fbpx

-

Naslovna Mesečna izdanja Umesto hvalospeva Umesto hvalospeva (jul 2018): Muzika iz doba jula

Umesto hvalospeva (jul 2018): Muzika iz doba jula


Kao što su SPS & JUL bile psihološke podvale za građene pogubljene u ruševinama Jugoslavije, koji su slepo verovali da su te partije jedine naslednice proleterijata, isto tako se danas predstavljaju post-ex-yu zvukovi pod opravdanjem “bolje i ovo nego da se sluša folk”. Zapravo, mnogo je bliža srpskoj opoziciji pod parolom “nije bitno bitno ko smo, nije bitno kakvi smo, nije bitno šta nudimo, važno je da smo protiv vlasti”. Tako i ovi singlovi: nije važno kakvi smo, dovoljno je što smo rock.

Kada ono – malo morgen.

Ovo je ubedljivo bio najgori mesec u čitavoj godini, stoga mi je čast da predstavim muziku iz doba Jula.

Čovek Bez Sluha – I Posle Svega

Da mrtvi mogu da ožive pa ponovo da umru, ova pesma bi bila definitivan razlog za takvu vrstu perforomansa, jer skoro nije izašla ovoliko melodramično, ovoliko patetično i ovoliko samosažaljivo delo da te jednostavno natera da se postidiš što imaš bilo kakve emocije, kada znaš da neko kao Čovek Bez Sluha ih siluje na jedan izuzetno morbidan način.

Iskaz feat. Ničim izazvan – Okej Okej

Taman kada sam hteo da se diram po celom telu, iskoči mi, ne znam odakle, sjurnu prema mojim ušima neki twosome Iskaz & Ničim izazvan sa svojim otrovnim zvučnim napitkom, koji ljude dovodi do ivice zvučnih halucinacija, koje se mogu čuti samo u najgorim noćnim morama iz kojih ne možeš da se probudiš. Momenat gde njihova pesmetina te prikuje za stolicu, zbog koje padneš u paralizu, graniči se sa najzlobnijim nacističkim torturama. Pored ovakvog paramuzikalnog spoja ne postoji više nikakva nada da će bilo šta ikada, igde, ičime vratiti domaću muziku na onaj dosadni ex-yu put. Oni su, barem, bili monotoni; ovo je hororično.

Letu Štuke – Bočice

Ovaj uzorak je predivan odraz kako je to kada muzičari pomisle da u nedostatku rock muzike, usled nagomilane estrade, može kroz naše uši da se prošvercuje bilo šta, samo da ide gitara u ex-yu ritmu; pa se tako i ova starosna ekipa ovog puta obrukala za sve pare. U nedostatku inspiracije za boljim stihovima, nešto drugačijim zvukom, Letu Štuke su servirali jednu petominutnu baljezgariju, koja truća, trabunja i tandrlja o stvarima opšteg mesta, sa sve, kao šlagom, isuviše kliše letnjim vajbom. Ako je ovo dobro, onda sam ja definitvno za turbo-folk.

Duci Mimo Protokola – Kaubojka

Da su stigli najšugaviji dani muzičkih ostvarenja, Duci Mimo Protokola (nagrada za najnekreativnije ime) nam je plasirao svoju “Kaubojku”, koja, ako se preskoče ove nejasne, postprodukcijske zavrzlame, u stvari je jedno puko prežvakavanje o slomljenom srcu koje je, uz poneku psovku, trebalo da ispadne cool, ali je više ispalo kao promukli & kreštavi urlik preko analognog telefonskog aparata. Zapravo, naš troimeni and troglavi bend samo je posledica ovih rđavih i arpadnih tranzicija naših naroda i narodnosti. Mislim, ajde, neka sam ja zajedljiv i maliciozan sto puta, ali zamislite da vas pitaju šta slušate ovih dana, a vi kažete: “Kaubojka od Duci Mimo Protokola!”. Već sam se naježio.