-

Kratki rezovi (avgust 2019)

Kratki rezovi avgust

Posle kraće letnje pauze vraćamo se sa rubrikom „Kratki rezovi“ i donosimo vam nove singlove objavljene u tom periodu, mada teško da se ijedan od njih može baš naći u kategoriji letnjih hitova. Avgustovska lista sastoji se od mnogo čega. Na njoj se nalaze blage pop melodije, oštri metalski rifovi, potpuno novi mladi bendovi, novi bendova sa već poznatim članovima i dobro poznata imena scene. Uživajte u dobroj muzici i ne zaboravite da do 29. avgusta glasate za svog favorita i omogućite mu nagradni baner na našem sajtu.

E-play – Pristanište

Iako je E-play doživeo veliku popularnost poslednjih godina, izgleda da je nemoguće “na keca” dokučiti sve kvalitete koje poseduje. Njihova pesma “Pristanište” sa poslednjeg i prošlogodišnjeg albuma “Sloboda” dobila je otelotvorenje u novom spotu. Na prvo slušanje ova numera deluje dosadno i mrtvo sa ponavljajućim stihovima u papagajskom maniru. Međutim, kada se zađe malo dublje u suštinu pesme, ova ponavljanja minimalističkog teksta dobijaju gotovo liturgijski karakter uz duboke motive teskobe velikoga grada, koje donosi spot i karakterističnu melodiju u autentičnoj formi benda E-play.

Cactus Fields – U glavi

Kada bi se radila analiza i proveravao broj dobrih bendova po glavi stanovnika, Gornji Milanovac bi definitivno bio u samom vrhu. Najnovije snage i članovi U19 reprezentacije bendova su Cactus Fields, koji su svojim debi singlom „U glavi“ pokazali da će u skorije vreme na njih moći ozbiljnije da se računa i u starijim selekcijama. Ako sa strane ostavimo kvalitet snimka (jer kome, jelte, prvi snimak zvuči dobro?), možemo lagano da zaključimo da sa svojim prizvukom aktuelne scene glavnog grada, zvuče ozbiljnije od većeg dela bendova koji su dosta duže prisutni na istoj. Ako se po prvom singlu bend poznaje, jedva čekamo i drugi koji će izaći do kraja avgusta.

Buč Kesidi – Tiho

Svemu nekad dođe kraj. Bilo da je u pitanju festivalska sezona ili čitavo godišnje doba kao što je leto, krajevi uvek donose neki gorko slatki okus u ustima. Dok se u poslednjim trenucima euforičnog perioda kao što je leto sve lagano gasi, napolju postaje svežije, a bezbrižnost visokih temperatura počinje da bledi, još jedan pokušaj da se oživi plamen julskih noći i izlazaka sunca normalna je stvar. Upravo su taj pokušaj oživljavanja leta na samom njegovom kraju uspeli da dočaraju momci iz Buč Kesidija. Stilski potpuno različita od prethodna dva hit singla, „Tiho“ na neki grubo nežan način uspeva da probudi emocije umirućeg leta. Pesma je ispraćena odličnim spotom koji se savršeno slaže sa zvučnom podlogom. Ako bismo tražili dlaku u jajetu, na Zoranov vokal ovde treba malo navikavanja, sve ostalo je taman.

Tús Nua – Ride  

Zagrebačke cice sa ovim junskim, „ne letnjim“, singlom naziva „Ride“ najavljuju njihov drugi studijski album. Ako se po jutru dan poznaje, ovo će biti zreliji i gitarski teži naslednik njihovog hvaljenog debi albuma „Horizons„. Devojke kidaju u svakom pogledu i ne šale se ni najmanje. Ovako tmurnu „vožnju“ prati i hladan i mračan video uradak za koji režiju potpisuje Renata Lučić. Sa nestrpljenjem čekamo album.

Poez11a – Čekajući Sreću

Na prvom sledećem mapiranju bendova na Balkanu obavezno u grad Bor dodajte jedno ime pored Goribora, dodajte ime Poez11a. Iako se sastavi dva borska benda donekle preklapaju, izražaji se donekle razlikuju. Njihov prvi singl „Čekajući sreću“ nagoveštava ono što nas čeka na jesen kada ćemo imati prilike da čujemo ceo album. Teško, nezahvalno, a zapravo nepotrebno je ovaj bend žanrovski odrediti. U ovoj stvari ima pop, bluz, elektro, psihodeličnih detalja za koje je potrebno slušanje iznova i iznova da bi se svi ukačili, a svaki put neki drugi detalj dolazi uhu u prvi plan. Slično je sa tekstom. Pomislite da ste razumeli, a onda ipak niste sigurni i potrebno vam je novo slušanje. To je upravo lepota. Nema zadatog značenja već ga otkrivate sami. Poez11a očigledno zna kako da iskoristi brojnost članova i raznovrsnost instrumenata koje znaju svirati. Neki drugi devetočlani sastavi to ne znaju.

Quasarborn – Atlas

Posle zapaženog debi albuma, Quasarborn nam novim singlom „Atlas“ daje delimične smernice kuda će ići zvuk njihovog novom albuma „A Pill Hard to Swallow„. Nova stvar sadrži sve elemente starog zvuka, ali poseduje i pop senzibilitet u refrenu koji ranije nismo sretali tako neposredno kod ovih metalaca. Nova produkcija, iako je sve zvučalo kao da ne može bolje na „Odyssey to room 101“, bendu daje dodatnu oštricu u metalskim delovima i melanholičnost i melodičnost u pop segmentima. Momci iz benda najavili su da nas čeka još puno iznenađenja na predstojećem izdanju, a mi nestrpljivo cupkamo do njegovog izlaska.

[yop_poll id=“3″]