-

Sjedinjene Muzičke Države: Kolorado

Skoro sam video jednu od onih zabavnih karti na internetu. U pitanju je bilo kako prosečni Srbin vidi Ameriku. I sad naravno u Kaliforniji su filmovi, cela istočna obala je Njujork, Boston su Irci, Čikago Srbi, a na jugu robovi. U centralno-zapadnom delu bili su načičkani upitnici sem na jednom mestu: Kolorado, tačnije Denver. Tu je kratko i jasno stajalo „Jokić“. Mladi Somborac kida onaj NBA valjano, što smo svi imali prilike da vidimo pa eto, umesto nekih autohtonih „koloradovskih“ slika odlučili smo se za goblen našeg košarkaškog asa (u dresu Denvera, naravno). E sad, što se tiče muzike, Kolorado je ispao mnogo interesantniji nego što sam očekivao. Ok, oko prvog mesta nisam imao nikakve dileme u startu, ali je i ostatak ispao eklektičan i zabavan za slušanje. Uostalom, videćete…

10. Christie Front Drive

Ukoliko ste fan iskonskog emo/post-hardcore zvuka 90-tih, CFD je prava stvar za vas. Bend nije bio dugog životnog veka, šljakali su od ’93. do ’97. i izdali dva studijska albuma. Međutim, i to je bilo dovoljno da postanu izuzetno uticajni i cenjeni u tim krugovima. Po sopstvenim rečima, uzori su im bili Jawbox i Drive Like Jehu, a sa jednim perspektivnim bendom (Jimmy Eat World) izdali su i split izdanje 1995. godine.

9. The Blackout Pact

Ostajemo u, doduše malo žešćim, post-hardcore vodama. The Blackout Post postoje od 2003., ali vrlo često idu na pauze i vraćaju se na scenu samo mestimično. Objavili su jedan album i jedan EP, a poslednje izdanje im je kolekcija B strana i rariteta iz 2013. godine. Dopašće se ljubiteljima Hot Water Musica i Alkaline Trija, a Gaslight Anthemu su svirali i kao pregrupa. „We drink so you don’t have to“ je prokleto dobro ime za pesmu.

8. Slim Cessna’s Auto Club

Kao što samo ime kaže Slim Cessna je glavni baja u ovom bendu. Pre njegovog osnivanja 1992. bio je u grupi The Denver Gentlemen sa još jednim opasnim bajom (o kome ćemo nešto više na kraju). Moram da priznam da sam za Auto Club čuo tek nedavno kada sam video najavu za njihov koncert u Beogradu, a posebno mi je bilo drago što su nastupili i u Kladovu na Boarder Rock festivalu sada 15. juna. Inače Jello Biafra (koji je jedno vreme živeo u Denveru) opisuje Auto Club kao „bend koji svira u baru na kraju sveta“. I to ni manje ni više nego southern gothic…

7. DeVotchKa

Amerima možda treba objašnjenje oko naziva benda, ali nama je poprilično jasno otkud ovo ime. „Devojka“ svira neku indie/rock/cabaret kombinaciju i to rade jako dobro. Pogotovo je interesantno što su svi u bendu multiinstrumentalisti pa se nemojte iznenaditi kad pevač zasvira trubu ili buzuki, basista flautu, a bubnjar harmoniku. Bend je radio soundtrack za film „Little Miss Sunshine“, nezavisni film koji je pokidao box office 2006., a bili su i predgrupa Museu u Francuskoj ispred 80 000 ljudi.

6. Pretty Lights

Iza imena Pretty Lights stoji producent Derek Vincent Smith. Njegov electro/hip-hop/soul zvuk je baza modernog electro pristupa koji, po cenu da zvučim kao proser, volim da zovem instagram muzika. To je ona chillerska electro varijanta uz koje na jutubu obično idu slike plaže u sumrak i koju vole da slušaju kako oni koji furaju (recimo) Bonoba, tako i devojčice koje prate fashion blogove.

5. The Fluid

Ko kaže da je grunge samo u Sijetlu? The Fluid su osnovani u Denveru ’84. godine i svoj drugi album „Clear black paper“ objavili su ’88. godine kao prvi nesijetlski bend koji je potpisao za Sub Pop. Raspali su se 1993. taman da ih ne zahvati eksplozija grungea u mainstream. Doduše, okupili su se ponovo 2008. za Sub Popovu godišnjicu.

4. The Fray

The Fray su pravi pop/rock band sa moćnim klavirskim baladama idealnim za odjavne špice američkih serija. U početku su se furali na religiju, da bi neposredno pre objavljivanja prvog albuma 2005. rešili da se muzički udalje od te priče, ali ih hrišćanski muzički magazini ipak jako gotive. Neki ih čak upoređuju sa Jimmy Eat World emo prizvukom, a neki vole to da zovu „adult alternative“. Kako god, fin bendić…

3. The Lumineers

Ovaj bend je jedan od onih koji su popularizovali folk rock/americana zvuk 2010-tih godina uz imena kao što su britanski Mumford & Sons i islandski Of Monsters and Men. Prvi istoimeni album sa hit singlom „Ho Hey“ otišo je čak u triple platinum. Drugi album „Cleopatra“ objavili su prošle godine i, ako bi gledali popularnost, verovatno su najveći bend na listi s obzirom da im pregledi na youtubeu idu u podosta miliona.

2. Glenn Miller

Velikan američke swing ere, kompozitor i vođa jednog od najpopularnijih big bendova tog doba. U tehniku sviranja se ne bih upuštao, to će vam bolje objasniti neki jazzer. Miller je, nažalost, vrlo rano preminuo, još 1944. godine kada je njegov avion nestao u oluji iznad Engleskog kanala na putu za Francusku, gde je trebalo da animira američke trupe koje su se borile u Drugom svetskom ratu.

1. 16 Horsepower/Wovenhand

David Eugene Edwards je neprikosnoveni patrijarh i papa američkog south gothic zvuka. Sa pominjanim Cessnom bio je u bendu The Denver Gentlemen pre nego što je 1992. godine osnovao 16 Horsepower koji su uspešno egzistirali sve do 2005. Nakon toga osnovao je Wovenhand, bukvalno nastavak iste priče sa kojim je, na radost mnogobrojnih fanova, postao redovan gost Srbije i regiona. Edwards je svojom mističnim karakterom, religijskim lajtmotivima i sjajnim scenskim nastupom svoje projekte doveo u poziciju obožavanja od strane šarenolike mračnjačke publike (kakvu je nekada imao recimo Tool). U svojoj dosadašnjoj vladavini objavio je oko petnaest albuma sa oba benda (svi dobri) što nas ne sprečava da željno iščekujemo još. U ime Oca, i Sina i Svetoga Duha-Eugene!

Bonus video:

Mnoge poznate face su u jednom trenutku svog života živele u Koloradu. Jedan od njih je i ovaj car koji je u Denveru upisao medicinu pre nego što je rešio da sve batali i ode u glumce.