-

Umesto hvalospeva (jun i jul) – Letnji (s)hitovi

Umesto hvalospeva

I da, ko što Coby veli „Leto je„, pa je inspirativnih pesama za našu rubriku koliko nam duša ište, a pomenuta numera estradnog umetnika za njih zvuči kao Bahova „Tokata i fuga u de-molu“. Kakvo je to samo junačko nadmetanje svakog leta u tome ko će da izbaci veći (s)hit (da je bar dobar šit pa da se naša ekipa valjano počasti). No, bez odugovlačenja prelazimo na novu „Umesto hvalospeva“ listu.

Entropija – Leto

Kada ukucate “Balkan bootleg Joy Division rip off” u YouTubeu, iskoči vam ova pesma. Šalimo se, ne iskoči, ali ovo komotno može da stoji u tagovima. Uz sitno moderniju produkciju, kopirajući najosnovnije principe Joy Divisona, Entropija u pesmi “Leto” prikazuje apsolutni nedostatak originalnosti. Čak ni fora sa guranjem vokala duboko u miks ne ide u korist ovog trija. Šteta, post punk kao takav može da se iskoristi lepše u 21. veku. Entropija je ipak odlučila da bude Joy Division sa AliExpressa. Bleh.

Lille ft. Miki Solus – Moja lubenica

Stigle su vrućine i toplo vreme, a sa njima i gamad koja će vam non stop zujati pored uveta. Ne, ne pričamo o komrarcima, pričam o letnjim hitovima. Jedan od njih dolazi nam sa Jadrana, gde su reper na harmonici Miki Solus i hrvatska šta god Lidija Bačić Lille odlučili da ukrste koplja. Pošto smo mi rok portal, komentarisanje Lille i njenih glasovnih mogućnosti ćemo prepustiti nekom drugom, a što se Mikija tiče, Miki je realno gledano ostao svoj. Tekst je u njegovom fazonu, muzika takođe i verovatno cela kompozicija ne bi bila problem da nije izbora partnera. Razočaranih fanova je mnogo, a sam Miki je pokrenuo #izdaosamfanove hešteg. Tekst pesme je pisao Miki, što pokreće jednu teoriju zavere. Šta ako je on sarkastično pevao o Lille, a ona samo loše skapirala celu priču? 

Nikom ništa – U inat sivilu

Taman kad mislite da je prošlo vreme pesama sa banalnim optimističnim tekstovima i spotova u kojima se pojavljuje gomila ljudi koji pevaju isti, pojavi se bend Nikom Ništa i spoji ova dva užasa u jedno. Kao pesma možda jeste zarazna, ali to je samo zbog toga što je sve neverovatno predvidljivo i čuli ste ga već milion puta u raznim verzijama. Muzika je kao u bilo kojoj pankić pesmici, a tekst nisam od onih klimanju sklonih, volim da hodam uzdignute glave, imam svoj ritam, i pitam i skitam, pratim svoj put i ne dam da me dave, je prosto poražavajuće nepromišljen, kao da ste otvorili narodne izreka i poređali ih slobodnim izborom. Ako je ovo pank treba ga dobro sakriti u Marijaski rov da ga više niko nikada ne čuje ili ne daj bože bude njim inspirisan.

Moreuz – Tamni grad

Muzika benda Moreuz, u odnosu na žabokrečinu bendova zaglavljenih u kamenom dobu rokenrola, zvuči vrlo moderno. Oni su čak dogurali negde do 90ih. Iako pesmica kreće pristojno, za nešto što imitira skoro 30 godina star fazon, vrlo brzo odlazi nizbrdo. Vokal koji zvuči kao kastrirani Masimo Savić koji ima problema sa sluhom, u kombinaciji sa prosečnim srednjoškolskim tekstom , potpuno devastira ovu numeru. Moramo priznati, spot je poprilično pristojno odrađen. Simpatična je kombinacija umetničkih kadrova sa lyrics video formatom, ali nedovoljno simpatična da izvuče ovu pesmu.

Crossroad – Ovo je grad za nas dvoje

Velika se zabuna stvara kad u priči pominješ bend pod nazivom Crossroad jer ih je, po tačnim statističkim proračunima Ujedinjenih Nacija u svetu 4.842, a kroz Srbiju postajalo i nestajalo čak 93. Kao ni mnogi pre njih, ni ovi Crossroad verovatno neće ostaviti veći pečat u antologiji srpskog rokenrola 21. veka. A to je malkice šteta, jer se čak i u ovakvoj pesmi može primetiti potencijal koji članovi benda nose. Provlače se kroz pesmu dobre ideje ali se nekim opštim mestima sve to secka i pretvara u bućkuriš između alt roka i popa, kao da se bend sprema da snimi ploču za PGP i bude uzdanica rokenrola Javnog servisa. A to je, drugari, alternativni rolerkoster sa kog su pali mnogi pre vas. A ta melanholija? Još ste mladi za to, sada je vreme da pijete, drogirate se, žurkujete po bazenima, a pesme energične i pune elana.

Autori: Mladen Milošević, Đorđe Reljić, Uroš Matović, Miloš Cvetković, Damjan Jovanović