-

Kratki rezovi (januar) – Postnovogodišnje čarolije

Prošli su svi mogući praznici i pisanje top listi i sada možemo da se posvetimo onima koji su u ovom turbulentnom periodu godine objavili svoje nove pesme. Neki su se vratili iz višegodišnjeg sna, neki prešli s jedne strane Balkanrock ograde (Umesto hvalospeva) na drugu, a neki zbog svog načina obljavljivanja singlova 31. decembra nikad ne završe na velikim listama, pa im za njihovo delo ovde trebamo odati priznanje.

Na kraju teksta možete glasati za svog favorita. Glasanje traje do 7. februara u ponoć, a pobednički bend dobiće baner na našem sajtu. Uživajte u dobroj muzici svih žanrova!

Autopark – Nije moja stvar

Kada bend koji volite već godinama izbacuje samo po jedan prednovogodišnji singl i održava u proseku isto toliko svirki godišnje onda je prosto nemoguće da vas ta pesma ne kupi na prvu. Šalu na stranu, “Nije moja stvar” bi vas kupila čak i da Autopark izbacuje više od te jedne pesme godišnje, kupila bi vas i da se našla na albumu, ili u bilo kom drugom mogućem scenariju. Moramo priznati da je i tajming za jednu ovakvu pesmu bio idealan jer se ona savršeno uklapa u ovo praznično (ne)raspoloženje. Ponavljamo se iz godine u godinu, ali ćemo se i ove nadati da ćemo dobiti više od tog jednog prednovogodišnjeg singla od Autoparka. Do tada, “Nije moja stvar” će biti prva pesma koja ide na sluškama ispod zimske kape dok svakodnevno ulazimo u nova, mračna zimska jutra.

Alitor – Present Tense

Kao drugi uvid u njihov predstojeći, drugi po redu album “II”, inđijski thrash/prog metal sastav Alitor servira četiri minuta gneva prema tiraniji sistema i propratnom odsustvu reakcije. Da li prema državi ili kapitalizmu uopšte, pogodno je za obe interpetacije, a u oba slučaja inspiraciju “Present Tense” crpi iz trenutno vrlo zahvalne tematike. Da je u najavi izostao prvi singl, bilo bi razloga za brigu da će društvena osvešćenost sklizuti u izlizanu kritiku – ipak, kontrast sirovih i neartikulisanih vokala naspram sjajnih orijentalnih segmenata obećava solidan album. 

Prljave sestre – Nova jutra

Ako na osnovu imena benda možete da ocenite njihovu muziku, recimo Kanda Kodža i Nebojša, to mora da je nešto bezveze, kakvo je to ime, onda biste niške Prljave sestre otpisali odmah zajedno sa njihovim singlom „Nova jutra“ sa predstojećeg albuma „Najgore tek dolazi“. Tu biste napravili grešku. Pesmu otvara niljangovska prljava težina koju razbijaju podrhtavajući, tremolo zvuk. Kroz uvod se provlači solo gitara koja dovodi do osnovne gitarske teme podržane borskim gruvom koji vozi celu stvar. Na trenutke vas delovi numere mogu podsetiti na neke stvari koje ste ranije čuli, dok s druge strane Sestre u pojedinom delovima slušaoca uvlače u neizvesnost, time ga drže budnim i željnim da čuje u kom pravcu će stvar otići. Ako se po novom jutru dan poznaje onda teško da, makar muzički, najgore tek dolazi.

Sunshine – Da li sam

Bane Sunshine i ekipa su svojom novom pesmom i zavidno kvalitetnim spotom sa zavidno atraktivnim modelom ostavili saopštenje čitavoj Srbiji u kojoj se navodi “još smo tu”. Pioniri rep-roka, rep-kora ili jednostavno krosovera pripremili su nam muzički pesmu koja ne odudara od njihovog proverenog standarda. I dalje je u centru Sunshine-a Bane, zajeban kao što je uvek i bio i sa svojim žestokim repovanjem, praćen gromkim i teškim rifovima i intenzivnim semplovima unosi dodatnu tenziju u slušaoca ili svakoga ko tolikom čoveku stane na put, ne daj Bože. Iako je rep možda najslobodnija lirička forma u celokupnoj popularnoj muzici, da se primetiti da pojedini stihovi nisu baš najsrećnije inkorporirani u četvoročetvrtinski takt standardne rokerske kompozicije kako je i ova pesma muzički nafilovana. Pre svega očigledno u lirički metričkom, a samim tim i dinamičkom toku ispada treći stih refrena “Nikad Sena, Rosi, Hil, Montoja”. Svakako bi mnogo srećnije i zvučnije bilo izbaciti malo i slogovno nezvučno Hil i staviti popularnijeg vozača Formule 1. “Nikad Sena, Rosi, nikad Šumaher, Montoja” je naš predlog, osim ako Bane iz lične averzije prema Ferariju ili sedmostrukom šampionu nije namenski preskočio to prezime. Onda može i “Nikad Sena, Rosi, Fitipaldi, Montoja”. No, ako će se ova pesma kotirati na sceni i da li će vratiti Sunshine na vrh, saznaćemo u narednom periodu.

Door Window Nine – Exercise

Ovaj bend vam je možda poznat iz povratničkog broja rubrike Umesto hvalospeva, ali su novim singlom otišli kilometrima od svojih početničkih koraka. Nažalost, to nećete moći sad da uvidite, jer je bend pesmu „Eastern“ skinuo s YT-a, valjda svestan da tu nisu uspeli da ostvare ono što su želeli i koliko zaista mogu. Nova pesma „Exercise“ startuje eksplozivnim, prljavim gitarskim rifom i napadnim i odlučnim vokalom odmah vas prebacujući u centar zbivanja, nema nepotrebnog okolišanja, pravo u centar. Nema više one bezličnosti i nejasnoće u izrazu koja je postojala u ranijim pesmama, a spoj panka, alternativnog roka i ponekog metalskog rifa savršeno leži ovoj tročlanoj ekipi. Momci i devojko, uhvatili ste pravac sad punom parom napred.

Autori: Uroš Matović, Tamara Đokić, Mladen Milošević, Đorđe Reljić, Branislav Cvetković

[yop_poll id=“7″]