-

Kratki rezovi (april) – Retki, ali sočni plodovi pandemije

Kratki rezovi April

Izgleda da se ovaj mračni, usamljenički period života u izolaciji konačno bliži kraju (bar se svi nadamo da je tako). Za vas smo u ovom broju rubrike „Kratki rezovi“ izdvojili singlove koji su članovima naše redakcije, koliko-toliko, ulepšali vreme provedeno kod kuće. Većinski je reč o javnosti već poznatim sastavima, ali predstavićemo i jedno debi ostvarenje.

Kao i do sada, nastavljamo s izborom najbolje pesme meseca, koju birate upravo vi, dragi čitaoci. Za svog favorita možete glasati do 7. maja, u ponoć, a pool za glasanje se nalazi na dnu teksta. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Vrpca – Nikad dovoljno nije

Ovaj alternativni bend iz Podgorice iza sebe ima već osam godina postojanja što, složićete se, nije uopšte malo. Za to vreme u CV su smestili podosta festivalskih nastupa, što u revijalnom, što u takmičarskom delu. I to je super! Sa druge strane, kada je studijski učinak u pitanju tu stvari stoje nešto tanje. Ne u smislu da su snimljene numere loše, baš naprotiv, već da se dešavaju jako retko. Do sada bi čovek pretpostavio da će imati čitav album iza sebe, a ne tek nekoliko singlova razbacanih po Jutubu. Najnoviji je numera „Nikad dovoljno nije“ koja nam donosi prijatnu bas vožnju, sanjive gitare i dobro poznati glas Brace Subotića. Možda se omanja zamerka može uputiti vizuelnom rešenju singla, jer pesma više asocira na vrelo podgoričko nedeljno popodne za vreme policijskog časa nego na zvezdanu noć, ali u suštini nije ni bitno. Tako da: ajde sokolovi to malo brže, pa da vas slušamo češće i više!

Mravi – Na ivici čovečanstva

Pesme sa ovom tematikom su veoma aktuelne u poslednjih par godina i jako je teško naći bend koji nema bar jednu koja govori o propadanju čovečanstva i uništavanju moralnih vrednosti. Upravo iz tog razloga, velika većina tih pesama zvuči kao da je urađena na silu, sterilno i bezopasno, može se reći i bezidejno. Sa „Na ivici čovečanstva„, Mravi su uspeli da izbegnu kliše, uspeli su da pobegnu iz mora istih i da naprave pesmu koja, što direktno, što indirektno, opisuje ovo sra*e u kome se svi danas nalazimo. Razlog zašto su uspeli možda baš leži u tome što je, kako kažu, pesma nastala iz zezanja 2015. godine, ali je vremenom sazrela i postala jako aktuelna. Pritisnite play i prepustite se sumornoj i teškoj bas linija koja će vam pokazati kako realnost zapravo izgleda.

Random – Muladhara

Random je već neko vreme prisutan na scenu, ali još uvek u karijeri nije zabeležio neki komercijalni hit, već je stvarao muziku za odabranu publiku. Stvar koja je pred nama definitivno se izdvaja kao zrelija i ozbiljnija od pređašnjih radova. Otvara je gitara koja od samog starta zadaje ozbiljan zadatak koji bi bend trebalo da ispuni, dok gustu i melanholičnu atmosferu popunjavaju usporeni bubanj i razvučena vokalna deonica Angeline Kačunković. Ko god da pospisuje tekst u pesmi ne može se reći da se raspisao, ali to uopšte nije loša stvar. Ceo tekst se sastoji iz dve rečenice koje se gotovo hipnotišući ponavljaju, što doprinosi težini i atmosferi ove pesme. Kako ovo rastopljeno sonično putovanje ne bi bilo dosadno na polovini se lomi nešto jačim gitarskim rifom, a tekst koji se kasnije ponavlja iznesen je u agresivnijem maniru što numeru prevodi u drugu celinu koja je dosta ritmičnija, a instumentalne deonice prestavljaju puls preko koga visoke vokalne fraze savršeno plivaju. Nadamo se da je ovo lepo iznenađenje koje nam je Random priredio najava za pravac u kome će se bend dalje kretati.

Lusteri – Kakav dan

Ponekad bendovi nakon što odluče da izađu iz svog ruha cover benda maestralno i kvalitetno eksplodiraju. Ovo je kod nas, ipak, velika retkost, jer takvi prelazi obično dovedu do toga da se muzičari ne maknu mnogo od prethodnog stanja i pesme im zvuče kao da su samo promenili tekst u obradama koje su već svirali. S triom Lusteri iz Aranđelovca/Beograda to nikako nije slučaj. U debi singlu „Kakav dan“ mogu se osetiti uticaji mnogih sastava s regionalne scene (Block Out, Darkwood Dub, Letu Štuke i na momente Rundek), ali tako da numera uopšte ne zvuči kao kopiranje tog zvuka, već je zanimljivom sintezom uticaja dobijem specifičan zvuk. Jako retko se desi da bend s prvom pesmom zvuči ovako iskusno, a i produkcija snimka je jedno prijatno iznenađenje. Uživajte u ovoj omamljujućoj pesmi, ali nemojte da vas mir i sklad u muzici zavaraju, jer tekst nosi dosta jake i upozoravajuće poruke i pitanja. Jedva čekamo još pesama, Lusteri.

She Loves Pablo – Operator

Pali buldožer i melji, odmah! Pesma „Operator“ sastava She Loves Pablo zvuči kao da je jedan član benda ostalima dao upravo ovakvu komandu i oni su bez pogovora, spontano, legli na njegovu rifčinu. Kad su ovi momci u pitanju, ništa manje energije od ovoga nismo ni očekivali, a ovo je bio sjajan način da se najavi njihov novi album „Death Threats From Future Self„. Ono što je zaista istaklo ovu pesmu, u odnosu na ostale ovog sastava, je da je Šimekov glas postao još ubojitije oružje nego inače. Ovakav refren je bio savršena prilika za njega da pokaže svu svoju moć, a za nas prava poslastica da uz njega urlamo. Bolno, bolno keči stvar, koja će vam dati jako malo prilike da predahnete. Savršena da uz nju izbacite sve svoje demone napolje.

Autori: Mladen Milošević, Uroš Matović, Aleksandar Nikolić, Damjan Jovanović

[yop_poll id=“10″]