-

Sjedinjene Muzičke Države: Delaver

Zaista se nema puno čega reći o ovoj, drugoj najmanjoj, državi u Trumplandu. Uticaj Engleske je ovde jako vidljiv ako se ima u vidu da je sama državica podeljena na okruge: New Castle, Kent i Sussex. Čak je i sam naziv dobila po engleskom baronu De La Warru koji je bio prvi guverner. Delaver je specifičan po još par stvari: prvi su potpisali ustav Sjedinjenih Američkih Država i jedini nisu imali nijedan bataljon koji se u civilnom ratu borio na strani Konfederacije.

Od nama prepoznatljivih stvari teško je bilo šta izdvojiti. Metnuo sam ovaj logo DuPonta na naslovnu jer sam na ovu kompaniju natrčavao dosta puta za vreme studiranja ekonomije. DuPont je poznat konglomerat koji se bavi razvojem polimera poput teflona, gume, najlona i ostalih derivata mada su se u početku svog postojanja (1802.) ložili na barut. Po knjigama su primer za sve i svašta u ekonomiji, ali ne bih da vas sad zamaram time… a ni sebe. Muzički tu slabo čega poznatog ima, mada ima interesantnih stvarčica. Ovo je definitivno baš za one istraživački nastrojene. Zato se sledeći put selimo na dobro poznato mesto: Floridu.

10. Moonflower

Moonflower su mladi grunge/emo bend iz centralnog dela Delavera koji sebe opisuje kao „Nirvanu za one koji su plakali na film The Notebook„. Vole ljudi da se šale na svoj račun i „emo“ etiketu pa tako imaju i jednu pesmu sjajnog naziva: „I’m not totally sure, let me cry on it“. Do sada su izdali dva albuma. Simpatično, ali ništa više od toga, realno.

9. No Stranger

Iza ovog imena stoji zapravo Jonathan Cooney, momak sa gitarom krhkog glasa i senzibiliteta. Svoju indie akustiku snima u podrumu, a izvodi je po šumama, hangarima i kafićima. Do sada je objavio dva EP-ja i jedan lajv album. No Stranger zaista deluje kao neko ko nije stranac i onima koji ga ne poznaju. Fin neki momak.

8. Wasted Theory

Da ne bude da Delaver ima samo neke indie/emo pičkice, evo nečeg malo tvrđeg. Wasted Theory su američki „weed rock“ bend osnovan 2012. Sama definicija weed rocka je u suštini mešavina heavy metala, rocka 70-tih i southern sludgea. Objavili su dva albuma: „Death & Taxes“ iz 2014. i poslednji kretenskog naziva „Defenders of the Riff“ prošle godine.

7. The Crash Motive

Ovi su već jedno vreme bili kao popularni. Prvo su osvojili neki battle of the bands tamo, a onda su postali najtraženiji na nekoj državnoj stanici. Taj rekord ni do sada niko nije oborio. Prvi album iz 2007. su radili sa ljudima koji su sarađivali sa Jet i Oasis, a dve pesme sa njega su se našle na soundtracku za „Fantastičnu četvorku“ i za igricu „Madden 07“ (I EJ SPORC-CIN D GEJM).

6. Carrier

Lično najveće otkriće u „kopanju“ po Delaveru. I ako vas mrzi da se bakćete sa ostalim levim bendovima onda bar poslušajte EP prvenac ovog benda iz Wilmingtona objavljen januara ove godine. Sviraju neku jako prijatnu mešavinu post-rocka sa vokalima, alternative i ema. Imate link dole za bandcamp jer su im na jutubu sve neki krš lajv snimci.

 

5. Fiance

Synth/shoegaze iliti dreampop petorka su jedni od poznatijih nepoznatih bendova Delavera. Prošle godine objavili su istoimeni debi album, a imaju i jedan EP iz 2014. Nemam pojma šta više da vam kažem.

4. Smashing Orange

Smashing Orange su bend koji je postojao od 1990. do 1995. godine i u to vreme su kombinovali dva žanra ekstremno popularna u Americi i Engleskoj: grunge i shoegaze. Na samom početku karijere trebali su da sviraju kao predgrupa Lushu u Londonu, ali je pevačica Sara Montejo bila maloletna pa joj nisu dali da uđe u UK te je bend morao da svira bez nje. Kasnije je ionako napustila bend koji je objavio ukupno 3 albuma pomerajući kasniji zvuk malo više ka rocku u odnosu na početni shoegaze. Dosta su ih poredili sa Smashing Pumpkins u to vreme mada su više vukli na neki Doors/The Cult miks, iskreno.

3. Spindrift

Spindrift su osnovani 1994. kao psihodelični rock bend. Predvodi ih multimedijalni lik (pevač-kompozitor-glumac-producent) Kirpatrick Thomas. Zvuk se vremenom dosta promenio od rane psihodelije, naročito nakon selidbe Thomasa u LA gde je okupio novu ekipu koju su činili i pojedini članovi Brian Jonestown Massacrea. Bend je počeo da svira neku psihodeličnu filmsku spaghetti western muziku koja zvuči poprilično kul. Zato i ne čudi što su išli na turneje zajedno sa BRMC, Dandy Warhols i The Black Angels.

2. Clifford Brown

Clifford Brown, poznat i pod nadimkom Brownie, bio je američki jazz trubač. Preminuo je vrlo rano u saobraćajnoj nesreći, tačnije već u 25. godini. Aktivno je stvarao svega 4 godine što za  džezere i nije tako malo kao što zvuči. Konkretno, Brownie je za to vreme uspeo da ostavi preko 20 albuma iza sebe, što svojih što kao gostujući muzičar kod drugih izvođača. Nastupao je, između ostalih, sa Artom Blakeyjem, Sonnyjem Rollinsom i Maxom Roachom. Dve njegove numere, „Joy spring“ i „Daahoud“, postale su jazz standardi.

1.Boysetsfire

Jedini bend iz Delavera koji sam znao pre nego sam se dohvatio liste. Ovaj poznati post-hardcore sastav osnovan je 1994. u Newarku i do sada su objavili 6 studijskih albuma za sijaset izdavačkih kuća. Imali su i jednu poveću pauzu između 2006. i 2010. kada su najavili reunion i evropsku turneju (a posebno izgleda vole turneje po Evropi, za razliku od ostalih američkih bendova tog tipa).

Bonus:

Boban je živeo u Wilmingtonu u toku 60-tih i 70-tih godina i dalje je jedan od omiljenih stanovnika tog grada gde se svake godine održava festival njemu u čast.