-

Šta umetnici slušaju – OKO

Vrlo cijenjena, talentirana umjetnica van okvira formalnosti, street artistica, ilustratorica (i sve ostale profesije koje pod svjetlom kulture bude nove ideje) popularna je po svojim avangardnim radovima kroz koja se i sama prezentira ostavljajući dio osobnosti u njima.

Ako ste se ikada našli licem pred grafitom na kojem je odraz čovjeka s ptičjom/jelenjom glavom zbog čega ste se osjetili zbunjenim/oduševljenim ili drugačije epitetiranim – yup, zasluga je to umjetnice pod pseudonimom OKO.

Sudjelovala je u Art Ride (ROAR), umjetničkom projekt na jugu Rotterdama. Ovim je projektom oslikano 18 stupova pod metro linijom od strane međunarodne skupine već ustanovljenih i onih umjetnika u procvatu iz cijele Europe. Cilj projekta je učiniti vizualnu umjetnost dostupnom širokoj publici i njome svakodnevno inspirirati stanovnike.

Izlagala je u Parizu, Londonu, New Yorku i Rio de Janeiru. Njezine radove mogli ste vidjeti u londonskom muzeju Victoria and Albert Museum, galeriji e-fluxa u New Yorku, dok je njezin mural dio stalne postave MSU-a u Zagrebu.

Oslikala je 90m zida ispred MSU-a u mjesec dana
Izložba u Francuskom paviljonu o sedam razdoblja ljudskog života

O njenom se radu mnogo zna, svaki portal koji iole prati kulturu naših i/ili inozemnih područja barem je spomenuo ovu svestranu umjetnicu, NO što je s njenim ukusom u glazbu? Balkanrock preuzima odgovornost za analizom spomenutog odlučivši zagrebati u sam proces stvaranja umjetničkih djela.

Koji su albumi najviše utjecali na tebe?

Beastie boys – Intergalactic
Black sabbath – Paranoid
2pac – All eyez on me
Kavinsky – Outrun

Da li si ikada svirala kakav instrument ili bila članicom nekog benda?

Nikad nisam svirala niti jedan instrument, iako sam kao i većina vjerovano, nešto kratko pokušavala petljati po klaviru, koji mi je do danas fascinacija. Tješim se da ću “od sutra” početi učiti isvirati kako spada. Definitivno jedan od skilova koje bi htjela imati tijekom svog života.

Koliko pratiš suvremenu glazbenu scenu s našeg područja?

Uglavnom se vrtim oko par istih pjesama, čak ne niti albuma , već pjesama I to godinama.. tako da sve dođe do mene nekako sa zakašnjenjem.  Iako ima glazbe koju ne možeš ignorirati, kao sto su Tram 11 i ostala ekipa.

Koliko je sama glazba prisutna u tvom stvaralaštvu?

Stalno. Slušam il’ glazbu il’ audio knjige, ali u svakom slučaju vječno je nešto on dok radim.. nije bitno jer crtam za stolom, slikam platno ili oslikavam zgradu… ritam ili nova znanja te uvijek vode.

Kreativni nered umjetnice OKO

A u životu?

Stalno, kako slikam il crtam svaki dan, vječno je sa mnom negdje u pozadini.. jednako kao I na putovanjima, svaki aerodrome valjda ima već svoj soundtrack dok čekaš sve te boardinge :D

Odlaziš li kojom prilikom na koncerte? Koja te glazba pokreće na ples?

Koncerti.. idem, al’ su nekako najčudnija kombinacija ikad, tako da recimo zadnji veći na kojem sam bila je Black Sabbath u Londonu, pa Cypress Hill, Iron maiden, Bjork, Mark Knopfler, sve jedno različitije od drugog, al’ nije niti bitan žanr glazbe, koliko energija koju osjetiš tamo. Zapravo stara glazba koja uglavnom ionako potječe iz skateboarding videa pokreće me na ples. Iako postoji i elektronika koju ne možeš ignorirati.

„This was such a pleasure to paint :) hand painted skateboard decks“ OKO

Koju glazbu voliš slušati dok stvaraš?

Najčešće zapravo slušam audio knjige o svemiru ili ljudskoj psihologiji, ali i glazba se tu zna nać’ na listi. Slušam sve od 2pac-a do Beethovena.

Postoji li određena pjesma koja ti je poslužila za stvaranje?

Jedna od zadnjih izložbi koju sam radila ( ona u Francuskom paviljonu u Zagrebu), je imala radove koji sun a svojim okvirima imali ispisane dijelove textova različitih pjesama, kako je čitav rad predstavljao ciklus života, tako je svaka faza imala svoju glazbu. I Tako je čitav život dobio svoj soundtrack po mom izboru, od života do smrti.

Posljednji koncert?

Cypress Hill u Londonu

Stihovi koji su ostavili trag?

A Whiter Shade of Pale Procol Harum 

But she smiled at me so sadly
That my anger straightway died

And although my eyes were open
They might just as well’ve been closed

Ono što skorija budućnost našoj umjetnici nosi je, kaže, izložba u Tokyu i Frankfurtu. Bogata znanjem, iskustvom i svakako vješta u svom stvaralaštvu, OKO pripisuje zasluge i glazbi/glazbenicima koji su je u datom trenutku inspirirali za stvaranje ovih unikatnih, specifičnih radova zbog kojih će vjerujemo ostati popularna i dalje.