-

NaslovnaIzdvajamoŠta muzičari slušaju: Mario Borg Šarac (Brkovi)

Šta muzičari slušaju: Mario Borg Šarac (Brkovi)

Ove nedelje na pitanje o tome šta voli da sluša i koji autori njegovom bendu služe kao izvor inspiracije odgovarao je Mario Borg Šarac, bubnjar Brkova. Kako izgleda, ali i zvuči kada neko sluša sve što ćete pročitati u narednim redovima možete saznati na koncertu Brkova u Nišu, zakazanom za 8. jun.

Evo i njegovog odgovora u celini:

“Vrlo delikatno pitanje u današnje vrijeme…kao da te pitaju: kakvo se vrijeme očekuje sljedeći tjedan? Ali, ako baš moram izdvojiti, krenuo bih ispočetka.

Pošto baš nisam od eksperimentiranja muzikom, htio ja to ili ne, život me ljulja različitim glazbenim valovima. Izdvojio bih Južni Vetar i to preciznije od 1986. do 1993./94. godine. Taj period je jako bitan u razvitku folka. Mnogi su dobri pjevači i pjevačice surađivali sa Vetrom, te razvili jednu fenomenalnu generaciju folkera, nezagađeno modernim zvukom elektronike, te sa istinskim tekstovima i melodijama. Od modernijih narodnjaka izdvojio bih Acu Lukasa, koji vrlo jednostavno sve objašnjava.

Drugu stranu mača posvećujem metal muzici. To je dosta širok pojam, ali izdvojio bih novi album JudasPriest Firepower“, ali silovao sam pola godine “Painkiller“, pa sam izbio ovim. Sepultura je uvijek dobrodošla mojim ušima. Volim poslušati Thievery Corporation, a posebno zadnji album “The Temple Of I & I“. Slušam DUB i reggae, ali starijeg datuma… Gregory Isaak, Eek-A-Mouse, Peter Tosh, Black Uhuru, John Holt.

Ovisno o raspoloženju, slušam radio ili preko youtuba sa prijedlozima sa strane, otkrijem meni neki novi bend. Ponekad u noćnim satima slušam psytrance, jer me opušta (ili dok pospremam kuću ;-)).

Od domaćih bendova volim KUD Idijote, Lidiju Bačić volim poslušat na CMC-u, novi Vojko V kida, Alen Vitasović opet osvaja. Dobro je ponekad pustit i klasiku.”