-

Kratki rezovi (oktobar 2019)

Kratki Rezovi oktobar

Opet smo za vas seckali nove singlove. Neki bendovi su nastavili s kvalitetnim pesmama, pa smo morali da uradimo ono što se ne radimo često, da ponovimo istog izvođača u dva broja za redom, a neki su sa crne liste zvane „Umesto hvalospeva“ preskočili u „Kratke rezove“. Uživajte u dobroj muzici i ne zaboravite da do 15. oktobra glasate za svog favorita i omogućite mu nagradni baner/reklamu u trajanju od mesec dana na našem sajtu. Pool za glasanje se nalazi na samom kraju teksta.

Bernays propaganda – Retki bilki

Bernays propaganda kako smo navikli retko omane. Bend svesno pravi muziku visokog kvaliteta koja bez problema cirkuliše među fanovima najrazličitijih muzičkih ukusa. Lagana vožnja u pesmi “Retki bilki” koju vode duvački instrumenti i repetitivni ritam bubnjeva, slušaocu, u zavisnosti od njegovog raspoloženja, omogućiće ili da mirno đuska ili da potpuno odmara i smiruje živce dok ova nenametljiva pesma kao reka protiče. Ovo je muzika koja leči.

Poez11a – Talasi

Prošlog meseca smo dopunili mapu bendova na Balkanu i ona je sada bogatija za još jedan borski bend. Međutim, ono što se u tom gradu stvara ponovo je privuklo uši naše redakcije. Radi se o novom singlu „Talasi“ sastava Poez11a. Ukoliko biste jednom rečju pokušali da opišete njihova dva singla sa predstojećeg albuma onda je ta reč bogato. „Talasi“ se prelemaju na goriborskim bluz osnovama isprepletenim ekspresijom različitih instrumenata. Instrumente koji čine najfinije, penušave delove talasa prvo morate locirati na zvučnom platnu, a onda nekoliko puta ponoviti slušanje da biste bili sigurni šta ste čuli i kako se to uklapa u celinu. Poez11a ne samo što očigledno ulaže dosta truda u svoju muziku i veoma obraća pažnju na detalje, ona slušaoca tera da bude aktivan jer ukoliko bude pasivan talas će proći u naletu i neće ga iskusiti kako treba. Načuljite uši.  

Sixth June – In Dreams 

A sada malo jedan paradoks. Kako je moguće da je bend nov na našoj sceni a osnovan je 2007. godine? Vrlo jednostavno zapravo! Ovaj dvojac koji čine Laslo Antal i Lidija Andonov kao da je odmah predosetio da je Beograd previše skučen za njihovu zamisao pa su se prebacili u večiti epicentar svega: Berlin. Doduše, glavni grad Nemačke je naročito inspirativan umetnicima koji, kao i Sixth June, mešaju sve žanrove koji u sebi sadrže termine “dark”, “synth” i “wave”. I tako je ovaj novopečeni berlinski bend izgradio zapaženu karijeru na evropskom (ali i svetskom) tlu albumima i turnejama ponosno noseći Beograd u svojoj biografiji bez da matični grad to i primeti kako treba. Međutim, nešto se desilo. Sada imamo novi singl koji je objavio Mascom i upisan nastup na Exitu. Spot je osetno bolji u produkciji od njihovih ranijih učinaka ali ipak zadržava dozu analogije po kojoj su i prepoznatljiva vizualna rešenja Lasla Antala. Izgleda da je kucnuo čas da Srbija po drugi put upozna Sixth June, ovog puta kako treba.

Miki Solus – Izdao sam fanove

Pre samo mesečak dana, Miki Solus se našao u našoj rubrici Umesto Hvalospeva sa pesmom „Lubenica„. Mnogi, pa i mi, nisu imali reči hvale o Mikijevom duetu sa Lidijom Bačić Lille, fanovi su bili razočarani, a mnogi su pretili da prestaju da ga slušaju jer je prešao svaku granicu. Miki je ubrzo započeo „kampanju“ pod nazivom „Izdao sam fanove„, gde se redovno na društvenim mrežama na šaljive načine „izvinjavao“ fanovima. Kampanja se završila istoimenom pesmom, a njom ne samo da je uspeo da vrati osmehe na lica fanova, već je možda uspeo da napravi i hit karijere. Hajlajt pesme je deo u kome peva „… Ja izgubio sam frendove, oni sad slušaju druge bendove (Svemirka)“, a hajlajt spota je scena na samom kraju kada se pojavljuje Lille koja kaže da joj je Miki greška karijere. Bravo Miki, sve ti je oprošteno.

Moon – Discovery

Šabački space rock alternativni trio Moon objavio je novi singl sa aktuelnog albuma „Maybe We’ll Come Back“ objavljenog prošle godine. Singl, naravno, dolazi uz video spot posvećen prvom čoveku u svemiru, Juriju Gagarinu. Miki Katanić na gitari, te Miroslav i Miki Stanković kao ritam sekcija svojim instrumentalnim aranžmanima postali su pravo osveženje na lokalnoj sceni Severozapadne Srbije, a pesma i spot su nagoveštaj onoga šta i kako zapravo sviraju, te je ovo odlična prilika za sve koji još nisu čuli za ovaj bend.

[yop_poll id=“4″]