-

Pažljivo slušaj (maj) – Sveža izdanja poznatih glava

Pažljivo slusaj maj

Ovo je jedan od retkih slučajeva da su svi autori koji se nalaze na „Pažljivo slušaj“ listi uistinu poznati gotovo svim ljudima koji prate savremenu rock muziku. Imena su se sama nametnula i nije bilo razloga da tražimo kvalitet u izdanjima sastava za koje jedva da je bilo ko od nas čuo. Jedini izuzetak smo napravili kako bismo vam predstavili jednu nesvakidašnju, humanitarnu kompilaciju koja za cilj ima pomoć ugroženoj manjini u SAD-u. Načuljite uši i uživajte u muzici koja se protežu od alternativnog pop rocka, preko trip-hopa, sve do doom metala.

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Blue Moon Rising (Sour Mash, 6. 3. 2020)

Noel Gallagher's High Flying Birds – Blue Moon RisingSlušajući ovaj EP mnogi fanovi će možda pomisliti da se dobri stari Oasis ponovo okuplja, ali od toga, sudeći po Noelovim objavama na Twitteru, nema ništa. Novi EP Noela i njegovog pratećeg benda ima 5 pesama – od kojih su 2 zapravo remiksi pesme čije ime nosi naslov albuma. Sama „Blue Moon Rising“ prožeta je neodoljivim basovima i podseća na mešavinu synth popa sa rockom, a ista je stvar i sa njenim remiksima. Druga pesma, „Wandering Star“ je u ugodnom božićnom duhu, što je i očekivano s obzirom na to da je kao singl izašla u novembru 2019. Kao i u svakoj božićnoj pesmi, melodija je topla, a tekst prati priču ljubavne tematike te tvrdi da svakome treba neko, ali i da svakome treba samoća. No, pesma zbog koje je i nastala sama pomisao na povratak Oasisa jeste „Come On Outside„. Napisana je još oko 2008. godine, međutim nikada nije objavljena osim kao demo verzija. Iako Gallagher tvrdi da mu nije stalo do fanova i da njegov cilj nije zadovoljiti ih, sada im je sigurno dao novi izgovor da se nadaju onome što je san svakoga ko se u Oasis zaljubio na prvo slušanje. U svakom slučaju i ovaj novi EP pažljivo slušajte, jer su Noel Gallagher i High Flying Birds ove godine najavili dužu pauzu.

Katarina Bošnjak

Rebel Star – Demoni (Pop Depresija, 15. 04. 2020)

Rebel Star – DemoniO da! Rebel Star ponovo sija na muzičkom nebu domaće scene. Na radost svih svih ljubitelja njihovog zvuka koji su te 2016. godine teško primili vest o prestanku rada benda, iz centra Sent Andreje javlja se Milan Glavaški sa novim albumom. „Demoni“ su komplet snimljeni i izmiksovani za deset dana, a za ceo proces je zadužen sam Glavaški koji je i odsvirao sve instrumente. Nagoveštaj povratka je počelo u novembru na Huteneni festu u Amerikani, nastavio se u decembru na Spratu, a već u aprilu dobili smo deset novih pesama jednog od najvažnijih americana/country sastava sa ovih prostora. Album odlikuje nešto mirniji zvuk u odnosu na prethodne, tako da ovaj restart benda polazi iz niže brzine, ali je onaj dobri stari duh Rebel Stara itekako prisutan. Već vidimo nekoliko pesama sa ovog albuma koje će zasigurno postati standardne na svirkama koje jedva čekamo u nekom narednom periodu, iako ostaje nepoznanica u kom ćemo tačno sastavu imati prilike da gledamo ovaj novi Rebel Star.

Uroš Matović

My Dying Bride – The Ghost of Orion (Nuclear Blast, 6. 3. 2020)

My Dying Bride – The Ghost of OrionDžinovska zvezda na nebu doom scene My Dying Bride posle 30 godina postojanja i rada nudi nam sjajnu iskonsku doom priču „The Ghost of Orion„, nastalu u veoma mračnom periodu za članove, te odiše dodatnom dozom sete i melanholije.

Naime, legendarni pevač Aaron Stainthorpe našao se u teškoj porodičnoj situaciji, kada je par godina posle prethodnog albuma benda, njegovoj petogodišnjoj kćerkici dijagnostifikovan kancer. Na sreću, devojčica se oporavila, ali je sam Aaron jako teško podneo celu situaciju, koja je za svakog roditelja verovatno najgora noćna mora. Pod utiskom težine problema čak je izjavio i da je u međuvremenu „zaboravio kako da bendu omogući standardni kvalitet vokala“, a čitav posao oko pisanja tekstova i komponovanja za najnoviji album pao je na gitaristu benda Andrew Craighana. Pored toga, ovo je prvi studijski album na kome bubnjeve svira Jeff Singer (između ostalih, bivši član takođe kultnog doom sastava Paradise Lost) , koji se pridružio bendu 2018.godine.

Bez obzira na količinu „malera“ koji je pratio stvaranje i snimanje ovog albuma, kritike su mahom pozitivne. „Your Broken Shore„, koja je izbačena kao singl januara ove godine, izgleda da je omiljena među fanovima. Album se lako sluša kao celina, zvuk je standardno kvalitetan za ovakvu gromadu od benda. Njihov dugogodišnji „potpis“ je svakako prepoznatljivi zvuk violine koji se probija kroz masne, lepljive zvuke gitare i teške udarce bubnja. U nešto više od 56 minuta stalo je 8 pesama, puno melodije i još više stare dobre doom melanholije. Kao i uvek, preporućeno ljubiteljima sete, mraka i kišnih nedeljnih popodneva. Vi znate ko ste, a zna i My Dying Bride.

Tatjana Kostić

Tricky – 20,20 (False Idols, 6. 3. 2020)

Tricky 20,20Mračno, usporeno i pomalo bizarno spajajunje žanrove od hip-hopa do art rocka je nešto što Tricky radi od prvog dana i novo izdanje „20,20“ nije ništa drugačije. Prva pesma „Hate This Pain“ je muzički psihološki triler koju odlikuje jedan ponavljajući ritam na klaviru i jezivi vokal Trickya, poput narativa nekog čudaka u uglu mračne sobe kako mrzi svoj život i bol koji mu je naneo. Takođe, ovom pesmom se približio svom prvom izdanju koje ga i proslavilo, pa je možda ovo i vid neke osvrtnice na 25 godina karijere. Druga pesma „Lonely Dancer“ koju je radio sa Anikom, je već drugačija, senzualnija priča, tj. kratka balada kroz koju nas vodi i hipnotiše Anikin pomalo lomljivi glas. Harmoniju sa minimalnim uticajem instrumentala elegantno vodi gošća ovog izdanja, dok je Tricky u pozadini svojim tihim mumlanjem upotupunjuje ovo trominutno delo. Ovo kratko izdanje završavamo sa „M„, pesmom jednostavnog naziva koja je ništa više nego li instrumental kojem nedostaje Trickyjev jezivi vokal. Opet i bez puštanja glasa on kao da je i dalje tu, u miru laganog instrumentala kojim se završava „20,20“ poput neke slagalice koja čeka da se reši.

Filip Pavlović

VA – Stay Home! Navajo Nation COVID​-​19 Benefit Compilation (1. maj 2020)

VADok se kod nas i u ostatku Evrope i većeg dela sveta stvari polako normalizuju nakon dva meseca pod ključem, u Sjedinjenim Državama koronavirus odnosi sve više života. Pored Njujorka i Nju Džerzija koji, po prirodi stvari, važe za velika žarišta virusa, posebno je ugrožena i zajednica starosedelaca. Navaho Indijanci su i ranije sa eksplozijama zaraza raznih bolesti poput svinjskog gripa i španske groznice desetkovani, a sada bi se mogli naći na ivici izumiranja. Najveći je problem što područje gde su oni nastanjeni, na međi država Arizone, Novog Meksika i Jute, nikada nije imalo jednak tretman u odnosu na bilo koju drugu lokalnu samoupravu u svih pedeset država SAD-a. Pružanje pomoći ovoj zajednici bio je povod za organizovanje ove simpatične kompilacije neobjavljenih snimaka pank, ska, hip hop, metal i folk izvođača sa prostora Sjedinjenih Država koji imaju tesne veze sa Navaho nacijom i koji često nastupaju pred njima. Za samo deset dolara (a ko je u mogućnosti, može da plati i više) može se preko Bandcamp stranice preuzeti digitalno izdanje, a sav prihod odlazi u fond lokalnih humanitarnih Navaho organizacija. Iako žanrovski veoma šarena, kompilacija odiše kompaktnošću zbog same ideje, predmeta projekta, tesne veze između pojedinih žanrova, a na kraju i geografske homogenosti. Mnogi bendovi nisu, ruku na srce, posebno, pa ni uopšte poznati sa naše strane bare, ali prisustvom veličina kao što su njujorške ska legende The Slackers, te simpatičnih Days N Daze stila a la No Doubt, The Stupid Stupid Henchmen  i punokrvnih pankera kao što su Public Serpents, The Infested i Guttertown ova kompilacija ima mnogo toga da ponudi i sasvim se lako sluša od početka do kraja, bez preskakanja. Sa druge strane, može da pruži preko potrebnu pomoć onima kojima je takva pomoć najpotrebnija.

Đorđe Reljić