-

NaslovnaMesečna izdanjaPažljivo slušajPažljivo slušaj (mart) - Petarda domaćice

Pažljivo slušaj (mart) – Petarda domaćice

Pažljivo slušaj

Ovog meseca rešili smo da vam predstavimo albume sa regionalne scene vredne slušanja. Kako od početka godine nije bilo toliko kvalitetnih singlova, tako jeste albuma koji su već bili najavljivani u godini iza nas i koje smo nestrpljivo čekali u 2020. Na listi su se našli dobro poznati muzičari u novom bendu, dva sasvim drugačija instrumentalna sastava, simpatični hrvatski indie rokeri u hipsterskom pakovanju, a jedan album smo čak „izbunarili“ maltene iz ovog perioda prošle godine, jer je nekako uspeo da prođe ispod našeg radara. Uživajte i pažljivo slušajte!

nemanja – Tarot Funk (samostalno izdanje, 7. 4 2019.)

Bend se zove nemanja (sa malim slovom) i svira tarot fank? Čekaj, šta? Šalu na stranu, iako se niko od članova ne zove Nemanja, ova četvorka (uživo i petorka) iz Pule se ujedinjuje u tog jednog nemanju koji služi kao svojevrsni narator njihove muzike. Ona se u najkraćim crtama može opisati kao instrumentalni psihodelični fank, iako se tu mogu osetiti mnogobrojni uticaji različitih stilova i žanrova koji dolaze sa svih strana sveta.  Posebno zanimljiv deo priče, a i sam razlog zašto album nosi naziv „Tarot Funk„, je taj što je svaka pesma inspirisana po jednom tarot kartom. Iako svaka pesma slušaocu ostavlja slobodu da sam kreira priču, iza nje se ipak krije niz događaja iz nemanjinog života, kao i simbolizma i značenja karata koje su dovele do magične formule za „Tarot Funk“. Kako je ovaj album uspeo ovoliko dugo da leti ispod našeg radara ni sami ne znamo, ali bitno da je sada tu – pažljivo slušaj!

Uroš Matović

Remedy – Ethiopian Mountains (Ammonite Records, 6. 2. 2020)

Dugoočekivani album prvenac beogradskog all-star tria Remedy, pod nazivom Ethiopian Mountains, konačno je objavljen početkom februara. Krasi ga jedanaest odlično načinjenih i besprekorno produciranih pesama kojima Nemanja Kojić Kojot, Ivan Petrović i Igor Škoro ne samo da održavaju standard postavljen ranije tokom njihovih karijera, već i postavljaju nove. Prethodno objavljeni singlovi Bigman, Everything is Possible i Screams of Silencese takođe nalaze na albumu i svakako su prethodno publici dočarali drajv koji ova trojka nosi sa sobom i kroz ostale numere poput Feeding the Stone, Down Again i Local Kids (of Rock ‘n’ Roll). Album je već za ovo kratko vreme pobrao mnoge pohvale, dok ga mnogi porede i doživljavaju ga, pre svega zbog Kojota, kao logičan nastavak njegovog prethodnog legendarnog benda Eyesburn. Ipak, muzika benda Remedy je malo drugačija fuzija, oslanjajući se ponajviše na stoner, desert i grunge elemente. Verovatno bi se najlakše uklopio u Eyesburn opus sa kraja prošlog veka sa malo sporijim ritmom i bez reggae vajba. Sa druge strane, da je rastafarijanstvo još uvek tu pokazuje i naziv albuma i naslovne pesme, kao i celokupni vizualni koncept omota albuma. Možda najubojitije oružje pesama su njihove kompozicije trajanja u radijskom rasponu do 5 minuta koje slušaoca voze i navode na klimanje glavom u ritmu pesme i pućenje usana uz svaki teški rif. „Ethiopian Mountains“ će bez sumnje privući jako široku publiku i konkurisati za album godine na mnogim domaćim listama.

Đorđe Reljić

Lika Kolorado – Kontura (Classic Records, 20. 2. 2020)

Lika Kolorado - KonturaLika Kolorado najpre nas je još tokom prethodne godine obradovala pesmom „Gospođa„, koja je najavila novi materijal, ali i potvrdila da ce se bend kretati u proverenom smeru ne odskačući puno od indie staze koju su utabali sa „Smiješ zaurlat„. Par nedelja pred izlazak „Konture“ po malo blesav i duhovit singl „Spasoje“ zaintrigirao je slušaoce i ostavio otvorenim pitanje daljeg razvoja njihovog zvuka. No ipak, „Inat“ koji je zreliji naslednik pesme „Sigurno„, uz mnoštvo kako lirskih, tako i instrumentalnih momenata na ostatku albuma ostaju u domenu onoga kako se Lika Kolorado najpre predstavila, kao simpatičan indie bend, sa ne uvek jasno dokučivim tekstovima nošenim mladalačkom energijom u hipsterskom pakovanju. Dok lagano prolazite kroz album koji obiluje veselim temama i melodijama, ne možete ni naslutiti kakav kraj vas očekuje. Otrpilike kao što odrastanje dočeka razmaženi večiti student, koji odjednom postaje „odrasli“, tako preko „Vraga“ i „Slušaj ovde“ dođemo do „Reci bilo što„, za koju se bez daljnjeg može reci da je najzrelija i najpotpunija kompozicija. Naime, sa malo reči i uz ponavljanje svega par tonova, neočekivano ozbiljno dotiče se pitanje prolaznosti, kako naše, tako i naših odnosa, ali i dela koja ostavljamo iza sebe. Baš kao što na početku poslednje pesme Filip Riđički prošapuće, nadamo se da ovo će trajat i da će ljubitelji ovog zvuka lako pronaći svoje favorite na ovom uradku.

Milena Gojković

Lednik – Celestial Monuments (samostalno izdanje, 2. 2. 2020)

Zašto bi uopšte neko slušao instrumentale? Od kada su krenuli sa izbacivanjem numera na svom Jutjub kanalu, vodeći komentari kritičara bili su tipa „slušajte Lednik čija muzika može otopiti vaša srca“ i tome slično. Ali, suština njihovog albuma prvenca Celestial Monuments je mnogo ozbiljnija od toga. Ako volite duboke note, skladnu baroknu harmoniju, komplikovanu kosmičku emociju, a pre svega resku post-rock/metal svirku treba da prigrlite čedo ovih momaka jer su baš numere poput „Posthuman„, „New Frontiers„, a svakako i preostale četiri, koje će vas pre svega oduševiti, a zatim i sprovesti kroz mistično, slikovito i sinestetično putovanje. Bez sumnje treba poslušati ove kreativne Novosađane i pružiti im iskrenu podršku, ne samo zato što je instrumentalna muzika nepravedno zapostavljena na ovim prostorima, već zato što kroz svoju svirku Lednik nudi jedan novi vid doživljaja ambijentalne muzike kroz novi, savremeni žanr, koja približava slušaoca fantastici, univerzumskim širinama i svestranim kontemplacijama na aktuelne filozofske teme opstanka čovečanstva. Radujemo se njihovim budućim svirkama i promociji albuma, nadajući se da će nastupi uživo doprineti do još autentičnije spoznaje koncepta njihove specifične muzičke ideje.

Milica Dinić

Acid Hags – Acid Hags (Old Scratch Records, 12. 1. 2020)

Acid HagsKoprivnički trio Acid Hags donosi nam svoj drugi studijski album koji nosi naziv benda i predstavlja u pravom svetlu ono šta ovaj sastav istinski jeste. „Acid Hags je nepredvidiv, neobuzdan, na momente metalski, na momente psihodeličan, na momente funky, na momente jazzy, a pisan tako da pesme nisu podređene nijednom instrumentu, već svaki dobija svoje mesto u dinamičkom i zvučnom spektru. Svaka pesma donosi potpuno novu emociju i energiju, ali i poseduje iznenađenje, pa tako u drugoj numeri (koja takođe nosi naziv benda) od western/surf uvoda dolazimo do brze noise rokačine od koje bride uši. Ritmovi su često iščašeni i bubanj retko svira nešto što bi se moglo nazvati krutim ritmom, već je on često ispresecan prelazima, sinkopama i promenama tempa. Ovi Hrvatski dječki sviraju po osećaju, ali s dovoljno jasnoće da ne skliznu u dosadnu repetativnost ili se prepuste pukom džemovanju u kom ne postoji jasna ideja ili struktura. Posle slušanja ovog albuma imaćete zasigurno veliku želju da ih čujete uživo i gledate u to kako ovakva magija nastaje pred vama.

Mladen Milošević