-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (mart) - Nešto lepo u ovo sumorno vreme

Kratki rezovi (mart) – Nešto lepo u ovo sumorno vreme

Kratki rezovi

Svi u ovom momentu smo većinski „zatočeni“ u svojim stanovima i svaki dan sebi i drugima postavljamo pitanje ma kad će, bre, ovo sve više da prođe, iako je prošlo, svega, nešto više od nedelju dana kako je proglašeno vanredno stanje. Ipak, postoje i mnoge dobre stvari kod svega ovoga, a jedan od njih je da imate vremena da se posvetite sebi i upijate muziku, filmove, knjige ili šta god volite, koliko god volite. Stoga, mi vam donosimo nešto lepo u ovo sumorno vreme. Ispred vas se nalazi 5 numera od kojih će vam neka, ili pak više njih, u ovom trenutku značiti sve na svetu i doneti vam potrebnu dozu zadovoljstva, kako ne biste pali u potpuni bedak.

Na internetu vanredno stanje ne postoji, tako da mi nema potrebe da otkazujemo glasanje u Rezovima. Zato glasajte, na kraju teksta, za svog favorita kako biste mu obezbedili baner na našem sajtu. Glasanje se završava 1. aprila u ponoć.

Bilbord – Poslednji Mohikanac

Posle dve mirne godine beogradski sastav Bilbord je početkom marta obelodanio „Poslednjeg Mohikanca„i posvetio ga najugroženijem sloju društva, na koji sloj tačno misle nećemo vam otkriti, poslušajte pesmu, pročitajte tekst pesme, ne budite lenji. Nova numera je prilično melanholično – melodijska, kako bi oni sami rekli, za razliku od nekih ranijih stvari ovog sastava. Dve su bojazni kod ovakvih stvari. Prvo, vrlo lako slušaocu mogu biti dosadne, a druga bojazan se odnosi na tekst pesme napisan na srpskom, može da štrči. Bilbord je odlično prevazišao obe prepreke i evo ga u „Kratkim rezovima“. Iako traje skoro čitavih šest minuta, „Poslednji Mohikanac“ taman kad se nasluti jednoobraznost izvlači svoje adute – ulazak u refren, gudala koja doprinose melanholiji, minijatura na gitari i klavir koji karpenterovski dočarava tematiku. Mohikanac vlada atmosferom. Neki bendovi su sličnu tematiku pokušali da obrade, no nisu to uradili najbolje i zasluženo su svoje mesto pronašli u našoj drugoj rubrici (Vladu u Egzilu). Da opis tužnog stanja ne bude dominantan, da pesma ipak završi u jednom perspektivnom tonu pobrinuo se bubanj koji je pesmu podigao na viši nivo onda kada je vokal otpevao stih „Ako budeš malo čvršći, tad tvoje vreme kreće“. Nema sklanjanja u stranu, niste sami.

Gavranovi – Crni ep: Pjevanija prva

Pitanje je samo kako se niko kod nas nije ranije setio da spoji ove stvari, jer je prosto neverovatno koliko black metal i gusle idu zajedno u svakom mogućem smislu. Još kad se ovakva ekipa lati tog fazona, proizvod prosto ne može da bude loš. Kakva grmljavina od numere, a opet je sve tako pitko i slušljivo. Posebnu oštricu pesmi daje Nefasov prepoznatljiv način pisanja tekstova, dok nam je melodičnost servirana putem bek vokala koji ovoj kompoziciji daju dodatnu etno atmosferu, znatno doprinose dinamici i širenju zvučnog spektra i predstavljaju, možda, glavno oružje pesme koje napada iz prikrajka. Lepo je videti da nešto ovakvo dostigne preko 65,000 pregleda za nepunih mesec dan, što, moramo priznati, nije gotovo nikad slučaj kod nas s ovim muzičkim stilom. Čuli smo „Pjevaniju prvu“ i jedva čekamo da čujemo nastavak ovog epa.

Technicolor Lies – Daddy

Iako imaju dva sjajna EP-ja iza sebe, Technicolor Lies i dalje nepravedno čame u zapećku nepopularnosti i nepriznatosti. Postoje, šta ga znam, nekih desetak godina i dalje nisu uspeli da prebace 1000 lajkova na fejsbuku!? Majku mu, i moj komšija Goran Vulkanizer bi nabio toliko za svoju radnju da reši da napravi profil! Gde je tajna neuspeha? Zaista ne znam. Odličan singl „Air Max“ iz prošle godine kao da je nagoveštavao neki pozitivan pomak. Spot je bio interesantan a pesma još bolja. To je bio pravi trenutak da se što više krene sa svirkama, trenutak koji je izgleda propušten. Novi singl „Daddy“ manje je hitičan od prethodnika ali to mu samo dodaje na ozbiljnosti. Pesma vas kupuje već u uvodu ali on, na žalost, kulminira vokalima koji su nekako previše nisko upali u miks da bi poneli pesmu kako zaslužuje. Ne dajte se zbuniti, i pored svega navedenog pesma se s razlogom nalazi u ovoj rubrici a ne u onoj „sa druge strane ogledala“. Techniclolor Lies i dalje nastavljaju da, uz Young Husbands i (od skoro) Reflectiona, budu prvobranioci emo zvuka kod nas. E sad, što je tu kod nas „emo“ i dalje ružna reč to je već druga priča… #jesuistechnicolor

Them Moose Rush – Jude’s Got Another

Znate onaj osećaj kada slušate neku pesmu i znate tačno kuda ona vodi, znate kada će biti „onaj glavni deo“ jer se cela presma gradira ka njemu? Kod bjelovarskog trija Them Moose Rush to nije slučaj. U njihovim pesmama „onaj deo“ može da vas uhvati baš na početku (kao u ovoj), mogu da odsviraju rif koji i kada se svirate u nazad zvuči isto („Redrum“), mogu da eksplodiraju u bilo kom trenutku, a Nikolin vrisak vas može preseći baš kada to najmanje očekujete. Dakle, najjača karika ovog benda su nesvakidašnji aranžmani, a „Jude’s Got Another“ je pravi primer toga. Ustaljene forme stofa-refren gotovo da ne postoje kod njih, pa je tako svaka pesma ispričana na jedinstven način. One pesme koje su imale sreću da budu izabrane za singl dobijale su i jako kreativne spotove, a šta to dvojica lopova pokušavaju da ukradu jednoj „badass“ naučnici pogledajte u ovom najnovijem. 

VHS Stereo – Navijam za tebe 

VHS Stereo možda i nije previše upečatljivo ime,  brojni klinci neće ni znati o čemu se tu radi, ali ako spojite ime benda i njihov prvi singl „Navijam za tebe“ sve će vam biti jasno. Pesma bukvalno odiše vremenom VHS kaseta i kao da je stvorena da se nađe u soundtracku neke romantične komedije i upravo ona ide u trenutku kada se dvoje glavnih likova konačno smuvaju, dok svi oko njih usporeno skaču i igraju na nekoj kućnoj žurci. Taj trenutak je u spotu uhvaćen na zaista sjajan način. Eventualno, fali samo pucanje nekih sijalica i varnice koje lete svuda po sobi i prave paniku među prisutnima dok kamera ide u krug oko dva glavna lika koji stoje zagrljeni na sredini sobe, dok je sve oko njih u slow motionu… Okej, zaustavite me. Sve to već možete videti u postojećem spotu, samo bez ovih kliše scena. Ako je Navijam za tebe prvi singl ovog benda, onda mi navijamo da što brže predstave ostale pesme sa budućeg debi albuma Večeras nisam dobro, kao i da ovo stanje napolju prođe što pre pa da možda padne i neka svirka.

Autori teksta: Aleksandar Nikolić, Uroš Matović, Branislav Cvetković, Mladen Milošević

[yop_poll id=“9″]