-

Naslovna Izdvajamo Umesto hvalospeva (januar 2018): Januarski rock

Umesto hvalospeva (januar 2018): Januarski rock

Od 31. decembra do 31. januara se nije štošta desilo na muzičkoj sceni Balkana, osim što se dosta krkalo, slavilo, pilo, bančilo, spavalo, prevrtalo po krevetu, gledao se Netflix i češkala zadnjica.

Meanwhile u svetu: oglasio se Slayer sa svojom oproštajnom turnejom; preminuo poslednji član, prve postave Motorheada, Eddie Clarke, umrla frontmenka The Cranberriesa, Dolores O’Riordan; za Erica Claptona se saznalo da se bori sa teškom bolešću

Sve u svemu, tuga je obavila belosvetsku scenu u prethodnih mesec dana, dok se ovde ožderavalo, dizao srčani pritisak i nivo kalorija u organizmu. U januarskom roku, bila je slaba izlaznost, tako da – ovo što ćete čuti ispod – samo su hrabri i vredni padavani naše prašnjave pozornice.

Treća Smena – Mlade Godine

KO: Treća Smena.
ŠTA: Osvežila je svojim šarmantnim glasom, pratećim dirkama, emotivnim stihovima, iskrenim unošenjem sebe u pesmu – učmalu, ispraznu i krhku scenu.
GDE: U Kruševcu gradu.
KADA: Pre nekih dvadeset dana.
ZAŠTO: Verovatno zato što im se smučilo da slušaju imbecilne dosadnjakoviće, koji kupe popularnost na populističkim stihovima.
KAKO: Uz pomoć pažljivog izvlačenja DNK iz onih retko dobrih ex-yu balada, koje su imale fenomenalne primese iskonskog rock’n’rolla.

Crni dani CERN-a – Lutam

Ne znam tko su; ne znam ni odakle su; ne znam ni kako sam dospeo do njih; nemam pojma ni zbog čega – ali jedno znam sigurno – šestočlana ekipa je svojim singlom „Lutam“ ostavila majušni trag u savremenoj rock muzici. Njihova hororična atmosfera, koja prati sve vreme ovu pesmu, obavija se, poput zmije, oko slušaočeve kičmene moždine, jer, ako ništa drugo, asocira na Lovecraftove priče u kojem strah od nepoznatog je čovekov najveći neprijatelj. Nekolicina stihova, zbijeni u više od 3 i po minuta, protureni kroz jezivo simpatičan glas frontmena, uz opskurni orkestar, ne ostavlja nikog ravnodušnim prema ovoj come to the dark side kompoziciji.

Slow Motion Suicide – Fortress Made Of Ice

Da prošlogodišnji šampion ove rubrike iz Srbije, Critical Solution Revisited, ne stoji sam, iz Hrvatske nam stiže njihov očigledno highly intelligent pobratim pod imenom, prezimenom i nadimkom – Slow Motion Suicide – sa svojim novorođenčetom teškim, bogami, više od 4 i po minuta, pa sam zbog tolike uzbuđenosti jedva uhvatio priliku da ih, barem nešto, telepatski priupitam.

– Jeste li mnogo razmišljali kada ste odlučili da snimate ovu pesmu?
Snimanje se dogodilo spontano, bez previše razmišljanja i očekivanja, na godišnjem odmoru za vrijeme adventa u New Yorku.”
– Možete li malo romantičnije da objasnite?
Šetajući po raznim četvrtima, šamaran jakom zimom i vjetrom, shvatio sam koliko je New York jednostavna, no ipak drugačija scenografija koju bi trebalo iskoristiti kad sam već ovdje.“
– Hoćete da kažete da ste bili…
Fasciniran građevinama, a pogotovo mostovima, htio sam da snimimo nešto jednostavno i bez previše priče za pjesmu Fortress Made Of Ice.“
– Stanite, nemojte da me prekidate, hteo sam da Vas pitam oko…
Napisao sam želje i kratak info, poslao oglas na craigslistu i u roku od par sati dogovorio kavu i snimanje od nekoliko sati s momkom kojem se svidjela pjesma.“
– Dobro, razumem da ste zaljubljeni u svoju pesmu, ali, molim Vas, pustite me da…
Spot je snimljen u New Yorku u Dumbo četvrti Brooklyna jer ima najbolji pogled na oba mosta prema Manhattanu
– Vi baš imate požudu prema tim mostovima, umesto da Vam ja…
„A i sama četvrt još uvijek ima štih stare industrijske luke i radničke četvrti iako je danas daleko od toga
 
(u tom trenutku sam izgubio astralni signal)

BAOBAB – Sreću, Ljubav i Radost

Da mi godina ne počne dobro, za to se, svom svojom melodramičnošću, potrudio jeretički sustav BAOBAB sa paradoksalno cliché naslovom njihovog singla, koji već na samom čitanju kreće da prenosi razočaravajuću auru na podsvest prosečnog slušaoca. Čim sam uvideo naslov na kojem piše “Baobab daruje novogodišnji poklon”, odmah mi je proradio gargamel instinkt, te sam se bacio na mučno, beskrajno dugačko i beznadežno preslušavanje tog prazničnog (s)hita. Naime, između prve i poslednje sekunde ima svega, osim nečega što bi moglo da se nazove pesmom. Više je reč o mešavini bledog prizvuka rocka, glasa koji se čerupa iz krize srednjih godina i gomilicom potpuno praznih stihova, koji jedva da dirnu skorele pete na nogama svojom emotivnom nabojnošću. Tako da, čuvajte se ove ekipe i kada vam darove nosi.

Hladno Pivo feat. Josipa Lisac – Soundtrack za život

Kada smo mislili da ne može da se napravi više nijedna dobra fuzija između različitih muzičkih pravaca, Hladno Pivo i veličanstvena Josipa prave jedan izuzetno uspešni, laboratorijski soundtrak, koji je u poslednjih par dana napravio takav džumbus u virtuelnoj avliji prepunoj nebitnih ostvarenja. Zapravo, ovo je spoj tektonskog sudara iskonske žestine i arhaične strasti, što ćemo retko gde više, na ovaj način, viđati. Ovakvi singlovi su poslednji vapaji starih titana nekadašanje dobre i poprilično raskošne scene.