-

NaslovnaMesečna izdanjaPažljivo slušajPažljivo slušaj (maj 2019)

Pažljivo slušaj (maj 2019)

Spremite se za možda najšareniju listu “Pažljivo slušaj” koja je izašla u skorije vreme. Imamo tvrdi okultni metal, povratak jednog velikog regionalnog benda, poznate umetnike u novim odelima, debitansko izdanja koje muziku s “ostrva” vraća na gitarske staze. Pronađite svoju šoljicu čaja i uživajte!

Mephorash – “Shem Ha Mephorash” (Shadow Records, 18. april 2019)

Najnoviji album okultista iz benda Mephorash izašao je pod nazivom “Shem Ha Mephorash”. Od meditativne „Sanguinem“ za koju je dobijen veličanstven video, preko “Chant of Golgotha” numere mirnog, sporog tempa izvođenja, u spoju ezoteričnog, sakralnog, te ambijentalnim pristupom, generalno, sve navedeno su odlike aktuelnog rada death/black metalaca iz Švedske. Mephorash istaknutim stvarima potvrđuju svoj bend, a mnogo je mogućnosti da se svaki ljubitelj dobrog zvuka uveri u to. Prožet mističnim, literarno kompleksan, sa religijskiim i mitološkim u spoju, karakteristike su albuma. Divlji blast-beat delovi u harmoniji sa potrebama slušaoca, ni aktuelno izdanje ne čine pretnjom po onostrano, čemu će vas muzika sigurno odvesti.  

Boris Dinić    

Gatuzo – “Van kontrole” (Aquarius Records, 08. april 2019.)

Postoje bendovi kojima je vrlo teško zalepiti etiketu nekog žanra, a Gatuzo su svakako jedan od njih. U ovakvim slučajevima, žanr se izmisli, a Gatuzu je dodeljen “eksplozivni rok”, koji zapravo vrlo precizno opisuje ovaj bend. Oni u sebi nose duh nekog prošlog vremena, a muzika koju stvaraju je njegova savremena adaptacija. Nakon četiri albuma koja su snimili kao dvojac, od novog “Van kontrole”, bend je pojačan za bas gitaru. Bio on razlog, ili ne, očigledno je da su imali nalet kreativnosti, pa su fanovima predstavili novi, osveženi zvuk i diskutabilno, ali možda i svoje najbolje izdanje do sada. Ako bi morali da ovom albumu pronađemo neku manu, to bi bili tekstovi u par pesama koji su ispali poprilično basic, dok bi najsvetlije tačke albuma kompletno u paketu bile pesme “Dug dan” i “Isti ljudi”.

Uroš Matović

Fontaines D.C- “Dogrel” (Partisan Records, 12. april 2019.)

Nesumnjivo je da je fokus britanskih muzičkih medija do nedavno bio van granica ozbiljnije gitarske muzike. Bavili su se (poput svojih mainstream kolega iz ostatka sveta) trepom i modernim, polu-umetničkim pop derivatima. Šta se promenilo pa su počeli da se vraćaju na “pravi put”? Verovatno mnogo toga, ali je možda najjednostavnije sve sumirati u IDLES. Bend iz Bristola je prethodne godine napravio pravi bum na Ostrvu i doveo do toga da se NME, Guardian, BBC i ostali ponovo pozabave besnim momcima sa gitarama. Kroz istoriju smo videli da su pomenuti mediji majstori da od nekog naprave relevantno ime (što se naročito videlo u indie revoluciji od pre 10-15 godina) i jedan od novih bendova na koje je pao pik su upravo Fontaines D.C iz good ol’ Dublin town-a. S obzirom da im je ovo debi album, a samo na osnovu par singlova su već dizani u nebesa, bilo je interesantno videti da li će ispuniti očekivanja. Na njihovu sreću, apsolutno jesu. “Dogrel” je energetska bomba od nervoze koja figurira u podskupu post-punka, punka, indie-ja… pa i britpopa. Odiše iskrenošću i pametnim (ali ne i napadnim) neskrivanjem irskih korena i brilijantnim tekstualnim minijaturama poput ove iz numere “Big”:

Dublin in the rain is mine, a pregnant city with a Catholic mind

                                                                                                        Aleksandar Nikolić

The Pilgrim ‒ „Walking Into The Forest“ (Heavy Psych Sounds, 26. april 2019)

Bend The Pilgrim predstavlja poslednji solo projekat Gabrijela Fijorija, frontmena italijanskih sastava Black Rainbows i Killer Boogie. Ono što je iznedrio ovaj album predstavlja svojevrsni univerzum spejs-folk zvuka. Mesto bubnjara poverio je svom kolegi iz Black Rainbows-a Filipu Ragaconiju, što se ispostavilo kao izvrsno rešenje i dokazalo da su njih dvojica odličan tandem, s obzirom na to da su uspeli žanrovski da se transformišu iz teškog zvuka psihodeličnog roka u potpuno drugačiju priču koju nameće akustična varijanta svirke albuma „Walking Into The Forest“. Posebna zanimljivost je produkcija albuma, koja je rađena na SSL mikser konzolama iz sedamdesetih, kako bi zvuk bio što autentičniji. Tako da na kraju čitav album možemo posmatrati kroz dihotomiju klasičnog, sa jedne strane, i svežeg zvuka sa druge, melodijski bogatog i kreativno satkanog, spiritualne, kao i auditivne vokacije. Posebno treba izdvojiti pesme „Peace of Mind“, koja baca slušaoca u šezdesete i sedamdesete, izvrsna „Brainstorm“, obrađena pesma benda Hawkwind, te snovidovna melodična konstrukcija „Dragonfly“. Iskrene preporuke za ovaj tridesetosmominutni projekat. Nećete izgubiti vreme, garantovano.

Milica Dinić

Kojoti – Sve je pod kontrolom? (Dancing Bear, 2019)

Evo još jednog interesantnog kambeka. Pre dve godine ponovo su se okupili Kojoti, poznati hrvatski rokenrol bend koji je bio aktivan tokom onih najgorih godina. Ove godine izdali su album pod nazivom “Sve je pod kontrolom?” koji stilski izrazito varira i tek na momente deluje na one stare rokenrol Kojote. I kao takvi, Kojoti sviraju kao da im je karijera doživela restart. Ceo album na prvu loptu i sećanje na stare, ali personalno iste Kojote ne uliva mnogo simpatije dok se vidik malo ne proširi. Kojoti su stari, ali potpuno remontovan bend, sa mnoštvom novih ideja i dobrih stihova. Na samom startu “Sram” koji manifestuje moderni zvuk ovog albuma, “Ljubav u kvaru” i “Mi ne pripadamo tu” tabaju istim putem, a novi gruv Kojota prožet kroz sve pesme postaje jako simpatičan. Diverzitet albuma održavaju balada “Oprosti što te volim“, te “Evolucija ide u pogrešnom smjeru” za koju je snimljen i spot plus dve stvari sa Kandžijom i Lukom iz The Beat Fleet. Kompletno, album ispada zanimljiviji nego što se dalo očekivati, definitivno zvukom veoma iznenađujuće na momente, ritam gazi dok ne spustiš gard, kvota 1.20 na nokaut nakon deset rundi ovog albuma. Doista i više nego dovoljno za toplu preporuku, nebitno jeste li fan Kojota ili nikad ranije niste čuli za njih.

Đorđe Reljić