-

Pažljivo slušaj (februar) – Skriveno, a možda baš po vašem ukusu

Pažljivo slušaj (februar)

Nije bilo baš lako naći kvalitetna, i pre svega, izdanja poznatijih bendova s početka ove godine, pa smo morali pristupiti kopanju po različitim sajtovima kako bismo izbunarili neke manje poznate bendove srodne ukusima članova naše redakcije. Stoga, ovde ćete naći tri debi izdanja iz Grčke, Amerike i Austrije, ali i dva albuma poznatijih alternativnih bendova iz Velike Britanije. Uživajte i pronađite nešto potpuno novo i „skriveno“, a možda baš po vašem ukusu.

Blessed Black – Beyond the Crimson Throne (17. Januar 2020, 978901 Records DK)

Blessed Black - Beyond the Crimson ThroneU moru stoner/doom/desert rock bendova koji se, rastom popularnosti ovih žanrova, pojavljuju sve više, postaje teško izdvojiti išta vredno. „Beyond the Crimson Throne“ je album prvenac benda Blessed Black, doom četvorke iz Ohaja, koji je krenuo utabanom stazom, ali napravio interesantno skretanje. Definitivno se oseća uticaj bendova The Sword, Red Fang i drugih već ustanovljenih imena ovog pravca, ali za 35 minuta slušanja ovog izdanja, ne bi trebalo da vam bude dosadno. Dobar balans hevi ritam gitare, psihodeličnih solaža i prisustvo tog hevi metal vajba, čini da ovaj album jednostavno vozi. Dinamika u okviru pesama, ali i celog albuma je itekako prisutna, od pulsirajućih drone riffova, vokala sa taman dovoljno delaya, do bržih i agresivnijih deonica i pesama. Suma sumarum ništa epohalno, ali veoma dobra sinteza kvalitetnih uticaja, odluka i melodija. Od sedam numera, bar jedna će vam sigurno dobro leći.

Danilo Radić

Circa Waves – Sad (10. januar 2020, Prolifica)

Circa Waves - SadIndie četvorka iz Liverpula Circa Waves je u januaru objavila prvi deo svoj četvrtog albuma „Sad Happy„. Nakon prvog singla „Jacqueline“ najavljen je prvi deo albuma koji nosi naziv „Sad“ dok će druga strana izaći marta 2020. godine. pod nazivom „Happy„. Koncept duplog albuma je nastao pod uticajem modernog doba u kome vlada tehnologija, zahladneli međuljudski odnosi i individualna nesigurnost, kako kažu članovi benda. Iako je očekivano da se iz samog naslova prvog dela albuma izvede zaključak da ćemo čuti sijaset balada, „Sad“ zapravo sadrži nekoliko pesama koje su i više nego za đuskanje. Melanholična tematika nije ovoga puta usmerena na instrumentalne delove, niti vokalne deonice, već sa samu liriku. Frontmen benda je opisao ovaj album kao tužnu euforiju što se veoma lako može primetiti nakon nekoliko slušanja kada se obrati posebna pažnja na tekstove. Kao i kod mnogih mladih bendova koji dolaze sa kraljevskog ostrva, u pesmama se oseća uticaj Arctic Monkeysa, The Strokesa i naravno Bitlsa. U jednakoj meri su prisutne električne i akustične gitare mada je album pretežno mirnijeg karatera. Dok iščekujemo nastavak „Happy“, za vas izdvajamo nekoliko pesama sa albuma koje se ističu: „Jacqueline„, „Be Your Drug„, „Wasted on You„, „Love You More„.

Andrea Ambruš

Falle – Expectations (12. Decembar 2019, CUTSURFACE)

Falle - ExpectationsU ovo doba kada vladaju virusi i zaraze, još jedna takva dolazi nam iz Austrije u obliku albuma-prvenca synt-punk sastava Falle pod nazivom „Expectations„. Samo za ovaj virus vam neće trebati niti maske, niti prečišćivači vazduha, niti spoj cinka i c vitamina, već jedni solidni zvučnici i odvrnut bass do kraja. Neuobičajeno za ovaj bend, time i za bilo koji album, jeste to što se Tina Bauer, Markus Gonitzer i Peter Lazarus kroz pesme smenjuju na mestu glavnog vokala. Skovan od sedam pesama, ovaj album odlikuje gomila sinth zvuka pomešanog sa neprekidajućim bas linijama i bubnjevima koji odjekuju kao koraci cipela u hodnicima zgrada. Čist sinth minimalac preplavljen zaraznom tenzijom koja je srodna sa muzikom prastarih horor filmova, pod očiglednim je uticajem britanske post-punk scene 80tih, što je i sasvim očekivano za svaki bend koji se odluči na ovaj žanr, s obzirom na dominantnost muzičke (uskoro već “neevropske”) scene . Ni jednu pesmu nije potrebno nešto naručito naglašavati, jer se ni jedna od njih ne izdvaja da bi je trebalo staviti u prvi plan. Prosto, oko 20 minuta synth-punk uživanja će vas obuzeti poput jednog laganog virusa, a nakon prvog slušanja želećete da ga udišete još više.

Filip Pavlović

Bombay Bicycle Club – Everything Else Has Gone Wrong (17.01.2020, Mmm… Records)

Bombay Bicycle Club - Everything Else Has Gone WrongIako više nisu oni klinci iz Londona koji sviraju hitični indie rock Bombay Bicycle Club početkom ove godine priredio nam je pravu muzičku poslasticu. Nakon pauze od 3 godine stiže nam jedan sličan, ali u mnogome drugačiji album. Kako bend sazreva, u njihovom zvuku pojavljuje se sve više elemenata, ali smo i dalje u prilici da čujemo prljave bass linije koje vode celu pesmu i ulaze u uši, kao i upečatljivi vokal i proste gitarske linije koje čine ovaj bend. Definitivno se izdvajaju prva dva singla „Eat, Sleep, Wake (Nothing but You)“ i „Everything Else Has Gone Wrong„, kojima su i najavili ovu ploču, dok ostatak numera lepo leži i čini ovo jednom zaokruženom celinom. Iako se dosta razlikuje od korena, i po mnogima legendarnog debi albuma „I Had the Blues But I Shook Them Loose“, definitivna je preporuka za preslušavanje početkom proleća.

Damjan Jovanović

Mammock – Itch (1. Januar 2020, self-released)

Mammock - ItchKao novogodišnji poklon, bend Mammock iz Grčke slušaocima je podario debi album „Itch„. Iako se na prvu moglo očekivati da će ovo biti još jedan heladski stoner rock bend, ova četvoročlana ekipa donosi pravu svežinu na jaku, ali dosta jednoličnu, scenu južnog Balkana. Mammock nema ograničenja i prepušta se bučnom i neobuzdanom sviranju na svakom deliću ovog izdanja, koje će vas zapljuskivati ogromnim i nemilosrdnim talasima, retko vam dozvoljavajući da uzmete vazduh. U pesmama se igraju sa svim žanrovima, a posebno je zanimljiv odabir ritmova bubnjeva i njihovog uklapanja s ostatkom, pa tako možemo čuti đuskave pank i funk delove, isprepletane masnim i sporim gruvovima, dok će gitara i bass kroz sve to napadati oštrim i sirovim tonovima i deonicama van ustaljenih skala koje su ritmički suprotstavljene bubnjevima. Pevač benda Andreas K, na sav haos koji se iza njega događa, iz duše izbacuje svaki ton u vokalnom maniru koji je kombinacija hardcora i punka, ali se u mirnijim delovima prebacuje u duboke registre i podseća na kalifornijske stonere. Sve pesme na albumu su stilski dosta slične, osim poslednje „This Letter„, koja pruža delom drugačiju sliku benda kombinacijom alternativnog rock, noise rocka, ali i iznenađenjima u vidu jazz i emo punk delova. Sve u svemu, dobili smo jedan bend koga nije briga za bilo kakve forme i fraze. Sviraju iz duše, pevaju iz duše, njihov zvuk je jezivo sirov i to se sve, na prvu, oseća na debi albumu „Itch“.

Mladen Milošević