-

NaslovnaIzdvajamoSjedinjene Muzičke Države: Alabama

Sjedinjene Muzičke Države: Alabama

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

„Sweeeet hoooome Alabama“, mislite sada sigurno. Međutim, interesantno je da Lynyrd Skynyrd uopšte nisu iz Alabame, već iz Floride. Nisam bio siguran na šta ću nabasati u ovoj, ne preterano interesantnoj, državi lociranoj negde na jugoistoku SAD-a, ali sam se prijatno iznenadio nekim imenima. Ipak, nema se šta puno reći o samoj Alabami. Interesantno je da se najveći grad zove Birmingem, ali ne onaj odakle su Tommy Shelby i rodbina mu. Harper Lee, spisateljica koja je napisala čuvenu „Ubiti pticu rugalicu“ takođe je odavde, a scena iz istoimenog filma mi je odlično poslužila za uvodnu sliku. Šta sve krije Alabama pogledajte u nastavku.

10. Kid Rock

Iliti Robert James Ritchie. Ovaj lik je možda i popularniji od pola imena koja su ispred njega na listi, ali činjenica da je iritantni kreten ga je dovela na samo začelje. Kid Rock je doživeo popularnost ranih 2000-tih šlepajući se na popularnost tadašnjeg nu metal pravca iako je u startu odskakao od te (ionako šarene) skupine. Vrlo brzo se manuo tih rifova i otišao u svoj prirodni zvuk, a to je neki dosadni country rock za kog svakog normalnog zabole. Najveći domet mu je što je oženio Pamelu kada se raskantala sa Tommyjem Leejem.

9. Course of Nature

Ovaj alt. metal bend je verovatno najpoznatiji gejmerima, posebno fanovima Need For Speed serijala. Njihova stvar „Wall of shame“ sa albuma „Superkala“ bila je jedan od stubova (uz „Build your cages“ Pulse Ultre) Need for Speed: Hot Pursuit 2. Ipak, najveći hit sa tog izdanja je power balada „Cought in the sun“ koja je bila bogomdana za soundtrackove tinejdžerskih filmova i serija. Objavili su još jedan solidan album pod nazivom „Damaged“ i to je otprilike bilo to.

8. Man or Astro-Man?

Ovaj, možda i najoriginalniji bend na listi, iza sebe ima čak 8 albuma što i nije tako čudno s obzirom da postoje još od 1992. godine. Iako je primarno u pitanju surf rock, svakako to treba shvatiti jaaako rastegljivo kada su ovi momci u pitanju. Mislim, pogledajte samo ime benda, jasno je da je svemirska tematika dominantna u njihovoj muzici, što u kombinaciji sa retro žanrom kakav je surf rock deluje malo čudno, ali uverićete se, i delotvorno. Pregršt semplova, vizualizacija pa čak i Teslin transformator koji su koristiri garantuju energično sci-fi blaženstvo.

7. Maylene and the Sons of Disaster

Brdo bendova iz Alabame fura neka kilometarska imena. Međutim, često se iza njih krije i zanimljiva pozadina. Konkretno „Sinovi“ su svoj naziv dobili po „Mami Barker“, ženi koja je imala 4 sina kriminalca, a za koju se verovalo da je mastermajnd cele Barker grupe, kako su policija i mediji nazivali ovo bandu sa samog početka 20. veka. Tu nije kraj, ovaj southern metalcore bend inspiraciju za tekstove takođe nalazi u detaljima iz života pomenute bande. Bije ih glas da su hrišćanski bend, što je frontmen Dallas Taylor više puta demantovao. Te pretpostavke verovatno su se pojavile iz razloga što je Taylorov prethodni bend (Underoath) bio orijentisan u tom pravcu. Trenutno rade na petom albumu.

6. The Immortal Lee County Killers

Da su „besmrtni“ ne bi se raspali 2007. godine. Jesu bili iz obasti pod nazivom Lee County a što se tiče ovog „ubice“… pa moglo bi se reći da su ubijali u okviru svog punk-blues žanra. Za 8 godina (koliko su postojali) objavili su 4 albuma u 3 inkarnacije čija je jedina konstanta bio frontmen Chetley Weise, inače univerzitetski profesor političke ekonomije, iako se ne češlja tako. Imajući u vidu njegovo obrazovanje, ne čudi što je za svoje tekstove nekada koristio stihove Shakespearea i Dylana Thomasa. Bend su zbog svojih haotičnih i glasnih nastupa često nazivali „noćnom morom blues puritanaca“.

5. Trust Company

Za razliku od njihovih sunarodnika iz Course of Nature, Trust Company su imali bolju prođu kod alt. metal publike što je sasvim opravdano jer su… jednostavno bolji. Odmah po objavljivanju prvog albuma „The lonely position of neutral“ krenuli su na turneju sa bitnijim imenima poput Korna, Disurbeda i Drowning Poola. Tri godine kasnije usledio je album „True parallels“, nakon čega su se raspustili, ali se i povampirili trećim izanjem „Dreaming in black and white“ 2011. godine.

4. Remy Zero

Svakako lični favoriti na listi. Bend je (možemo slobodno reći) planetarnu popularnost stekao sa pesmom „Save me“ koja je bila uvodna špica serije Smallville, znate ono sa Supermenom tinejdžerom. Ali Remy Zero krije mnogo više od toga. Njihov zvuk generalno odiše nekim njujorškim vajbom koji su u to vreme imali bendovi Matchbox 20 i Counting Crows (sa kojima je gitarista Jeffrey Cain i sarađivao), ali su imali i neke malo ozbiljnije izlete kao što je, videćete, pesma „Gramarye“. Autentična pojava pevača Cinjuna Tatea svakako ide u prilog tome.

3. Alabama Shakes

Ukoliko volite svoju rock muziku nabijenu soulom ili r’n’b-jem, onda su Alabama Shakes pravi bend za vas. Pevačica Brittany Howard pored karakterističnog izgleda poseduje i autentični vokal koji često porede sa Janis Joplin ili Arethom Franklin mada ona sama kaže da je svoj stil pevanja gradila po uzoru na Bona Scotta iz AC/DC. Iako imaju samo dva albuma iza sebe, osvojili su nekoliko Grammy nagrada, a Drake i Beyonce ih navode kao neke od svojih uzora.

2. Lionel Richie

Svima dobro poznata faca, kako iz muzike tako i iz filmova. Lionel je svoju impozantnu karijeru započeo kao član legendarnog funk/soul benda The Commodores, da bi se 1982. okrenuo uspešnoj solo karijeri i postao jedan od najbolje prodavanih umetnika na svetu. Možda se neko seća i njegove ćerke Nicole koja se proslavila sa Paris Hilton u onom realityju gde se njih dve zlopate po nekim farmama u Americi. Kasnije je to došlo i do nas pa su ove dve naše voditeljke bežale glavom bez obzira po celoj Srbiji kada na horizontu ugledaju svinju ili kravu. E pa ona mu nije biološka ćerka, već su je Lionel i njegova žena usvojili kada je imala dve godine. Pored milion stvari na jutubu ipak smo se odlučili za „Easy“, čisto da se podsetimo koliko su Faith No More pokidali svoju verziju.

1. Nat King Cole

Pa kaže: „Aaaannn…forgedabl…“.
Istopi me svaki put.
Nathaniel Adams Cole je svoju karijeru započeo sredinom tridesetih godina prošlog veka svirajući u bendu svog brata. Još kao mali je savladao sviranje orgulja zahvaljujući crkvi, a potom postao i vrsni jazz pijanista koji je sa lakoćom svirao i Bacha i Rachmaninoffa. Pevačka karijera je naišla spontano. Cole je predvodio muzički trio koji je nastupao po barovima Los Anđelesa. Priča kaže da ga je pijani gazda jednog lokala naterao da peva „Sweet Loraine“ i Natu se dopala ta verzija priče pa je „pustio da živi“. Istina je da je povremeno između instrumentala izvodio i vokalno neke standarde koje je publika sve više tražila. „Sweet Loraine“ ga nije niko naterao da peva već je jedan gost iz publike tražio pesmu koju on nije znao pa je onda opalio ovu koju zna. Taj trio je za vreme Prvog svetskog rata potpisala, tada mlada, Capitol izdavačka kuća kojoj je Nat zgrnuo tolike pare da je njihova impozantna zgrada jedno vreme imala nadimak „the house that Nat built“ („kuća koju je Nat izgradio“). Takođe je prvi Afroamerikanac koji je imao svoj šou na nacionalnoj televiziji.

Bonus video:

Jer su Sopranosi više cool od Lynyrd Skynyrda.

Save