-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (februar) - Napadi sa svih strana regiona

Kratki rezovi (februar) – Napadi sa svih strana regiona

kratki rezovi februar balkanrock

Skoro nikad nismo imali ovoliko šarene „Kratke rezove„. Iako njihova šarenolikost dolazi i iz muzičkih izraza, ovaj put je možda značajnije to što smo uspeli da pokrijemo većinu zemalja u regionu jednim tekstom, pa ovaj put čak imamo i numere sarajevskog (iako se sada vode kao beogradski) i skopljanskog sastav. Izgledalo je da je ovo „tanak“ mesec što se singlova tiče, ali su u poslednjem momentu iskočile dve izvrsne pesme, pa smo umesto uobičajenih 5, ovaj put izabrali 6 numera.

Nastavljamo s praksom da se u ovoj rubrici bira najbolji kako bismo ga nagradili banerom na našem sajtu. Glasanje traje do 7. marta u ponoć. Uživajte u dobroj muzici i ne zaboravite da, na kraju teksta, glasate za svog favorita.

In From The Cold – Groundhog Day

Rif najnovijeg singlaGroundhog Daybeogradskog doom/sludge sastava In From The Cold je toliko mastan, da bi dobili zalihe čvaraka koje bi trajale do kraja života kada bi ga rastopili. Pesmu prati i poprilično kratak, ali veoma snažan, buntovnički tekst koji opominje da ne treba slepo pratiti masu i da se treba boriti protiv mašinerije koja je od naših života napravila „Dan mrmota“. Ukoliko nekim slučajem niste upoznati šta „Dan mrmota“ predstavlja, pogledajte istoimeni film iz devedesetih, Bill Murray će vam to objasniti na jako slikovit način. Domaća verzija koja dolazi u izvedbi Jimi Triple B-ja i ekipe to podjednako slikovito objašnjava, a u isto vreme najavljuje i novi EP benda, čiji se izlazak očekuje uskoro.

Bombarder – Kočijaš bogalj 

Speed metal manijaci, legendarna sarajevska, a sada beogradska grupa Bombarder, izbacila je novi singl krajem prošle godine. Kao i sam naziv, „Kočijaš bogalj, u svoj svojoj celokupnosti prati već kultni opus benda, tražeći crnje od crnjeg i brže od bržeg. Produkcija pesme je na nivou prethodnog albuma „Okot iz pakla“ a pevač Nešo (inače jedini originalni član benda u svojoj tridesetikusurgodišnjoj karijeri), uverljiviji nego ikada do sada, peva tako proročki da pomisliš da je celokupna pesma, a posebno stih kočijaš bogalja tumara u smrt, pročitan direktno iz Biblije ili neke druge svete knjige. Na prvu se već zna da ova pesma staje rame u rame sa svim ostalim hitovima benda i obogaćuje set listu na nastupima.

Brigand – Milioneri protiv milijardera

Pančevački Brigand jedna je od onih čudnih zverki koje u isto vreme zvuče nepogrešivo karakteristično i stalno nadograđuju zvuk. Svoj već izvrstan izraz Velibor Nikolić usavršio je do te mere da je uspeo da napravi pesmu koja: 1) ulazi u uši; 2) ne izlazi iz ušiju i 3) ima nekoliko nivoa kvaliteta. Singl „Milioneri protiv milijardera“ perjanica je albuma „Iza crne duge“ i predstavlja nam nešto drugačiji Brigand. Pevljiviji, da, tečniji, da, razvodnjen i oslabljen? Nikako. Zvuk ima više teksture, gitare podsećaju na najbolje radove Killing Jokea (ali sa mnogo više domaćeg šmeka) i nije isključeno da ćete se zapitati otkud ovo kod nas. Apokaliptična tematika, još apokaliptičniji spot i izvrsna produkcija Stefana Gaćeše, koji je sada član benda, čine da ova pesma bez koske ode međ velike.

Olivera Popović – Meduza

Nikola Jokić, Zvonko Bogdan, Filip Krajinović i Olivera Popović dolaze iz Sombora. Sportom se ne bavimo, Zvonkom samo kad ga opevava Bokal, tako da je ovde reč o Oliveri. Iako odavno ne živi u Somboru, nismo mogli da preskočimo ove reference. Iza imena Olivera Popović kriju se Milica Uzelac i, oh well, Olivera Popović. „Meduza“ je pesma koja na njenim harizmatičnim nastupima dugo definitivni favorit publike, a u aranžmanu kojim ordinira Miličina gitara pesma dobija novi život. Oliverin nežan ali odlučan glas, Miličina skoro ambijentalna gitara i jasno strukturirana pop pesmetina. Minimalizam u službi izobilja. Jedva čekamo album!

Bernays Propaganda & Stojche – Zloben Funk

Konačno dobijamo pesmu s album „Vtora mladost, treta svetska vojna“ za koju smo se svi pitali zašto baš ona nije izdata kao singl. „Zloben fank“ je upravo ono što u najboljem svetlu predstavlja Bernays Propagandu na ovom izdanju. Produkcija numere i njena muzička slojevitost su na zavidnom nivou, s ogromnim brojem traka koje se savršeno uklapaju i voze bolje nego većina EDM muzike. Tekst je veoma jednostavan i poput mantre koja odzvanja dugo, dugo nakon slušanja. Pesma je dosta skraćena u odnosu na albumsku verziju, ali je to ne čini ni na koji način lošijom, već upravo jezgrovitom i prilagođenom za emitovanje na radiju i televiziji. Stoga se nadamo da će se u ovoj veziji pesma bolje zavrteti i otkriti ovaj sastav nekim ljudima koji sami do njega nikad ne bi došli.

Kandžija – Bambus i kavijar

Gole žene i Kan-džija 
Samo hip hop i grunge
Skačemo ko s bunge-ija
Svaka stvar ko prva i posljednja, svi smo u gostima

Kako kažu ovi stihovi, numera „Bambus i kavijar“ je upravo takva. Mračna, duhovita, s puno oštrice, ali i provokativna, što zbog tekstualnih dosetki, što zbog produkcijskih autotjun fora. Muzički pesma ide od fanki uvoda, do delom vesternski reverbiranih gitara, da bi nas na kraju dočekao brzi reperski brejk, a zatim sve prolomilo u grandž/stoner upotpunjen atmosferičnim violinama. Kandžija, definitivno, ponovo nije izneverio i iznenađuje svoje fanove po ko zna koji put. Taman kad mislita da se potrošio, on puca iz svih oružja.

Autori: Uroš Matović, Miloš Cvetković, Mladen Milošević, Đorđe Reljić

[yop_poll id=“8″]