-

Umesto hvalospeva (avgust) – Šta ćeš od začina? Sve!

Balkanrock Umesto Hvalospeva Stavi sve začine Neverovatno je koliko se današnji bendovi trude da spajanjem hiljadu i jedne stvari uspeju da naprave nešto inovativno i drugačije, a većinski samo dobiju džunglu zvukova kroz koju se ne može proći ni sa najoštrijom mačetom. Malo po malo, pa vas zaskoči neki  istočnjački instrument, trideseta promena tempa, grandž iznenada postane punk ili je prosto sve u osnovi toliko haotično da ove napade niste u stanju ni da primetite. Članovi ovih bendovi na pitanje šta ćeš od začina u pljesakavicu sigurno odgovaraju jednim odlučnim SVE! Kažu da tako ne može da se omane. Na vama je da procenite.


Senshi – Rise Again (ft. Yuzu Natsumi) 

Ukoliko imate više od 15 godina i ne ložite se na Japan (anime i cosplay baljezgarije), Senshi možete opisati u dve reči – teška glupost. Hejt na stranu, pa da kažem i nešto konkretno. Senshi je jedna gomila svega i svačega. U pesmi „Rise Again“ pomešani su hard-core, metal, đent,… i na to nabacani još Adamov duboki rege vokal i shamisen (neki japanski tradicionalni instrument, neću ni pokušati da tražim prevod) za koji je dovedena Yuzu Natsumi, koja je (sasvim suvišno) i otpevala deo pesme. Kada bi splačine imale zvuk, to bi bila ova pesma. Ovo možda ima prođu u Japanu, ali kod nas teško.

Disaster – Indigo Hell

Ok ljudi, totalno je razumno da je ime povezano s muzikom benda u nekoj meri, ali ovi momci su to hirurški precizno uboli. Pesma „Indigo Hell“ sastava Disaster nema ni glavu ni rep, a kamoli neki deo koji će vam ostati u glavi i terati vas na novo slušanje. Takođe, sve zvuči kao tona natrpanih delova koji jedni drugima neprestano smetaju, a pesminih 6:29 minuta traju više kao 6 sati i 29 minuta. Momčadijo konkretizujte se i izađite iz dosadnih šablona metalskih gitarskih harmonija, a i stajling biste mogli koliko toliko da ujednačite jer izgledate kao da vas je neko pokupio iz različitih cirkusa i nasilno ubacio u ovaj bend. 

See it my way – dirt.

Emo pop pank je osetljiva stvar (hehe). Postoji tačno dva načina da se tako nešto napravi – da bude izvrsno ili da bude baš bezveze. Niko ga do sada nije baš uspešno radio na srpskom jeziku, a novosaCki see it my way se potrudio da nikako ne bude prvi u tom podvigu. Bilo kako bilo, ovaj akustični duo (ugh) u singlu „dirt.“ uspeva da iznese najbolje adute i najgore momente stvaralaštva. Tu je vrlo zarazna melodija, koju malo guši prenatrpan tekst, a dodatno kvari vokal kome fali oštrica. Razumemo mi, gari, da tu mora emocije bit, taj deo je pokriven i previše, al’ daj mu ga malo po „edžlordovanju“. Talenta očigledno ima, ali valja dodati par začina koji će ovu smesu pretvoriti u pravu sremsku šunku. Pesma govori o depresiji i suicidu i tematiku donekle pozdravljamo i drago nam je da se bendovi lagano bave i ovom temom. Sve ostalo u vezi sa ovom pesmom je nekako „nije loše, ali…“, a posle „ali“ ide poduža lista. Ovakav talenat bi profitirao od nešto šire postavke i bogatijeg aranžmana, dok je u ovoj formi najzanimljivija stvar u vezi sa pesmom komentar na YouTubeu koji prenosimo u celosti – „Ja sam dirala ovom liku jaja!!!“ Bog Thuge, 2 months ago. Svaka čast, oboma. 

Hrišćanski punk – Kupplung

Oko ove stvari smo se svi u redakciji našli u velikoj moralnoj dilemi. Kako skršiti krila nekome ko je tako mlad i čist kao ovi klinci? Na kraju – lako. Momci, jednostavno želimo da budete bolji od ovoga, vidi se tu potencijal, glas je skroz na mestu (a možda sam samo slab na ijekavicu). Na stranu stil od uvodne grandž teme do malo repovanja, na stranu i to što je bubanj nakucan (nekad je to stvar izbora, nekada nužde), ni godine ni činjenica da u panku i nema mnogo teranja maka na konac nisu izgovor da se snimi i objavi ovakav krš od pesme. Mora to malo ozbiljnije, deco!

Entropija – Rokenrol

Entropija se definiše kao težnja sistema da pređe u stanje haosa. Ako se stanje haosa opisuje kao potpuna neoriginalnost, banalnost teksta koji se jedva razume i generalno loše sviranje onda su totalno uboli ime. Rokenrol? Više liči na plagijat plagijata. Mada, s vedrije strane, ovaj bend se može smatrati ekološki svesnim jer prate onaj osnovni princip Reduce, Reuse, Recycle.

Autori: Mladen Milošević, Uroš Matović, Damjan Jovanović, Miloš Cvetković, Đorđe Reljić