-

Kratki rezovi (novembar 2019) – Blic i esejska pitanja

Kratki rezovi

Pesme u ovom broju rubrike „Kratki rezovi„, da se radi o ispitu, delile bi se na blic i esejska pitanja. Pesme se kreću od odlučnih, pankerskih numera, od 2 i po minuta sirove energije i direktne poruke, do onih epski dugačkih, od 12 minuta, koje će nam, valjda, delom objasniti zašto smo kao ljudi tu gde jesmo. Uživajte i ne zaboravite da glasate za svog favorita na kraju teksta. Glasanje traje do 21. novembra.

Bolesna štenad ⎼ Pešaci 

Šta sve može da stane u manje od dva i po minuta jedne pank brzalice? Bolesna štenad u svom prvom singlu pred izlazak njihovog trećeg studijskog albuma pokazali su da ne posustaju ni na jednom nivou umetničkog razvoja. Pesma “Pešaci”, osim što nudi žestoki buntovnički zvuk , kakav pank i treba da iznese, sadrži i dve nesumnjivo teške i značajne poruke. Prva je svest o savesnom ponašanju u saobraćaju kako bi se izbegle mnogobrojne tragične situacije na ulicama, a druga je aluzija na aktuelnu političku situaciju i odnos vlasti (pijani, bahati vozači) i civilnog društva (deca pešaci). Spot, koji je istovremeno izašao uz ovu numeru, to slikovito i bez zavijanja i pardona prikazuje. Pesma “Pešaci” je kao pesnica u nokautu koja vas brzinom svetlosti ošamuti muzikom, tekstom, sarkazmom i spotom.

Virvel – U svet

Virvel je jedan od onih bendova koji može da se pohvali činjenicom da vreme ne utiče na njih. Da, oni postoje skoro dvadeset godina, da oni imaju novi singl, da oni imaju novi album i ne, oni nisu omekšali. Ovaj beogradski shoegaze/indie/rock sastav poslednjih par godina pokazuje ne samo da nije ostao bez ideja, već i da je verovatno u životnoj formi, a u prilog nam nude svoj najnoviji album. „Žena sa bradom, patuljak, idiot“ su već online, ali za početak dopustite da vas lepršavi glas Tijane Drobac prošeta beogradskim ulicama i podzemnim prolazima i odvede „U svet“. 

Marko Mileković – Sada si tu (live)

Ko je Marko Milenković i odakle je izronio nemamo pojma. Stidljivo se pojavio na jutubu i onim silnim onlajn platformama svojom prvom, jednako stidljivom, pesmom i osvojio srca redakcije. U pitanju je kantautor koji se stilski više oslanja na (pomalo zaboravljenog) Bena Harpera ili Damiena Ricea, umesto na već ustajalu amerikanu, koja je jedno vreme bila poprilično zastupljena na srpskim muzičkim internet talasima. Kakvi su dalji planovi ovog momka jednako je nepoznato. Navijamo da nas obraduje celim albumom kako bismo imali uz šta da pijemo čaj nedeljom popodne dok dobuje kiša u ritmu tam tama kroz smog.

Hill – Jighead

Nakon nešto dužeg vremena, dvojac Hill odlučio je prekinuti diskografsku tišinu i konačno objaviti studijsko izdanje. Izbor je pao na jedan od njihovih koncertnih aduta, pesmu „Jighead“ gde se, u složenoj kompoziciji stvari, prepliću dva motiva. Jedan je izvorni stoner drajv koji slušaoca uvodi u muzičku filozofiju benda, a naposletku i post rock motiv kao after taste u drugom delu pesme nafilovan synth deonicama producenta Andreja Mladenovića i Danila Nikodinovskog. Generalno gledano, „Jighead“ je autentični proizvod Hilla, dovoljno smiren i staložen da potraje epskih gotovo osam minuta i u potpunosti provede slušaoca kroz distopijsku, postapokaliptičnu zvučnu atmosferu dinamički naslaganu kroz najteže i najsirovije rifove koje jedna distorzirana bas gitara može da proizvede u kombinaciji sa ritmom koji direktno i surovo udara u slabine.

Lednik ‒ Posthuman

Kao grom iz vedra neba pojavio se singl novosadskog postmetal benda Lednik kao najava za novi album „Celestial Monuments“ i apsolutno otopio stroga, zaleđena srca ljubitelja instrumentalne muzike. Stvar koja se zove „Posthuman“ i traje gotovo sedam minuta tematski je vezana za problemsko pitanje čovečanstva i njegovog opstanka u svetu. Bogate i duboke instrumentalne deonice uplivavajući u još dublje svemirske zvukove pružaju slušaocu fenomenalne, gotovo filmske, vizualizacije i na kraju slušanja odaju utisak da je ipak ova numera mogla trajati još duže. Ako su ovim singlom samo pokazali vrh ledenog glečera, možemo s oduševljenjem iščekivati ono što sledi ispod površine.

[machina] feat Ode & Zoster – Seksi šaman

Oh, kako samo je teško prihvatiti istinu koju smo sami sebi kroz vekove svog postojanja skrojili. Iako se, kao mnoge pesme benda [machina], i ova može posmatrati kao usko povezana s našim podnebljem, u 12 minuta dugačkoj numeri „Seksi šaman“ nije samo „Hibridicus balkanikus“ taj čudni cvet koji iz govana raste, već se sranje širi na celo čovečanstvo, na mnoge greške koje smo pravili i pokušaje koji su nas dodatno udaljavali od našeg mira. Zoster i Mario magično doprinose pojačanju nihilizma ove pesme jer, kao što znamo, oni kroz svoj bend takođe prenose ovakve poruke kroz šalu, ali ovde više nema mesta ni za to. Sve je postalo smrtno ozbiljno i mora se upreti prstom kako bi se sekao koren koji „što je dublje više slavi dna“. Ovo nije samo pesma, ovo je istorija propasti ljudskog duha.

[yop_poll id=“5″]