-

Umesto hvalospeva (januar 2019) – Povratak otpisanog

Iako ste mislili da je ova rubrika nestala zajedno s njenim idejnim tvorcem Nikolom Krstićem, redakcija Balkanrocka je odlučila da vas zajedničkim snagama svakog meseca počasti s nekoliko “veličanstvenih” numera koje možete poslušati, ali vam savetujemo da se pre toga posavetujete s lekarom ili farmaceutom, jer iako se kaže da je muzika lekovita, od ovih “lekova” mogu nastati svakakve nus pojave. Kako postoji Zlatna malina, nagrada za najgora ostvarenja u filmskoj industriji, mi smo stvorili našu koja će biti dodeljena najgorim muzičkim numerama u vidu Zlatnog Larsa (koju možete videti kao naslovnu sliku). Za početak predstavljamo vam 5 numera koje nikako nisu mogle ostati bez šanse da osvoje ovu prestižnu nagradu.

Klotljudi – Pasulj Ljubav

Da smo načisto, posvećujemo pažnju pesmama koje kasnije vi ne morate uopšte. Vršimo muzičku torturu za vas.  Ovog puta pravimo poseban izuzetak i objavljujemo jedno live izvođenje. U pitanju je multinacionalni sastav pod imenom Klotljudi. Iskreno, kada su se pojavili na sceni kao trojac u početku su nam bili malčice simpatični kako su se raspadali i nisu znali da sviraju. Sada imaju ceo orkestar i i dalje ne znaju da sviraju. Voleli bi da kažemo da su king gizzard and the lizard wizard za siromašne, ali to bi jednostavno bila uvreda za ovaj prosto genijalan bend. Klot su ljudi, a „Pasulj Ljubav“. Ova “magična” kompozicija izvedena je u KC Gradu. Nadamo se poslednji put. Ali oprostite im, jer oni su ipak kako i sam naziv benda kaže, samo ljudi.

Sabljar – Pesma o istini

Da raščistimo odmah na samom početku, MHE jesu zlo i njihova rapidna izgradnja će od Srbije napraviti ekološku katastrofu (taman i to na listi domaćih katastrofa da precrtamo). Frontmen legendarnih Dža ili Bu, Nebojša Simeunović Sabljar u solo izdanju poziva na odbranu prirode ove zemlje, koja bez istine neće moći da opstane. Iako je poruka dobra i dobronamerna, realizacija je blago rečeno ispod svakog proseka, a nekmoli standarda pomenutog autora. Specifičan Sabljarov vokal ovog puta umesto na bunt kao da poziva da što pre ugasite tab sa otvorenim videom na YouTubeu. Tekst deluje kao da ga je pisao blago desno orijentisani bijesni tinejdžer, a ne panker koji je tu već tri decenije. Šlag na ovoj torti  je i relativno bizaran spot koji, kao i sama pesma, čini da dobra poruka i namera budu gurnute u sedmi plan. Avaj.

Door Window Nine – Eastern

Po Beogradu na svakom ćošku možete da naletite na neki mladi bend. Sa svih strana na društvenim mrežama obasipaju nas eventovi, spotovi i intervju ogromnog broja mladih i perspektivnih bendova. Svi su oni vrlo perspektivni i svi imaju hit koji MORATE poslušati. Ova stvar spada u onu kategoriju koju morate poslušati samo ako želite da čujete nešto što ćete zaboraviti čim se pesma završi, a pri pokušaju da se setite pesme u glavi će vam samo biti bezoblično mumlanje koje pevač proizvodi. Ne možemo biti sigurni da li pesma ima tekst ili su odlučili da nasnime neartikulisane zvuke koji ne idu uz pesmu i to profuraju kao pevanje. Ali hej, simpatičan je spot.

Ničim Izazvan – Pusti ljubav

Na prvu loptu, reklo bi se „To je to, ovo su Ničim Izazvan“, što govori da se ponavljaju, po sličnoj mantri stvaranju pesme i time zapadaju u kreatorsku kolotečinu. Bend od devet članova bi mogao proizvoditi mnogo aranžmanski bogatiju i kvalitetniju muziku, ovo više liči na Tropico/Lexington bend. Svaki deo pesme je isti, intro, vers, refren, outro, te jedno te isto, što bi rekao Rambo Amadeus. Pevanje sliči Željku Joksimoviću i time dodatno pesmu udaljava od alternativne muzike i približava zabavljačkom košu.  Miles Davis i Louis Armstrong bi bili zgroženi ili zbunjeni upotrebom duvačkih instrumenata danas. Poštovani stvaraoci, ako nemate originalnu ideju, nema potrebe da koristite duvače samo da biste sladunjavom „melodijom“ prekrili monotonost smenjivanja akorda, gubi se smisao instrumenta i obesmišljava sav potencijal koji instrument nosi. Zato upregnite vijuge, imate pravi mali trust mozgova u bendu, iskoristite ga, stvorite nešto novo.

Činčila – Marš na Mars

Ko kaže da nema bendova u Bosni? Tu je nažalost Činčila da pobije sve te tvrdnje. Kad vidite sam naziv ove numere i pokušaj kreativnosti i jezičke igre u njemu dobićete instant čvorugu na glavi, jer ćete od silnog transfera blama nemilosrdno udarati glavom u zid. Muzički su pokrali Peperse gde god su to mogli da urade, a tekstualno bolje da su to isto uradili nego sto su sami pisali ovo. Posebno tragičan je deo kada se pesma smrači, pa bi jelte sad trebalo da zvuči ozbiljno, a onda se uključi vokal i sve što se desi je iznenadni napad smeha. Tužno je slušati o ovakvoj temi, koja je realno ozbiljna i važna, u ovako površnoj i klinačkoj numeri. Momčadijo manite se angažovanih pesama, ako će one biti na nivou pesmice za decu gde rimujete postoji, boji, doji i broji.