-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (april 2019)

Kratki rezovi (april 2019)

A evo teksta i za one koji žele na lak i brz način doći do kvalitetnih pesama. „Kratki rezovi“ se vraćaju na Balkanrock i potpisuje ih redakcija (da, ni ovde neće biti potpisa autora). Pošto već neko vreme nismo pisali ove tekstove, otišli smo malo više u prošlost i stavili na listu više pesama nego što je uobičajeno za ovu rubriku. Ne zamerite i uživajte!

Buč Kesidi – Đuskanje ne pomaže

Indie disco zvezde u zaletu iz Pančeva nastavljaju u smeru u kom su krenuli sa „Nema ljubavi u klubu“. Huk je tu, blago škakljiv tekst je tu, vrlo efektan spot je tu. Pančevački duo kao da je nadogradio svoj prethodni singl u svakom smislu. Odsečni rif koji prati vokal čini da pesma nikada ne izgubi vaš fokus pa ćete vrlo lako primetiti tekst o jednoj noći i pokušaju ljubavi u noćnom klubu. Sa „in your face“ situacijama u tekstu (oralni seks u toaletu kluba, nezainteresovanost na podijumu za igru, itd.) Kesidi uspevaju da spoje indie rok sa senzibilitetom današnje mlade publike. Još jedan razlog da se radujemo albumu na jesen.

Punčke – Ako se rumenim

I dok spremaju oproštajnu turneju, Punčke odlučuju da nas počaste jednim od, ako ne i najboljim singlom karijere. Za dvanaest godina postojanja izbačena je gomila sjajnih pesama, ali je ova nekako posebno odjeknula, možda baš zbog tužnih vesti koje su joj usledile. Ostaje da vidimo da li ima vremena da se pre kraja ove priče, uz „Ako se rumenim“ izbaci još koji singl, pa možda čak i ceo EP/LP. Takođe, nadamo se da će se ovoj listi gradova oproštajne turneje pridružiti i Beograd, Novi Sad, ili neki drugi grad u Srbiji.

Major M – Heathens

Heathens je naslova pesma koja najavljuje istoimeno EP izdanje novosadskog elektro dueta Major M koji čine Luka Major, bivši pevač benda Uvertira, i producent prvog albuma istog benda Vladimir Moritz. Ovaj projekat zvuči kao Muse posle reinkarnacije, a pesma, sastavljena od jezivog klavirskog uvoda, elektronskih zvukova i matrica, nosi težinu nečeg izuzetno organskog i ljudskog. Muzika i spot prate sagu koju tekst pripoveda i detaljno dočaravaju osećaje koji se u njemu prikazuju. Za razliku od prvog singla s albuma, „The Light Chapel“, ova pesma je melodičnija, ali po temi i emociji se savršeno nadovezuju jedna na drugu.

Špajz! – Abažur

Ovaj kragujevački bend je nehotice snimio instrumental za uvodnu špicu nekog dobrog krimi trilera. Abažur je bluz na savremeni način, uz neke pihodelične i surf prizvuke. Pesmu nosi bas linija, dok ostali instrumenti razigrano menjaju melodiju i drže maksimalno pažnju slušaoca. Muzika imitira igru svetlosti koja se nehotice probija kroz pukotine teškog, starog abažura u sumnjivom hotelu i stvara sjajnu atmosferu kada se sluša u kasne noćne sate.

Risaund – Teretnjak

Neki od vas se verovatno sećaju ovog benda, doduše pod nešto drugačije spelovanim imenom (resound). Bili su aktivni, boga mi, desetak godina ali su za to vreme izbacili samo jedan EP („Nasty scratches“ iz 2011.). Bend se nakon 6 godina pauze vratio novim singlom koji je, jednostavno rečeno, divan. „Teretnjak“ donosi prijatnu mešavinu indie popa, elektronike i poezije koja zvuči iskreno, jednostavno i melanholično. Čak je i spot nepretenciozni rooftop session koji od (ne)specijalnih efekata ima samo onaj jedini potreban: sumrak. Ovaj singl je odličan povratak na scenu i ostaje nam da se nadamo da će bend biti studijski aktivniji u odnosu na svoju prvu inkarnaciju.

Kandžija i Gole žene – Magična butra

Kandžija je sa svojim Ribama imao tu sreću i nesreću da im je prethodni album „Nema labavo“ bio čudovište od izdanja. Gde je tu nesreća? Pa sada će se na neki način svi naredni uradci porediti sa njim. Nije puno prošlo od njegovog solo albuma „Beton“ a već nam dolazi „Magična butra“ kao prvi singl sa potencijalnog novog izdanja sa bendom. Stilski igra na odlično poznatom domaćem terenu, vajb je dobar i Stjepko uspeva, kao i uvek, da vuče humor iz neočekivanih (a opet svakodnevnih) izvora. Ako poredimo sa „Nema labavo“ kao na početku pasusa, presuda bi verovatno bila: close, but no cigar. Ipak, momci imaju naše poverenje i nadamo se još jačem sledećem singlu.

Centurion – Čistilište

Ovde već nastaje problem. Kako objasniti pesmu koja traje 11 minuta i u sebi sadrži bar 5 žanrova, u jednom pasusu? Centurion je svakako zadao domaći zadatak i metal bendovima, ali i nama novinarima da opišemo ovaj „ep o unutrašnjem duhovnom čedomorstvu” kako ga sami nazivaju. U odnosu na druge dostupne pesme ovog benda ova je za 3 koplja iznad, u to nema sumnje. Pesma vas prvo hipnotiše i plaši disharmoničnim gitarama i vokalom kao iz groba, da bi vas zatim nemilosrdno gazila do jednog trenutka, tako da se od njenog intenziteta pitate da li ćete uopšte izdržati do samog kraja a da ostanete normalni, ali onda kratki predasi dolaze kad god vam je to potrebno, a pamtljiv refren kao glavna poslastica. Drugi deo pesme malo je manje intenzivan nego prvi, ali vam donosi potpuno nove kvalitete benda vidljive u sporijem gruvu, horskom pevanju i isprepletanim gitarskim deonica. Potpuno luda vožnja od pesme, ne preskočite je zbog njenog trajanja.

Stain – Faceless

Stain je potpuno novi bend na sceni i objavio je svoju prvu pesmu koja zvuči daleko bolje nego većina debitanskih izdanja. Momci imaju veoma definisan zvuk inspirisan grandž estetikom (Alice in Chains, najviše). Pesmu čine mračna razlaganja, iskusno izgrađene vokalne harmonije, dinamičan aranžman i refren koji se na prvo slušanje ureže u pamćenje, a da nije nikako jeftin i već milion puta iskorišćen. Ono što ovu pesmu čini tako upečatljivom i moćnom su ritmička preskakanja na bubnjevi i gitarama u refrenu, koja čine da vas svaki ton nakon njih ošamari moćnije od onog prethodnog, da bi kasnija vraćanja u atmosferične strofe pružila slušaocu mali odmor i psihodelični efekat. Stain se savršeno koristi tim kontrastom. Samo napred, s nestrpljenjem čekamo album.

Neon Puma – Night Is For The Demons

Opa, evo i kvalitetnog instrumentalnog benda iz Srbije. Lepo je videti da neko još uvek ima hrabrosti da se baci na ovakav zadatak s obzirom da većina ovakvih projekata kod nas propadne u rekordnom roku. Druga pesma „Night Is For The Demons“ benda Neon Puma koja najavljuje njihov prvi EP naziva „Dream Of Brahman” pokazuje malo drugačiju stranu benda nego prvi singl koji nosi naziv EP-ja. Mnogo manje se oslanja na soliranje, a mnogo više na sam gruv što je čini dosta efektnijom i više vas tera da se pomerate uz nju. Momci, takođe, poseduju veliku veštinu pravljenja build up delova, kakav se može čuti na kraju ove numere. Ono što ovaj bend izdvaja u odnosu na druge je šansa da prave urnebesno dinamične pesme zahvaljujući svojoj veštini sviranja, jer veoma lako prelaze iz rifova jednog tipa u bilo koji drugi, a uz to poseduju i jako agilnog bubnjara koji izgleda može da ispuni sve ludačke zahteve koji se pred njega stave.