-

Sjedinjene Muzičke Države: Ajdaho


A taman ste mislili da smo batalili ovu rubriku…

Međutim, ne berite brige. U pitanju je bio samo omanji zastoj uslovljen opravdanim razlozima. Naime, imao sam zakazani doomsday kod matičara. Očigledno sam preživeo, mada se posledice već uveliko osećaju (šalim se, volim te, draga). A i realno to što me je čekao Ajdaho nije bilo ni malo od pomoći. Ovo je bilo zajebanije za sklapanje i od nesrećnog Delavera. Brat bratu znao sam samo dva izvođača, a ovo ostalo skupljao ko Pokemone po tagovima na Bandcampu. Čak i u pop kulturi ovo mesto praktično ne postoji. Jedino što mi je palo na pamet je Gus Van Santov film iz 1991. sa mladim Keanu Reevsom i pokojnim Riverom Phoenixom, mada se i on samo manjim delom zapravo odvija u ovoj zemlji. Tako da ovo je samo za hard core radoznalce. Al zato će sledeća lista biti ludnica od imena, obećavam…

10. Skinny The Kid

U ovoj zemljici postoji grad koji se zove Moskva. I ovi mladi gikovi upravo su odatle. Fina neka skupina veseljaka koji se lože na Weezer ili tako nešto…

9. Mariana

O ovima se ne zna mnogo, sem da furaju neki instrumentalni post/prog metal. Čak ih i YouTube ne poznaje pa vi vidite…

8. Toy Zoo

Kada sam video da se izjašnjavaju kao doom pop bend imao sam velika očekivanja. Međutim, istina je da je sve pomalo nespretno urađeno u domenu klavijatura. Tako da simpatično i ništa više.

7. Crutch

Šarmantan indie bendić iz glavnog grada (Boise). Okosnica su bračni par Palmer koji Imaju i svoju izdavačku kuću „King and Queen of the Losers“. U slobodno vreme snimaju skečeve za YouTube… da!

6. Wolvserpent

Na osnovu imena pomislili biste da je ovo neki black metal. Ali znate šta? Jeste upravo to i plus drone i plus doom. Svi omoti crno-beeli, svi zvuci samo crni. Članovi benda su Blake Green i Brittany McConnel koji su čak uspeli da objave svoj poslednji EP „Aporia:Kala:Ananta“ (šta god…) za jaki Relapse Records. Inače, u pitanju je jedna pesma od 40 minuta!

5. Dark Swallows

E ovi su mi se već dopali. Neka indi deprica sa lo-fi šmekom i adekvatnim ženskim vokalom. Ništa pretenciozno, ali dovoljno dobro da se pusti u kolima rano ujutru kad krenete negde na put.

4. Young, Planetary

Verovatno lični favoriti sa liste. Odlično upakovana kombinacija radijskog emo zvuka i (ne preteranog) pop punka. Verovatno za fanove Jimmy Eat Worlda (bar mi na prvu loptu tako deluje). Imaju 3 albuma za besplatan download i skinuo sam ih. Možda nekad i dođu na red.

3. Sun Blood Stories

Ovi su već kvalitetan bend, nema šta. Piše tamo „desert rock“ i jeste to adekvatna etiketa, ali ne ona „Kyuss“ pustinja već neka „psihodelična fatamorgana u Sahari“ pustinja. Njihov poslednji album „It runs around the room with us“ donosi puno gitara na acidu, dosta eha i dovoljno vrelih lupova.

2. Gary Peacock

Jedno od dva imena koja su mi bila poznata. Nekad pre 100 godina dobio sam njegov disk uz onu italijansku „Jazz“ novinu koja se mistično pojavljuje na nekim kioskima. U pitanju je uticajni američki kontrabasista koji je, kao i svi džezeri, snimio oko 1000 albuma. Dole imate u linku ceo koncert pa ako imate petlje, preslušajte. Iskreno nisam mogo pa po cenu da se negde u tih sat i po krije smisao života.

1. Built to Spill

Ako izuzmemo matorog Garyja sa prošlog mesta (83 godine), Built to Spill su najmatoriji bend na listi, osnovani 1992. godine. Predvodi ih Doug Martsch i do sada su objavili 8 studijskih albuma. Prvobitna Martschova zamisao je bila da na svakom albumu menja kompletnu postavu benda, ali je negde na sredini karijere odustao od tog poduhvata i neke muzičare aminovao u stalne članove. Isaac Brock (Modest Mouse) i Ben Gibbard (Death Cab For Cutie) navode Built to Spill kao jedne od svojih najvećih uzora. Malo li je…

Bonus video:

Kad već nema poznatih u Ajdahu, bar su ih neki (malo) poznatiji opevali: