-

Pesme koje su obeležile TV serijal „Monty Python“

Terry Jones, jedna od zvezda TV serijala Monty Python, preminuo je 21.1.2020. u večernjim časovima, nakon duge borbe sa retkim oblikom demencije.

”Svi smo izgubili ljubaznog, smešnog, toplog, kreativnog i istinski voljenog čoveka čiji su beskompromisna individualnost, nemilosrdan intelekt i izvanredan humor doveli do uživanja miliona ljudi tokom šest decenija”, napisala je porodica.

Publika izvan Velike Britanije, Terryjev lik uglavnom vezuje za slavnu humorističku TV seriju ”Monty Python’s Flying Circus” (1969-1974), u kojoj su pored njega učestvovali: John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Graham Chapman i Michael Palin. Bila je to grupa entuzijasta i šaljivdžija sa univerziteta Oxford i Cambridge (samo je Gilliam, tvorac kultnih animacija, bio student koledža u Los Angelesu). Stekavši neophodno iskustvo i uigranost, vrlo brzo su došli u kreativnu autorsku fazu i počeli sticati svetsku slavu. Naime, u periodu između 1969. i 1975. godine nastaje antologijski ciklus uvrnutih i sasvim različitih antiskečeva – parodija, smeštenih u četiri TV serijala „Monty Python“ od 45 epizoda. Ludilo zvano „And Now for Something Completely Different“ počelo je prvi put da se emituje na BBC-u famoznog 5. oktobra 1969. godine.

Bio je to polučasovni šou humora, satire, animacije, muzike…stilski bitno različit od bilo čega što je do rada bilo viđeno. Pythonovci su se u svojim antiskečevima pojavljivali kao autori, režiseri, glumci, animatori, scenografi, muzičari, producenti. Na udaru ismevanja našle su se tada istorijske ličnosti, političari, kraljevska porodica, umetnici i filozofi, domaćice i radnici, malograđanština i, posebno, BBC.

Kreativni vrhunac Monty Pythona usledio je sedamdesetih godina prošlog veka. Na red je tada došao niz igranih filmova, a uz njih i knjige, ploče i glumačka ostvarenja kod drugih reditelja. Kultna trilogija ostaće zauvek upamćena, a čine je filmovi: „Monty Python and the Holy Grail“ (1975), „Life Of Brain“ (1979) i remek-delo nadrealizma, totalni filozofski trijumf nečeg sasavim različitog – „Meaning Of Life“ (1983).

Pred vama je lista od 8 pesama koje su obeležile serijal „Monty Python“:

1. „Brian Song“

Naslovna pesma serijala „Life Of Brain“. Otpevala ju je tada šesnaestogodišnja Sonia Jones koja je bila prateći vokal Cliffeu Richardu, Annie Lennox i The Rolling Stonesima. Komponovali su je Andre Jacquemin i Dave Howman, dok je tekst radio Michael Palin.

2. „Decomposing Composers“

Michael Palin je ovu pesmu napravio za album „Monty Python’s Contractual Obligation Album“ i otpevao u stilu karaktera Luigija Vercottija, koji se pojavljuje u jednom od prvih skečeva „Monty Python’s Flying Circusa“.

3.Always Look on the Bright Side of Life“

Eric Idle uradio je ovu poletnu i optimističnu pesmu za film „Life Of Brain. Pesma je postala vanvremenski hit i često se izvodi na javnim događajima, a jedan u pet Britanaca bi želeo da se pesma peva na njegovoj sahrani. Inače, pesma je izvođena i na sahrani Grahama Chapmana 1989. godine, kao i na završnoj ceremoniji Olimpijskih igara u Londonu 12. avgusta 2012. godine, kada ju je Eric pevao kao deo tačke u kome obučen u cirkuskog akrobatu ne uspeva da bude izbačen iz topa.

4. „Lumberjack Song“

Pesmu potpisuju Terry Jones, Michael Palin i kompozitor Fred Tomlins. Iako je bila deo skeča 1969. godine, ona je svoju popularnost doživela u verziji Georgea Harrisona 1975. godine. Harrison je jednom prilikom izjavio da duboko veruje da se duh The Beatlesa preselio u grupu „Monty Pythona“. Interesantan je i podatak da se na isti dan kada se prvi put emitovao ovaj serijal, ali sedam godina ranije, pojavio prvi singl The Beatlesa.

5. „Every Sperm Is Sacred“

Ova pesma je deo filma „The Meaning of Life“ i bila je nominovana 1983. godine na BAFTA Music Award kao Najbolja originalna pesma u filmu. Tekst za nju napisali su Michael Palin i Terry Jones, a muziku su komponovali André Jacquemin i David Howman.

6. „I’m So Worried“

Terry Jones napravio je ovu pesmu za album „Monty Python’s Contractual Obligation“. Ona na šaljiv način govori o globalnim problemima a neki od njih su zagađenje, sukobi na Srednjem Istoku, moderna tehnologija…

7. „Medical Love Song“

Još jedna pesma sa albuma „Monty Python’s Contractual Obligation“. Komponovali su je Eric Idle i John Du Prez, dok je tekst za nju radio Graham Chapman.

8. „Bruce’s Philosophers Song“

Pesma koju je komponovao Eric Idle i napisao tekst za nju. Deo je „Monty Python’s Flying Circus”  iz 1970. godine, a našla se na albumu „Matching Tie and Handkerchief“. U njoj Pythonovci, kao grupa australijskih mladića (svaki nazvan Bruce), pevaju o alkoholisanju poznatih filozofa Immanuela Kanta, Wittgensteina, ReneaDescartesa, Socratesa…