-

Sjedinjene Muzičke Države: Indijana


Ah… Indianapolis 2002. godine. Glavni grad Indijane automatski priziva lepa sećanja u podsvest svakog Srbina koji prati košarku. I Indijana generalno istorijski odiše košarkaškim trivijama pre nego nekim drugim bitnim stvarima.

Na pomen Pacersa verovatno je prva asocijacija Reggie Miller. Sa druge strane, rodom odavde je i čuveni Lary Bird čije se ime obično povezuje sa Bostonom. Ljubitelje „starki“ će možda interesovati da je odavde i Chuck Taylor koji je proslavio čuveni Conversov model namenjem košarkašima, a koji se već godinama, iz ko zna kojih nelogičnih razloga, prodaje po buticima za po 7-8 ‘iljada što je oteralo dobar deo punk/rock ekipe od njih. Red bi bilo pomenuti i glumačke buntovnike. Pored Stevea McQueena koga vidite na slici gore, iz Indijane je i nikada prežaljeni James Dean. Kada je muzika u pitanju, videćete da je situacija šućmurasta. Pola liste su neki polu-poznati izvođači, ali ima i jedna bomba na kraju!

10. Natalie Walker

Natalie Walker je u svet muzike ušla preko trip-hop benda Daughter Darling. Bend nije bio dugog veka i objavili su samo jedan album „Sweet Shadows“ 2002. godine. Ali kakav je to album bio! Sjajno malo remek delo zbog koga sam se zaljubio u glas mlade pevačice iz Indijane. Nakon toga pokrenula je solidno uspešnu solo karijeru. Glas je i dalje taj, ali je zvuk otišao u slađe pop vode tako da nije više to to. Ipak, na momente ume da prizove stari sjaj, kao na primer u ovoj obradi Counting Crowsa:

9. Early Day Miners

EDM su alternativni bend iz Bloomingtona koji predvodi Daniel Burton. Ustvari više su kolektiv jer okupljaju brdo članova nekih drugih bendova i postava dosta varira. Do sada su izdali 8 albuma koji liče na soundtrackove filmova sa ravničarskim predelima pa stoga ponekad nailazimo na etiketu „slowcore“ koja im se pripisuje.

8. Pillars

Baš solidno odrađen post-rock.

7. Zero Boys

Kultni hardcore punk bend osnovan 1979. u Indianapolisu. Njihov debi album „Vicious circle“ objavljen 1981. izazvao je čuđenje na hardcore sceni: kako jedan bend iz pripizdine može da parira centrima scene. Vrlo brzo je usledila i turneja sa Dead Kennedys i Minor Threat pa su svi shvatili da se momci iz „Midwesta“ ne zajebavaju.

6. Coma Regalia

Jedan od najcenjenijih novih američkih screamo bendova je, za divno čudo, baš iz Indijane. Uglavnom je u pitanju dvojac, mada sve zavisi u kom je fazonu bubnjar, pevač i gazda Shawn Decker. Coma Regalia iza sebe imaju dvadesetak split izdanja sa drugim bendovima koja su nešto spajali u albume ili šta već. Tako da nemam normalan odgovor na to koliko zvanično albuma imaju. Ali svakako prže mračno i brzo!

5. Native

Poslastica za sve ljubitelje post-hardcorea dolazi iz gradića Valparaiso. Ova četvorka, duboko ukorenjena u math-rock prelamanjima, iza sebe ima 3 studijska albuma. Poslednji „Orthodox“ iz 2013. godine baš je bio u milosti kritike i glasno hvaljen od strane publike. Sviraju i dalje, ali nešto ga nema novi album (a nisu Tool)…

4. David Lee Roth

Omiljeni žigolo osamdesetih. Ako vam njegovo ime ništa ne znači, reći ću samo Van Halen. A ako i to ne pomaže, onda ste rasli ispod kamena, jebiga…

3. Days of the New

Akustični post-grunge sastav pokupio je dosta simpatija publike kada su se na scenu pojavili svojim „žutim“ albumom iz 1997. godine. I realno, celo izdanje je hit do hita. Međutim, sudbina je htela da bend predvodi talentovani ali nezgodni Travis Meeks koji je povrh svega jako kuburio sa porocima i menjao članove benda kao čarape. Originalna postava nastavila je sa drugim pevačem pod imenom Tantric, a Travis mislim da i dalje pokušava da se bavi muzikom… a možda je i umro, ne bi me čudilo.

2. Wes Montgomery

Uz Djanga Reinhardta verovatno najuticajni jazz gitarista ikada. Patentirao je način sviranja udaranjem palca o žice. Na početku karijere stvarao je u hardcore jazz oblicima poput hard bopa, da bi se kasnije okrenuo ka smooth i fusion jazzu. Srčka ga je pokosila 1968. godine kada je bio samo 45 godina star i na vrhuncu karijere.

1. Michael Jackson

Obećao sam vam bombastičan kraj u uvodu i evo ga. Kralj popa ponikao je na tlu Indijane sa čuvenim rodbinskim sastavom Jackson 5. Puno toga je već rečeno o ovom čoveku koji je bio ikona još za života pa ne vredi ovde trošiti previše prostora. Legenda i dalje traje, iako ne gledamo svi blagonaklono na njegove moralno diskutabilne Willy Wonka vratolomije.