa Grčkom oko sopstvenog imena, Albanija, nakon toliko godina, kreće da izbija na svetlost evropskog sunca iz one njene dugogodišnje izolacije. Čak i mlado Kosovo pokušava da (ne)uspešno predstavi svoje umetnike u centru Beograda. I Hrvatska se batrga između crkvenjaka i progresivaca, dok ona namučena Bosna i Hercegovina, raskomadana na sve strane, očekuje neke bolje dane. Dok je za sve njih Slovenija, u stvari, Nemačka.

Za sve to vreme Balkanrock je u muzičkom svetu postao kreativni produkt povezivanja svih tih zemalja. Upravo je on, na ovom mikronivou, koliko god on bio beznačajan, doprineo pomirenju između razorenih državica. Shodno tome, i Umesto hvalospeva, koja je prethodnog meseca napunila godinu dana, od ovog trenutka biće još bizarnija, izopačenija i gadnija. Jer, njen perverzni očuh – prepun ozlojeđenosti, pakosnih frustracija i nemoći da voli muziku – učiniće ovaj mračni podrum BR-a  Bržim, Jačim & Boljim. Jer, samo Yujedinjeni možemo sve.

Killed A Fox – Gone with the Devil’s Hum

Tek izmužen iz glazbenog bojlera, čisto da nešto kane u uvce, da ih pročistim od zimskog sus-žutila, nailazim na vreli mlaz bajate izlučevine, koja se bljutavo sliva niz zvučnike, pa niz redakcijski astal; te se lepi za tek izlakirani parket, na šta sam morao da zovnem teta Zorku, da brže-bolje očisti ovu stoner izbljuvotinu, koja se pored tandrkanja gitare, nečujnog vokala i, boga pitaj, još kojekakvih sastojaka, gle čuda, zamutila na english jeziku. Pošto je krenula, a već sam o tome laprdao, pomodarska budalaština među ex-yu muzikantima, da je biti cool pevati na engleskom jeziku, jer im je neko negde rekao da će na taj način da se probiju na industrijsko tržište muzičkih tezgara, ovaj bendić je to tako predškolski uradio, da sam morao čitavu njihovu pesmu sinhronizovati putem tehnološkog dostignuća Google Translate, da bi mi on, zatim, izbacio gomile nejasnih reči, da ne bude da lažem, evo i refrena: bla, bla, truć, bla, truć, bla, dam, blam, bruć (?). Tako da, smrt balkanolikom english jeziku, sloboda narodnim ušima i Google prevodiocima.

Branko Radaković & Renato Mettesi – Svijet se pokreće

Ubrzo nakon svitanja neona, u noći punoj detektiva, CSI: Balkanrock je odlučio da na teren pošalje najpijanijeg inspektora iz zgubidanskog odeljenja za suzbijanje muzičkih dosada, ne bi li razotkrio grupaciju koja se kreće pod tajnim imenom “Branko Radaković & Renato Mettesi”. Nakon dugog ucenjivanja ljudi koji su ih nadahnuli da stvore tu, kako je njihovi sledbenici nazivaju, revolucionarnu pesmu, došlo je do otkrića da su to u pitanju dva arhaična predstavnika melodramične muzike, koji naivnoj i nesrećnoj publici valjaju tu izlupanu robu, pod tobože benignim imenom “Svijet se pokreće”. Ukratko rečeno: zadatak je besprekorno urađen, počinioci B.R. (∞) i R.M. (∞) su razotkriveni, i time je utvrđeno da su sasvim bezopasni za muzičku scenu, stoga Balkan može mirno da spava, jer, već koliko juče, za njih dvojicu više nitko ovde neće znati. (stavljaju se naočare i kreće: YEAAAAAAAH)

Dingospo Dali – U podzemlju

Ni u najluđim noćnim morama nisam mogao da zamislim da će ovakav singl – pretopljen melanholijom, natopljen važnim trenucima i nabijen setom – koji, jednostavno rečeno, melodijski “vozi” kroz četiri minuta ekvilibrijumskog glasa, da me ascoira na bad acid trip sa tog primorskog raja. Naime, “U podzemlju” je verni prenosilac spoja katarze, terapije i tišine te harmoničnosti koja vlada na Adi Bojani, bacajući slušaoca u najmračnije vode te paklene idile.

Raskid13 – 5 Minuta

“Kako magična kugla javlja, petočlana družina lažnih čarobnjaka pobegla je 19. maja iz voza, koji je bio upućen prema Domu za muzičke delikvente. Prema saznanjima iz Ministarstva za proveru muzičkog kvaliteta, dobili smo informaciju da je izvesna grupacija Raskid13 uspela da na Youtube stavi svoj singl 5 minuta, koji podvaljujuće traje jedva 3 i kusur minuta. Prilikom napada na auditorijumski sluh, iz Ministarstva su nam potvrdili da je povređeno 1.993 ušnih školjki, ali da brojka i dalje raste. Takođe, na sinoćnjoj konferenciji portparol Bezbednosno-muzičke agencije je rekao da se radi o izuzetno neslušljivoj i zanemarljivoj grupi, koja će morati da snosi posledice podsmeha i zaborava, ukoliko budu uradili još jedan ovakav nestašluk. Agencija putem provere zvuka utvrđuje da li postoje bezbednosne smetnje za ostatak publike. Studio!”
“Hvala, Nikola! To je bio naš reporter sa fronta bestidne i šuplje muzike, a sada vremenska prognoza.”

Sensim – Expanding

Iz avangardnog sveta tripozne muzike na informativnu pistu Balkanrocka sleće aviončić koji na sebi nosi naziv “Expanding”. Tokom pregleda na carinskoj rampi, raspakivanjem njegovog prtljaga koje je trajalo nešto manje od četiri minuta, pronađen je jedan volšebni dijamant spravljen od natprirodnih zvukova i vilovitog vokala, koji moždane membrane topi u kašast oblik, dajući slušaocu omamljuće-nartkotički rad, gde glava polako gubi kontrolu u svojem usporenom klimuckanju uz ovu halucinogenu simfoniju, šaljući je u sasvim drugu dimenziju, gde ne postoji loša muzika.