-

NaslovnaIzdvajamoŠta muzičari slušaju: Marko Aleksandar Gajić

Šta muzičari slušaju: Marko Aleksandar Gajić

Marko Aleksandar GajićMarko Aleksandar Gajić je kantautor iz Beograda, koji je 2005. godine osnovao bend pod njegovim imenom – Marko Aleksandar Gajić. Nekrunisani kralj beogradskog BIGZa je odvojio malo vremena i za naš sajt predstavio albume koje su mu promenili život i vremenom oblikovali njegov stil.

The Sweet – Sweet Funny Adams (1974)

Album večita lekcija za r’n’r žanr. Ova ploča je mene lično izgradila kao autora simfo rock prog. Ovaj album preporučujem svima iz jednog prostog razloga, jedna reč – PROFESIONALIZAM. Primer UK standarda u SUB kulturi.

Yes – Big Generator (1987)

Ovaj album je preteča svega onoga što je došlo od 2000. godine na ovamo i onoga što je na svetskoj sceni doneo novi milenijum. “Big Generator” je simfo rock žanr, a opisuje najveće moguće profesionalnosti što u domenu nosi jedan pravi r’n’r album; ukratko: VRH VRHOVA NAD VRHOVIMA.

Fleetwood Mac – Tango in the Night (1987)

“Tango in the Night” je r’n’r ploča koja nosi pop uniformu i ova ploča je značajna meni lično kao ploča koja me je diskretno naučila pop formi u r’n’r žanru, dakle kako se radi r’n’r za svako uho je upravo ovaj album kao primer.

Bajana i Instruktori – Sa druge strane jastuka (1985)

Ovaj je album od domaćih albuma jedan od mojih omiljenih, objašnjava formu koja propagira hit i to veliki za sva vremena, ali onako ČVRSTO preoručujem ovaj album kao NOSTALGIČNO ŠTIVO

Emerson, Lake and Palmer – Brain Salad Surgery (1973)

“Brain Salad Surgery” je jedan od najvećih albuma 20. veka. Pretežak za shvatiti i slušati i sve to, ali jednostavno album koji treba gajiti u celokupnoj diskografiji. Slušanost pokriva činjenicu o težini i ozbiljnosti ovog albuma UK STANDARD.

Steel Pulse – True Democracy (1982)

Najveci reggae album 20. veka po mom ukusu. UK scena, kolonizovani jamajkanski sastav, rock reggae ton, preporučujem ga svakome. Jedan ozbiljan album koji treba pažljivo preslušati.