-

Kratki rezovi: 10 najboljih regionalnih singlova za 2018. godinu

Posle top listi najboljih svetskih i regionalnih albuma ostali smo vam dužni i listu najboljih regionalnih singlova za 2018. godinu. Bogami ova godina je i u ovom segmentu bila poprilično šarena, pa su se na listi našli izvođači svih žanrova: od hip-hopa, preko alternativnog roka i bluza, pa sve do thrash metala. Pogledajte šta smo to sve odabrali za vas kao najreprezentativnije singlove za godinu koja je iza nas.

Kralj Čačka – Spusti svetlost na put

Oprobanog i dobro prepoznatljivog zvuka, koji čini simbioza akustične i režeće električne gitare, kontrabasa, klavira i neobično odsviranog bubnja, Kralj Čačka obelodanio je oktobra prošle godine pesmu „Spusti svetlost na put“ sa istoimenog albuma koji se pojavio malo kasnije. U nedavnom intervjuu koji je deo za naš sajt izneo je mišljenje da je svuda mračno, da vlada opšti mrak, unutra i spolja – da je naše društvo, društvo smrti. Kralj je uočio, zapisao i uglazbio mračnu realnost balkanske svakodnevnice i poziva pojedince da spuste svetlost na naš kaljavi put.

Fluid – Ja vidim sve

Sa novim singlom “Ja vidim sve” došlo je i novo ime benda pa tako više nemamo Fluid Underground, već samo Fluid. Ovo je ujedno i najava za novi album benda, naslednika odličnog izdanja “Antimajka”, koji se može očekivati u toku godine. Ono što je očigledno i što će svakako obradovati sve poštovaoce ovog benda je da nemaju deficit dobrih rifova ni posle četiri albuma.

Edo Maajka – Otrov (feat. Dino Šaran)

U nedavnoj listi najboljih regionalnih albuma dosta hvalospeva je već izrečeno za Edin „Put u plus“ pa se ovde nećemo mnogo zadržavati na prežvakavanju rečenog. Ipak, valja istaći da se retko koji album može pohvaliti tako kvalitetnim nizom singlova (drugi takav je takođe na ovoj listi). Neki fanovi su „Otrov“ već okarakterisali kao „Rek’o sam joj 2“ i to zapažanje je skroz na mestu, nešto kao Metalikini „Anforgiveni“. Po sopstvenim rečima u intervjuu koji je dao za naš portal , Edo se ovde više okrenuo ličnom iskustvu, nego storytellingu koji ga je proslavio.

Buč Kesidi – Nema ljubavi u klubu

Pančevci koji sve rade levom rukom udaraju na densflor i taj će udarac biti upamćen dugo. Na keca pevljiva pesma, zarazna kao herpes koji ste zaradili tražeći ljubav u klubu. Fanki gitare, bas linija koja vozi kao Airton Sena i duhovit (i relativno dubok) tekst bukvalno su kombinacija koju niko odavde nije ovoliko dobro savladao. I tako je pančevački dvojac bukvalno zagospodario listama, doživeo da ljudi kupuju zvanične majice sa nazivom pesme i da imaju hitčinu epskih razmera daleko pre svojih tridesetih godina. Želimo album koji je ovoliko hrabar, zarazan, pop i jednostavno fenomenalan! Chop chop!

Quasarborn -The Odyssey To Room 101

The Odyssey To Room 101 zvuči kao da je u nju ugrađeno svo umeće sviranja, komponovanja i produciranja koje Quasarborn poseduje. Cela struktura ove numera držaće vas apsolutno prikovanog i u iščekivanju za onim šta sledi, a  najjači šok nastupa pred kraj petog minuta kad pesma izlazi iz pretežno trash metal ruha u nešto što bi se pre okarakterisalo kao mešavina black metala i mračnijih tonova grunge ere, da bi vas posle toga ponovo ošamarila brzim bubnjevima i oštrim i brzim gitarskim rifom.

Artan Lili – D.E.P.R.A.

Privodeći kraju svoj drugi album „Nju Dil“, Artan Lili sa promenjenom postavom izbacuje singl „D.E.P.R.A.“ u godini u kojoj se nešto više govorilo o depresivnom poremećaju. Iako iz pouzdanih izvora znamo da je pesma nešto starijeg datuma, verzija koju je ova iteracija benda snimila taman je kako treba. Gotovo hirurški precizno, tekst Bojana Slačale opisuje ovu pošast kroz koju mnogi prolaze bez ikakve pomoći. Da bi slika bila potpuna i uverljiva, bas linija gazi baš kao osećaj bezvrednosti pri depresiji, dok glas i gitara vrište oslikavajući ovu tešku, ali ipak izlečivu pošast. Odličan uvid u bolest XXI veka u oblandi odlične noise pop pesme. Nama dovoljno.

Paper Animals – Division

Beogradski alternativni rock bend Paper Animals singlom „Divison“ iz novembra prošle godine najavljuje album „Rock Paper Scissors“ koji će se uskoro pojaviti. Do veoma pitkog i uhu milog zvuka na ovom singlu, ali i drugim numerama, došli su odličnim spojem telecaster fraza, skakutavom ritam sekcijom i tananim ženskim vokalom. Svoj talenat za pisanje i komponovanje predstavljaju kroz melodične pesme na engleskom jeziku. Zbog tekstova na stranom jeziku često su bili kritikovani, ali, kako sami kažu, zar je bitno za vrednost muzike na kom je jeziku napisana.

Vojko V – Ne može

I ako ste se pitali koji je to pomenuti drugi album sa serijom ubitačnih singlova – voila! Složićemo se da je greh što se na listi nisu našli i „Zovi čovika“ i „Kako to“, ali pošto smo se odlučili samo za 10 mesta, ne bi bilo fer prema ostalima. A možda ga samo sabotiramo jer smo Srbi. Bilo kako bilo, prethodna 2018. je bila Vojkova po svim parametrima i jedva čekamo da vidimo šta će „dječak“ iz Splita dalje napraviti.

Crvi – Zgužvana Pesma

Dok sa nestrpljenjem čekamo novi album beogradskog benda Crvi podsetimo se njihovog singla sa debi albuma “Piše nam se dobro”. Iako je album izašao početkom 2017. singl “Zgužvana pesma” svoju ekranizaciju i novi život dobio je februara 2018. Crvi se polako etabliraju kao najuzbudljiviji gitarski bend u zemlji, te se nadamo da će sledeći album svetlost dana ugledati što pre, a da će sa time doći i veća koncertna aktivnost benda.

Goran Bare i Majke – Ljubav krvari

Goran Bare i Majke pesmom „Ljubav krvari“ šalju ogromno upozorenje sa mnogo znakova uzvika. Ljubav na samrti progovorila je kroz svog medijuma Gorana Bareta i zove da joj pomognete. Muzika je da se zaledite, a tekst i pevanje su takvi da će vas neprestano podilaziti jeza. Svaka pomoć je neophodna, pomozite da zajedno zacelimo rane, nemojte ignorisati jasne znakove.