-

NaslovnaAutorski članciNa današnji dan Sex Pistols su se prvi put popeli na binu

Na današnji dan Sex Pistols su se prvi put popeli na binu

Sex Pistols spadaju među najpoznatije pank sastave svih vremena. Oni su kontroverzni pioniri pank revolucije, subkulturni pokret u muzici koji je bio odgovor na tadašnju rok muziku koja se neprepoznatljivo udaljila od njenih prvobitnih ideja. Na današnji dan, 06. novembra 1975. godine, prvi put su se našli na bini i održali svoj prvi nastup na St Martin’s College of Art u Londonu. John Rotten bio je za mikrofonom, Glen Matlock na bass gitari, Steve Jones na gitari, a bubnjeve je lupao Paul Cook.

Bend The Strand, odnosno The Swankers (nastao 1972. godine), činili su Steve Jones, Paul Cook i Wallyem Nightingaleom, koji nažalost, nije dočekao prvi koncert. Svirali su na kradenim instrumentima. Išli su po muzičkim nastupima i čekali da dođe masa ljudi kako bi se mogli ušunjati na binu i ukrasti onoliko muzičke opreme koliko su mogli izneti. Često su bili viđeni kod butika Malcolma McLarena „Too Fast to Live, Too Young to Die“. Glen Matlock, koji je radio u njemu, pridružio se bendu, a McLaren je postao njihov menadžer. Upravo je on taj koji je kasnije za bend predložio ime QT Jones & His Sex Pistols, kasnije skraćeno u danas svima poznato  Sex Pistols. Bend je imao probe redovno, koje je nadgledao McLarenov prijatelj Bernar Rouds.

U avgustu 1975. godine, na ulicama Londona on je primetio mladića zelene kose u majici sa natpisom “I HATE Pink Floyd“, na koju su bile zakačene zihenadle. Iako nije bio vrhunski vokal, imao je štošta za reći. Bio je to John Lydon Rotten. Do tada nešto neviđeno, savršena osoba za frontmena.

Nakon prvog nastupa, Sex Pistols su prihvatali sve gaže koje su im se nudile. McLaren je sa najuglednijom britanskom diskografskom kućom EMI potpisao ugovor za 50.000 funti. Prvi nastup van domovine bend je imao u Parizu. Sve to donelo im je gostovanje kod Billa Grundya, i intervju zbog kojeg su im zabranjeni javni nastupi kod kuće. Ubrzo potom, odrekla ih se i njihova prva izdavačka kuća za koju su izdali debitanski singl “Anarchy in the UK“ sa kraja novembra 1976. godine, a potom ih je napustio i Matlock zbog ”nepremostive razlike u ukusima”. Na njegovo mesto došao je Sid Vicious, jedan od prvih i najvećih obožavatelja benda.

Kada je engleska kraljica slavila 25 godina vladavine, Sex Pistolsi su proslavu odlučili uveličati svojim drugim singlom God Save The Queen“. Naslov je preuzet od britanske nacionalne himne i svojevremeno je izazvao mnoge kontraverze u britanskom društvu i zabranu javnog izvođenje na BBC-u. Prvi album, “Never Mind The BollocksHere’s The Sex Pistols“ objavili su krajem oktobra 1977. godine. Usledila je turneja po Sjedinjem Američkim Državama nakon koje grupa formalno, u punom sastavu, više nije postojala. Sid se odao porocima, optužen je za ubistvo devojke, a nedugo zatim, u 21 godini, umro je od predoziranja drogom.

Sve do 1996. godine, Sex Pistolsi nisu svirali u originalnoj postavi. Tada su Lydon, Cook, Jones i Matlock odradili preko 70 koncerata na pet kontinenata. Srebrni jubilej proslavili su posebnim koncertom u Londonu i izveli tom prilikom gotovo kompletan opus.

Primljeni su u Rock and Roll Hall of Fame, ali, u njihovom stilu, odbili su pojavljivanje na svečanosti uz pisano objašnjenje o preziru te institucije.

Pank je za njih bio način života, bili su buntovni, glasni i skandalozni. Objavili su malo, ali njihovo nasleđe vredi puno.